افزايش حجم ادرار، بي حالي و بي قراري از علائم گرمازدگي در نوزادان است
رسالت: كودكان كمتر از دو سال و افراد مسن در برابر گرماي هوا و كاهش آب و املاح بدن مقاومت كمتري دارند و در فصل تابستان بايد آب و املاح بدن آنان تامين شود. در هواي گرم تابستان، تبخير آب بدن افزايش مي يابد و در صورتي كه آب از دست رفته تامين نشود، بدن دچار تشنج شده و حتي خطر مرگ وجود دارد. مصرف ميوه هاي تابستاني در فصل گرما كه بدن به مايعات و املاح معدني بيش از ساير فصل ها نياز دارد، نقش اساسي در ايجاد تعادل سيستم بدن انسان ايفا مي كند.
كودكان مبتلابه نوعي اختلال پركاري تيروئيد موسوم به بيماري `گريوز` تحمل گرما را ندارند و دماي هوايي كه براي عموم متعادل تلقي مي شود، براي آنان گرم است.كودكان تيروئيدي، تحمل گرما را ندارند. بيماري `گريوز` شايع ترين علت پركاري غده تيروئيد به دليل مشكلات ايمني بدن است.در اين بيماري، غده تيروئيد از حد طبيعي بزرگ تر مي شود و بيش از اندازه هورمون ترشح مي كند، گاهي غده تيروئيد آنچنان بزرگ مي شود كه موجب اختلال در بلع كودك مي شود.كودكان مبتلابه گريوز دچار كمبود وزن همراه با اشتهاي فراوان مي شوند.
تغييرات رفتاري شامل بي قراري و تمركز نداشتن، بد خوابيدن، خستگي و خواب آلودگي و افت درسي را از جمله نشانه هاي بروز بيماري گريوز در كودك برشمرد. گاهي والدين، كودكان مبتلابه بيماري گريوز را با علائم بيش فعالي و تمركز نداشتن نزد متخصصان مي برند. نكته ديگر در خصوص گرمازدگي نوزادان است.افزايش حجم ادرار در نوزادان منجر به كم آبي بدن آنها مي شود.دماي محيط زندگي نوزاد در هفته هاي نخست تولد بايد بين 26 تا 27 درجه سانتي گراد باشد؛ براي اين اندازه گيري مي توان دماسنج را در محل خواب نوزاد قرار داد.در فصل تابستان بهتر است نوزادان پوشش معمولي داشته باشند و استفاده از يك كلاه نازك پارچه اي توصيه مي شود، اگر دماي اتاق گرم شد، مي توان از وسايل خنك كننده نيز استفاده كرد اما بايد دقت شود كه نوزاد نبايد در مسير جريان هوا قرار گيرد.فراموش نكنيم كه نوزادان نسبت به گرما حساس هستند. اگر درجه حرارت بدن نوزاد بالارود، آب بدن وي كم خواهد شد و همين مسئله اختلال در شير خوردن را براي نوزاد به وجود مي آورد؛ افزايش حجم ادرار، بي حالي و بي قراري از علائم گرمازدگي در نوزادان است و افزايش حجم ادرار منجر به كم آبي بدن نوزاد مي شود. حجم شير و دفع ادرار نوزاد يكي از نكاتي است كه بايد مورد توجه والدين قرار گيرد؛ از اين رو اگر در روز 6 تا 8 پوشك را خيس كرد، مشخص مي شود كه ميزان دريافت شير و دفع ادرار نوزاد مناسب است؛ اگر اين ميزان بيشتر شد، بايد مورد بررسي قرار گيرد چرا كه اين مسئله موجب كم آبي بدن نوزاد مي شود. قرار دادن ترومتر در زير بغل نوزاد يكي ديگر از اقداماتي است كه مي تواند به اندازه گيري درجه حرارت بدن نوزاد كمك كند؛ درجه حرارت بدن نوزاد بايد 37 درجه سانتي گراد باشد و هر چقدر دماي محيط بالاباشد، دماي بدن نوزاد نيز بالامي رود. پزشكان راهكارهايي نيز براي جلوگيري از گرمازدگي و در نتيجه جلوگيري از سردردها پيشنهاد مي كنند . اولين نكته مهم اين است كه تا حد امكان بدن تان را خنك نگه داريد و در محيط هاي خنك بيشترين ساعات روز را سپري كنيد.
سعي كنيد خيلي با تحرك و به شدت كار نكنيد و حتي المقدور در فضاهاي سرپوشيده بمانيد. آلاسكا و بستني يخي كمتر بخوريد. تا حد امكان به استخر برويد و شنا كردن را در برنامه خود قرار دهيد. بيشتر از لباس هاي نخي آزاد با رنگ روشن استفاده كنيد. وقتي در ترافيك در خيابان و پشت چراغ قرمز قرار گرفته ايد تا حد امكان زيرسايه درختان توقف كنيد. از مجادله و بحث كردن با مردم و اطرافيان خود پرهيز كنيد چون اين كار دماي بدن شما را افزايش مي دهد. مي توانيد براي اينكه خنك تر شويد هندوانه بخوريد و روي هندوانه مقدار زيادي شربت سرد و يخ دار بريزيد. در صورت امكان بعد از ساعت 8 شب دوش آب سرد بگيريد. همچنين اگر برايتان مقدور است مدتي از وقت خود را در اماكني كه دستگاه تهويه و خنك كننده هوا هميشه روشن است بگذرانيد.تعريق و بي حالي از علائم گرمازدگي در كودكان است بنابراين توصيه مي شود كودكان بعدازظهرها بازي و فعاليت كنند.اگر كودك بر اثر گرمازدگي ضعف كرده باشد، ابتدا بايد وي را در جاي خنك خواباند؛ به طوري كه سر او پايين تر قرار گيرد تا خون به مغز برسد. سپس با حوله آغشته به آب سرد دماي بدنش را پايين آورد و اگر به هوش آمد مايعات خنك به او خوراند وگرنه با فوريتهاي پزشكي تماس بگيريد.گرمازدگي اختلال خطرناكي است كه هنگامي كه شخص درمعرض گرماي بيش از حد قرارگيرد به او دست مي دهد و در جريان آن درجه حرارت بدن بالامي رود و بدن توانايي خود را دركاهش آن از دست مي دهد. نوزادان و خردسالان خيلي نسبت به گرمازدگي حساس هستند. اگر نوزاد شما بيش از حد در هواي خيلي گرم قرارگيرد ممكن است دچار گرمازدگي شود بخصوص اگر آب بدن را ازدست بدهد و يا لباسهاي گرمي به او پوشانده شود. سواركردن او در اتومبيل خيلي گرم و يا قراردادن او در اتومبيل پارك شده - كاري كه هرگز نبايد انجام دهيد - نيز او را در معرض خطر قرار مي دهد. (در حقيقت از آنجايي كه درجه حرارت اتومبيل به سرعت مي تواند بالارود و خيلي از دماي بيرون گرمتر شود، گرمازدگي در عرض چند دقيقه رخ مي دهد). نوزاد شما ممكن است در ابتدا علائم افزايش درجه حرارت را نشان دهد كه علائم خفيف تري است. ممكن است متوجه شويد كه بيش از حد تشنه يا خسته است و يا پوستش سرد و مرطوب است. اگر كودك درسني باشد كه قادر به حرف زدن باشد ممكن است از انقباض ساق پا يا شكم شكايت داشته باشد.در اين خصوص بايد هرچه سريعتر درجه حرارت بدن كودك را پايين آوريد. زمان اهميت زيادي دارد – كودكي كه دچار گرمازدگي شده است ممكن است به راحتي به كما برود.ابتدا با اورژانس تماس بگيريد. سپس لباسهاي كودك را از تنش خارج كنيد و او را در يك محل خنك بخوابانيد. (اگر خارج از منزل در زير آفتاب قرار داريد يك محل سايه بيابيد ويا او را به يك محل خنك منتقل سازيد. درمدتي كه منتظر آمبولانس هستيد بدن او را با اسفنج يا پارچه نرمي كه به آب سرد آغشته كرده ايد ماساژ داده او را جلوي پنكه بگذاريد (مي توانيد از يك پنكه برقي استفاده كنيد و يا او را باد بزنيد).