بعد از آشنايي با 5 خصيصه والد مثبت، ميرسيم به علل بروز مشکلات رفتاري در بچهها. هميشه از خود ميپرسيد باوجود اينكه كودكان در يك خانواده با يك روش تربيت ميشوند، چرا به راحتي ميتوان تفاوت آنها را در يك خانواده مشاهده كرد...
براي مديريت مشكلهاي رفتاري كودكان در ابتدا بايد به اين بپردازيم كه بدرفتاري كودكان چه دلايلي دارد. چرا كودكان اينطور رفتار ميكنند؟ چگونه ممكن است كودكاني از يك خانواده در برخي زمينهها آن چنان مشابه و در برخي موارد تا اين حد متفاوت باشند؟ براي درك چگونگي شكلگيري رفتار كودكان، لازم است 3 نكته را در نظر داشته باشيم:
?) ساختار ژنتيكي، ?) محيط خانوادگي و ?) جامعهاي كه در آن زندگي ميكنند. اين عوامل، مهارتها، نگرشها و تواناييهاي كودكان را شكل ميدهد و روي مشكلهاي رفتاري آنها اثر ميگذارد.
درباره ساختار ژنتيكي بايد به اين نکته اشاره کنم که كودكان، ساختار ژنتيكي واحدي را از والدين خود به ارث ميبرند. اين توارث شامل خصوصيات جسمي مثل رنگ چشم، مو و خصوصيات رفتاري و هيجاني است. مثلا كودكاني كه مشكل تمركز يا تمايل به غمگين يا افسرده بودن دارند، ممكن است چنين ساختار ژنتيكياي داشته باشند كه در آنها اين مشكلها را محتملتر ميكند.
كودكان سرشت خود را از والدين به ارث ميبرند، مثل ميزان اجتماعي و برونگرا بودن، ميزان فعاليت يا وضعيت هيجاني.
برخي از اين خصوصيات مديريت كودكان را دشوار ميكند. مثلا برخي از آنها به توجه زياد نيازمندند، برخي بسيار فعال يا شلوغ و دائم در حال جستجوي محيط اطرافشان هستند، بعضي هم گريه و جنجال به پا ميكنند و تنظيم تغذيه و خوابشان مشكل است. البته فقط كودكان دشوار مشكلهاي رفتاري پيدا نميكنند و برخي از كودكان آسان نيز اين مشكلها را دارند. رفتار كودكان نه تنها به سرشت آنها، بلكه به واكنش ديگران به رفتارشان نيز بستگي دارد.
كودك شما در نوزادي چگونه بود؟ دوست داشت با ديگران باشد و توجه زيادي را ميطلبيد؟ به راحتي آشفته ميشد؟ آرام كردن او سخت بود و با هر تغيير ناگهاني ناراحت ميشد؟ بسيار فعال، شلوغ و پرانرژي و كنترل او سخت بود؟ لطفا نظرهاي خود را در اين مورد برايمان بنويسيد و بگوييد شما و پدرش در کودکي چطور بوديد؟
توجه به نقش عامل ژنتيك در علل بروز مشکلات رفتاري کودکان و حل آنها از چند جهت كمككننده است که در اين باره هفتههاي آينده بيشتر با هم صحبت خواهيم کرد.