آموزش استفاده صحيح از مهارتهاي اجتماعي در کليه مقاطع تحصيلي، صرف نظر از اينکه دانش آموزان در چه سني هستند، مهم و قابل توجه است
بسياري از کودکان با رفتارهاي خاصي که دارند نيازمند آموزشهاي مداوم رفتارهاي اجتماعي هستند. کودکاني که در اين شرايط قرار دارند ميتوانند از آموزشهايي که به کودکان معمولي ارايه ميشود هم ياد بگيرند. با کمي دقت ميبينيد بيشتر مشکلات کلاس درس يا حياط مدرسه، نتيجه مستقيم مهارتهاي اجتماعي نامناسب است.
مهارتهاي اجتماعي در هر سني قابل آموزش دادن هستند و بايد به کودکان به خوبي اهميت استفاده از مهارتهاي اجتماعي تاثيرگذار را آموزش داد. همانطور که دانش آموزان بايد تحت آموزشهاي مهارتهاي اجتماعي قرار گيرند بزرگسالان هم نياز دارند اين آموزشها برايشان يادآوري شود.
مهارتهاي اجتماعي چيست؟
-
همکاري داشتن
-
بخشش
-
مشارکت در امور
-
دوست بودن
-
به ديگران کمک کردن
-
صبر و شکيبايي داشتن
-
پيروي از قوانين
-
نوبت را رعايت کردن
-
وظيفه شناسي
-
پذيرش اختلاف نظرها
-
خوب گوش دادن
-
تحسين ديگران و خودداري از تحقير ديگران
-
برقراري رابطه مثبت و متقابل
-
مودب و فروتن بودن
-
کاربرد رفتار مناسب
-
احترام به خودمان، ديگران و همه چيز
-
آبرومند و مورد احترام بودن
مثالي از آموزش يک مهارت اجتماعي: شنونده خوب بودن
آموزگار در کلاسي که ميخواهد مهارت خوب گوش دادن را آموزش دهد ميتواند کار را با طرح سوال از کلاس شروع کند و دانش آموزان را به جستجو و مکاشفه وادار کند. "يک شنونده خوب چه ميکند؟ چطور شما ميفهميد که يک نفر شنونده خوبي است؟ يک شنونده خوب چگونه است؟" سپس پاسخهاي دانش آموزان را جمع آموري کرده و آنها را روي يک کاغذ يا روي تخته کلاس ثبت کند. از دانش آموزان هم بخواهد که از روي آنها يادداشت بردارند.کافيست که نظرات دانش آموزان را فقط فهرست وار بنويسد.
اکنون دانش آموزان بايد به نوبت نقش بازي کنند يعني هر کدام از دانش آموزان بايد در باره موضوعي مثلا خاطرات يکي از تعطيلات خوشايند خود براي هم گروهي خود صحبت کنند.
دانش آموزي که در حال صحبت کردن است بايد يادداشت کند که آيا شنونده مقابلش تماس چشمياش را با او حفظ کرده، آيا به موقع و به اندازه، سرش را به علامت درک مطلب تکان ميدهد، براي روشن شدن مطلب در موقع لزوم با بردن نام کسي که سخن ميگويد سوالش را مطرح ميکند، گهگاهي در صورت لزوم صحبتهاي گوينده را تکرار ميکند و از قضاوت و قطع کردن صحبتهاي گوينده اجتناب ميکند و ... بعد دانش آموزان بايد جايشان را با يکديگرعوض کنند و دقيقا عين همين اتفاق تکرار شود.
آموزگاران ميتوانند براي هر هفته، آموزش يکي از مهارتهاي اجتماعي را در برنامه کلاس بگذاريد و تمرينات لازم را با تک تک دانش آموزان انجام دهند.
آموزگاران هميشه بهترين الگو براي دانش آموزان خود هستند و در دوران مدرسه همواره آموزگاران يکي از مشهودترين الگوهاي مهارتهاي اجتماعي براي دانش آموزان هستند و خود اين موقعيت ميتواند به عنوان بهترين ابزار آموزشي در دست آموزگاران مورد استفاده قرار گيرد. به عنوان مثال اگر معلمي با بچهها با مهرباني و احترام رفتار کند حتما دانش آموزان وي هم همين گونه رفتار خواهند کرد.