داشتن فرزندان دوقلو و سه قلو يک موهبت از جانب خداوند است، اما ممکن است ابتداوقتي صاحب فرزند دوقلو شديد کميدچار ترس شويد و تصور کنيد که نگهداري و تأميننيازهاي آنها دشوار است. البته اين موضوع کاملاً واضح است که نگهداري از يک نوازدکار دشواري است چه برسد به دو يا سه تا. اما با به کارگيري اين نکات ساده ميتوانيداز بزرگ کردن و نگهداري نوزادان خود لذت ببريد.
خجالت نکشيد، کمک بگيريد
مطمئن باشيدکار گروهي و کمک گرفتن از همسرتان مي تواند بار سنگيني ازروي دوش شما بردارد. حتي اگر زماني احتياج به کمک بيشتري داشتيد مي توانيد ازدوستانيا ديگر اعضاي خانواده تان هم کمک بخواهيد.در روزهايي که احساس خستگي ميکنيديابايد کارهاي ديگري انجام دهيد، ميتوانيد از دوستان يا پدر و مادر خود بخواهيد بهخانه شما بيايندو چند ساعتي مراقب نوزادان شما باشند.
برنامهريزي را به خاطر بسپاريد
برنامه ريزي صحيح براي نگهداري از نوزادان به قدري حائز اهميت است کهتأکيد بسياري برآن مي شود. دنبال کردن رفتارهاي متفاوت نوزادان ميتواند روز و شبشما را خسته کننده و عذابآور کند، بنابراين با داشتن يک برنامهريزي صحيح سعي کنيدکاستيها و نقصها را تا حد امکان برطرف کنيد. مثلا اگر يکي از دوقلوها ازخواببيدار شد، ديگري را هم بيدار کنيد و به هردوي آنها در يک زمان غذا بدهيد. اجازهدهيد تا بچهها به برنامه ريزي شماعادت کنند.
بدانيد که اول بايد به کدام يک از نوزادانتان شيربدهيد
گاهي اوقات يکي از دوقلوها ضعيفتر از ديگري است. بايد توجه داشتهباشيد که اول به نوزادي که قويتر است شير بدهيد، زيرا او با مکيدن بيشتر، راهجريان شير را بازتر ميکند و شير خوردن براي نوزاد ضعيفتر، راحتتر ميشود.
معمولا هميشه يکي از نوزادان، شکموتر و زرنگ تر از ديگري است. براياينکه هر دو به طور يکسان غذا بخورند، ساعت شير خوردن و شيشه هر يک را در ايندفترچه يادداشت کنيد
شيشه و پستانک، جدا، لطفا!
گاهي اوقات پزشک دستور غذايي خاصي به هر يک از دوقلوها ميدهد. بنابراين براي اينکه شير هر کدام با ديگري اشتباه نشود، شيشه مخصوص و جداگانهاي بههر کدام اختصاص دهيد و شيشهها را از رنگها و مارکهاي متفاوت انتخاب کنيد. درمورد پستانک هم اين نکته را رعايت کنيد. زيرا ويروس و بيماري به راحتي از طريق آنقابل انتقال است. علاوه بر اين، برنامه غذايي نيز تهيه کنيد. معمولا هميشه يکي ازنوزادان، شکموتر و زرنگ تر از ديگري است. براي اينکه هر دو به طور يکسان غذابخورند، ساعت شير خوردن و شيشه هر يک را در اين دفترچه يادداشت کنيد. مطمئن باشيدکار مشکلي نيست. تقريبا هر 4 ساعت براي شيشه خوردنبچهها زمان مناسبي است.در اين فاصله استراحت کنيد و با انرژيبيشتري به کارها برسيد.
آنها با هم برابرند، مراقب رفتارتان باشيد
اگر دوقلوهاي شما، خواهر يا برادر بزرگتري دارند، مراقب احساساتآنها، به ويژه وقتي که دوقلوها کوچک هستند، باشيد. زيرا شيريني دوقلوها گاهي موجبميشود که تمام توجه والدين و اطرافيان به آنها باشد و کودکان ديگر فراموش شوند. اين موضوع روي کودکان اثر ناخوشايندي بر جا خواهد گذاشت، بنابراين همه تلاش خود رابکنيد که به همه کودکان تان توجه و محبت يکساني داشته باشيد.
از بدو تولد با هر کدام از دوقلوها منحصر به فرد رفتارکنيد
هر کدام از دوقلوها را به نام خود صدا کنيد و هرگز آنها را به نام «دوقلوها» صدا نزنيد. در هنگام رشد به هر کدام اسباب بازي و لباسهاي جداگانه بدهيدبه طوري که متوجه شوند هر کدام شخصيت جداگانه و مختص خود دارند. در مناسبتهايمختلف از آنها عکسهاي جداگانه بگيريد و براي اين که بعدها دچار مشکل نشويد، پشت هرعکس نام آنها را بنويسيد.
به کودکان بزرگتر خود کمک کنيد تا رابطه خوبي با دوقلوهابرقرار کنند
برقراري يک ارتباط خوب و دوستانه خواهر و برادر بزرگتر با دوقلوهاموجب مي شود آنها ارتباط بهتري با هم برقرار کنند.
اگرکودک بزرگتر شما اتاق خاصي براي بازي دارد فضاي کوچکي از آن اتاق را به بازيدوقلوها اختصاص دهيد.براي هر کدام در هر هفته برنامهخاصي تعيين کنيد،براي مثال يکي از دوقلوها را در خانه کنار خودقرار دهيد و ديگري را با خواهر يا برادر بزرگتر براي بازي يا بيرون رفتن همراهکنيد. بنابراين وقتي کودکان بزرگتر مي شوند، ياد مي گيرند که هميشه يک نفر بايد درخانه کنار مادر و پدر باقي بماند و ديگري بيرون برود و مي توانند جاي خود را عوضکنند.
روانشناسي دوقلوها
بازيهاي يکسان، لباسهاي يک شکل و ... ايدههاي عجيب و غريبي است کهمعمولاً والديني که کودکان دوقلو دارند، تصور ميکنند بايد با فرزندانشان اين گونهرفتار کنند. اينکه دوقلوها کاملا شبيه هم باشند يا نه، چندان تفاوتي نميکند وپوشاندن لباسهاي يکسان به آنها به هيچ وجه، عمل درستينيست.در مورد اسباب بازيها نيز همين طور است. اما به ندرت ممکناست اين موضوع مورد توجه قرار گيرد. برعکس، تمايل به شبيه کردن و مقايسه آنها بسياررايج است. در بين دوقلوها مقايسه اين که کدام بهتر غذا ميخورد، زودتر حرف ميزنديا راه ميرود، بسيار ديده ميشود. اما رفتار مناسب اين است که با هر يک بايد بهشيوه اي مستقل برخورد داشت.
اين نکته ظريفي است که نياز به توجه خاص دارد. اگراحساس ميکنيد در اين باره مشکلي داريد، حتما با متخصص اطفال يا روانشناس مشورتکنيد. تمام کساني که با دوقلوها رابطه دارند، با اين موضوع مواجههستند.
فرآوري: نسرين صفري
بخش خانواده ايرانيتبيان