مریم حسنزاد در گفتوگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس در رابطه با آسم گفت: در آسم مجاری هوایی کوچک ریه بعضی اوقات بر اثر تورم دیوارهها و ترشح مخاط باریک میشوند. همین امر موجب انسداد نسبی جریان هوا در ریهها و دشواری تنفس میشود.
وی افزود: حملات آسم ممکن است با واکنش حساسیتی به مادهای خاص مثلاً ذرات گرد و غباری هوای منزل، گرده گل، موی حیوانات یا بعضی مواد غذایی آغاز شود. هر چند عفونت، استنشاق مواد محرک یا تنیدگی جسمی یا روانی نیز میتواند سبب شروع حملات شود.
عضو مرکز تحقیقات بیمارهای تنفسی کودکان اضافه کرد: البته حساسیت به آسم اغلب ژنتیکی است و کودکان مبتلا به تب یونجه (رینیت آلرژیک) یا اگزما بیش از سایرین در معرض ابتلا به آسم هستند. همچنین حملات آسم در کودکان زیر ۴ سال غیر معمول است و پس از بلوغ برطرف میشود.
وی در مورد نشانههای آسم نیز گفت: نشانههای اصلی آسم عبارتند از حملات خس خس و دشواری تنفس و شدت این حملات از خس خس خفیف تا شدید و دم کوتاه ناراحت کننده متغیر است.
این متخصص کودکان افزود: البته ندرتاً بعضی کودکان خس خس سینه دارند در حالی که سایرین در فاصله بین حملات مشکلی ندارند. هر چند حملات شدید ممکن است زندگی کودک را به خطر اندازد و همواره باید جدی در نظر گرفت.
وی در خصوص درمان این نوع حملات بیان داشت: البته درمان به شدت تکرار حملات بستگی دارد. در صورتی که کودک فقط گهگاه به حملات قطع تنفس دچار میشود با داروی بازکننده برونش مشکل کودک حل میشود تا هنگام شروع حملات یا قبل از ورزش کردن مشکلی برایش پیش نیاید.
حسنزاد افزود: هر چند اگر کودک از حملات مداوم آسم رنج میبرد یا اغلب شب هنگام سرفه میکند حتماً باید کودک تحت نظر پزشک از داروهای دیگر استفاده کند. والدین باید توجه کنند با کودک مبتلا به آسم به گونهای که گویی قادر به انجام هیچ کاری نیستند برخورد نکنند.
وی تصریح کرد: تحقیقات نشان داده که فعالیت جسمی برای وی اثرات مثبتی به بار میآورد، حتی اگر برای فراهم آوردن امکان ورزش وی مجبور به افزایش میزان دارو شوید تا از بروز حملات پس از ورزش جلوگیری کند. بنابراین کودک را به شرکت در فعالیتهایی چون شنا کردن تشویق کنید.
عضو هیئت علمی دانشگاهشهید بهشتی تأکید کرد: در صورت ابتلای کودک به آسم میتوان با بیان علت بروز حملات و آگاه کردن کودک از دوری گزینی از عامل یا عوامل محرک دفعات بروز حملات را کاهش داد.
وی اضافه کرد: هرچند در بسیاری از موارد علت مشخصی برای بروز حملات وجود ندارد. البته پزشک ممکن است آزمایشهایی را مبنی بر تزریق ماده محرک پوست یا مالیدن آن به پوست را تجویز کند تا نوع حساسیت کودک مشخص شود.
حسنزاد ادامه داد: ثبت فعالیتهای کودک، غذاهای مصرفی، بروز حملات در منزل یا محیطهای باز و در کنار دوستان ضروری است. تمام این اطلاعات ثبت شده میتواند نشانههای با ارزشی در مورد علت بروز حملات آسم در کودک به دست دهد.