تیروئید نقش بسیار مهمی در رشد و تکامل مغز در دوران جنینی و چند سال اول زندگی بعد از تولد دارد، در صورت کمبود این هورمون در بدن نوزاد، بیماری کم کاری مادرزادی تیروئید ایجاد میشود که با تأثیر بر سیستم عصبی باعث عقب ماندگیهای ذهنی در کودک میشود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه خلیج فارس، استادیار دانشگاه علوم پزشکی بندرعباس با اشاره به علایم کم کاری تیروئید گفت: نخستین علامت این مشکل ضعف و بی حالی است و خشکی پوست و مو، شکننده بودن ناخن، اختلال در عادت ماهیانه، یبوست، اسهال، افسردگی، اضطراب، افزایش ضربان قلب، عدم تحمل گرما و سرما از دیگر علایم کم کاری تیروئید به شمار میرود.
فوق تخصص غدد افزود: علایم گفته شده زنگ خطری هستند که با مشاهده آنها حتما باید به پزشک مراجعه کرد و با انجام آزمایشات هورمونی و در صورت لزوم با اسکن و سونوگرافی، به طور دقیق، کم کاری تیروئید تشخیص داده شود.
دکتر "امیررضا گوهریان" گفت: کم کاری تیروئید و سایر بیماریهای غیرواگیر، به علت طولانی بودن طول دوره درمان، نیاز به ارتباط مستقیم و مستمر با پزشک معالج دارد تا به خوبی کنترل شوند.
وی با بیان اینکه بیشتر اختلالات تیروئید مانند پرکاری یا کمکاری تیروئید مربوط به بیماریهای خودایمنی است، ابراز کرد: در بیماری خودایمنی شرایطی ایجاد میشود که بدن توانایی خود در تشخیص بین بافتهای بدن با باکتریها، ویروسها و سایر عوامل بیماریزا را از دست میدهد. به همین دلیل سیستم ایمنی بر علیه این بافتها پادتن میسازد و اشتباها به این بافتها حمله میکند. در این بیماریها پادتنی که علیه تیروئید ساخته میشود موجب تخریب تدریجی تیروئید میشود و کم کاری تیروئید ایجاد میکند و یا موجب میشود تا بیش از حد فعال شود و پرکاری تیروئید ایجاد شود.
استادیار دانشگاه علوم پزشکی بندرعباس اضافه کرد: چنانچه مادر دچار کمکاری تیروئید باشد باعث میشود رشد سلولهای مغز تکامل پیدا نکند و این عدم تکامل سلولهای مغزی باعث کاهش ضریب هوشی در جنین میشود.
گوهریان گفت: تیروئید نقش بسیار مهمی در رشد و تکامل مغز در دوران جنینی و چند سال اول زندگی بعد از تولد دارد در صورت کمبود این هورمون در بدن نوزاد، بیماری کم کاری مادرزادی تیروئید ایجاد میشود که با تأثیر بر سیستم عصبی باعث عقب ماندگی های ذهنی در کودک میشود.
این فوق تخصص غدد خاطرنشان کرد: با تشخیص و درمان به موقع کمکاری تیروئید و پیگیری و کنترل آن، هیچ مشکلی برای نوزاد ایجاد نخواهد شد.
وی درمان بیماریهای تیروئیدی را بستگی به نوع بیماری و شدت آن عنوان کرد و افزود: درمان دارویی در درمان بسیاری از بیماران نقش مهمی دارند. در کم کاری تیروئید بسته به علت آن ممکن است هورمون تیروئید به صورت دارو تجویز شود.
این فوق تخصص غدد با اشاره به اینکه زنان مبتلا به کم کاری تیروئید در صورت عدم درمان و کنترل نامناسب در دوران بارداری، نوزادانی را به دنیا خواهند آورد که دچار کمکاری مادرزادی تیروئید هستند، یاد آور شد: کم کاری تیروئید نوزاد باید تا قبل از یک ماهگی درمان شود، با درمان به موقع کمکاری تیروئید در نوزاد، مشکلات ناشی از این اختلال، یعنی کاهش ضریب هوشی در نوزاد ایجاد نمیشود.