یک کارشناس ارشد کودکان استثنایی گفت: مواجه شدن با عامل ایجاد کننده ترس و اضطراب در کودکان بهترین راهکار مقابله با ترس است.
علی زارعی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه خراسان، در خصوص رفتار صحیح با کودک برای کودکان وابسته و ترسو، اظهار کرد: هر نوع وابستگی در کودکان، ایجاد ترس و اضطراب میکند، اما نباید ریشه هر ترسی را در داشتن وابستگی جستجو کرد.
وی با اشاره به اهمیت شناخت ریشههای ترس در کودکان و یافتن راههای صحیح برخورد با آنها، ادامه داد: جدایی از والدین یکی از بزرگترین عوامل ترس در کودکان محسوب میشود و به همین سبب، جدا کردن کودک از والدین باید با دقت نظر ویژهای انجام شود تا از بروز اثرات نامطلوب و ایجاد اضطراب در کودک جلوگیری شود.
این مشاور کودک و نوجوان افزود: دستهای از عوامل در کودکان ایجاد ترس و اضطراب میکند که شناخت این عوامل و جلوگیری از بروز آنها میتواند از ایجاد اختلال اضطراب جدایی را در کودک به حداقل برساند.
وی در توضیح این عوامل اظهار کرد: تجربههای مکرر جدایی از والدین، تهدید کودک به جدایی و ترک کودک، زندگی زناشویی پرتنش و روابط نابسامان والدین، رفتن به مدرسه یا عوض شدن شرایط زندگی کودک، تجربههای گم شدن یا ماندن در پشت درب منزل، کیفیت پایین مادری و پرستاری یا سبک و الگوی اشتباه وابستگی از عواملی محسوب میشوند که در ایجاد اختلال اضطراب در کودکان بسیار مؤثر هستند.
زارعی با بیان این مطلب که کم کردن وابستگی به موقع و صحیح کودک از والدین در استقلال و اعتماد به نفس او در آینده مؤثراست، اضافه کرد: انواع مختلف دلبستگی در کودکان وجود دارد که هر کدام از آنها اثراتی را در نحوه کم کردن وابستگی و تبعات آن در کودک ایجاد میکند.
وی ادامه داد: دلبستگی ایمن، دوری جو، اضطرابی و همچنین دلبستگی آشفته و سردرگم از انواع دلبستگی در کودکان است که با توجه به شرایط زندگی و نحوه برخورد والدین با کودک، این وابستگیها دچار تغییرات، شدت و ضعف میشوند.
کارشناس ارشد کودکان استثنایی، بهترین راهکار مقابله با ترس و اضطراب کودکان به ویژه در ارتباط با جدا شدن از والدین را مواجه با عامل ترس در آنها عنوان کرد و افزود: مواجه مکرر و صحیح با عامل ترس این تصور را در کودکان ایجاد میکند که توان مقابله با آن را دارند، بنابراین به مرور زمان اهمیت عامل ترس در کودک رو به افول میگذارد.
وی مواجه با عامل ترس و اضطراب به وسیله بازیهای کودکانه را یکی از موفقترین و بهترین شیوهها در این زمینه معرفی کرد و افزود: بهترین شیوه مواجه شدن با عامل اضطراب، در حالت آرامش کامل روحی و روانی و با استفاده از بازی درمانی است و به این وسیله میتوان مفهوم جدایی و عدم وابستگی را در کودکان به شکل صحیحی نهادینه کرد.
این مشاور ادامه داد: همدلی والدین با کودکی که در شرایط اضطراب و ترس قرار دارد و همچنین تلاش برای درک این شرایط در کودک به همراه بروز و نشان دادن آن، میتواند راهکار موفق دیگری برای مقابله به ترس در کودکان باشد.