اعتماد به نفس كودك به او كمك ميكند در برابر مشكلات و چالشهايي كه در دنياي واقعي برايش ايجاد ميشود، مقاومت كند و براحتي تسليم نشود. به همين دليل كودكاني كه حس خوبي نسبت به خودشان دارند، بهتر و راحتتر از ديگر همسالانشان فشارهاي زندگي را تحمل ميكنند. آنها هميشه ميخندند و در نتيجه خيلي بيشتر از زندگي لذت ميبرند؛ البته فراموش نكنيد اين بچهها معمولاً واقعبين و مثبتانديش نيز هستند.
در مقابل، بچههايي كه اعتماد به نفس خوبي ندارند، مشكلات زندگي را به عنوان عاملي براي نگراني و ايجاد اضطراب ميبينند و به سختي ميتوانند راهحلي براي مسائلشان پيدا كنند. اولين پاسخ اين بچهها در مواجهه با چالشي جديد نيز جملاتي منفي مانند «من نميتوانم» است.
اما شما به عنوان پدر، مادر، مربي، پرستار يا هر كسي كه مراقب كودك است، بايد كمك كنيد اعتماد به نفس او پرورش يابد و روز به روز بيشتر و بهتر شود.
اعتماد به نفس در دوران كودكي شكل ميگيرد
نكته مهم درباره پرورش اعتماد به نفس كودك، زمان و نحوه شكلگيري آن است؛ اعتماد به نفس از همان ماههاي اول زندگي كودك ايجاد ميشود و از همان دوران ميتوان آن را پرورش داد و تقويت كرد؛ مثلاً زماني كه كودك تلاش ميكند، شكست ميخورد و دوباره تلاش ميكند ميآموزد كه در زندگي نبايد نااميد شود.
ميزان اعتماد به نفس در دوران كودكي دائم تغيير ميكند و با توجه به تجربيات كودك و درك او از مفاهيم جديد، وارد مراحل متفاوتي ميشود. بچههايي كه اعتماد به نفس كمي دارند، ممكن است نخواهند موضوعات جديد را امتحان كنند و دائم درباره خودشان جملاتي منفي بگويند. در مقابل كودكاني كه اعتماد به نفس خوبي دارند، از تعامل با ديگران لذت ميبرند و به ميل خودشان در فعاليتهاي گروهي متفاوتي شركت ميكنند. زماني كه مشكلات جديدي برايشان ايجاد ميشود نيز آمادهاند راه حل مناسب را پيدا كنند.
پدر و مادر بايد چه كار كنند؟
• فراموش نكنيد بچهها خيلي حساساند و به تكتك كلمات و جملات پدر و مادر فكر ميكنند و واكنش نشان ميدهند، بنابراين به خاطر داشته باشيد فرزندتان را نهتنها براي موفقيتهايش بلكه براي تمام تلاشهايش تشويق كنيد.
• شما بايد الگوي خوبي براي فرزندتان باشيد؛ اگر شما انسان بدبيني باشيد و دائم خودتان را براي شكستهايتان سرزنش كنيد، فرزندتان هم از شما ميآموزد و همين روش را تكرار ميكند.
• عاشق فرزندتان باشيد و اين عشق و علاقه را به او نشان دهيد؛ او را در آغوش بگيريد و به او بگوييد چقدر به وجودش افتخار ميكنيد و چه اندازه دوستش داريد.
• محيطي امن و خانهاي سرشار از مهر و محبت براي كودك به وجود بياوريد؛ چون بچههايي كه در خانه آرامش ندارند و دائم با بحث و دعواهاي پدر و مادر درگير هستند، در آينده به افرادي منزوي و افسرده تبديل ميشوند.