تواناييها و استعدادهاي کودک خود را بشناسيد و با استفاده از نظر کارشناسان اين استعدادها را در جهت درست پرورش دهيد.
2. براي برنامهريزيهاي آموزشي فقط به بهرههوشي بهدست آمده از آزمونهاي هوشي اکتفا نکنيد. تواناييهاي جسمي، رشد هيجاني و احساسي کودک خود را نيز درنظر بگيريد. قرار نيست کودک جدا از جامعه و تک بعدي رشد کند. ميزان موفقيت کودک شما در زندگي اجتماعي، شغلي و تحصيلي آينده، به سلامت رواني او و توانايي برقراري ارتباط با ديگران، توانايي مديريت هيجانها و حل مسايل بستگي دارد نه فقط به بهرههوشي او.
3. کودکاني که از نظر جسمي و مهارتهاي حرکتي يا از نظر هيجاني و ارتباطات اجتماعي ضعيفتر از همسالان خود هستند، نبايد به صرف اينکه نمره هوشي بالا دارند، جهشي درس بخوانند و به کلاسهاي گروه سني بالاتر بروند، چون ممکن است با آن رده سني نتوانند ارتباط مناسبي برقرار کنند يا از طرف آنان مورد اذيت و آزار فيزيکي و هيجاني قرار بگيرند.
4. اگر کودک شما باهوش است، محکوم به اين نيست که هميشه در بالاترين سطح توانايي و استعداد عمل کند و هميشه رفتارهاي عاقلانه داشته باشد، او نيز نياز دارد مانند تمام همسالانش بازي کند، لذت ببرد و احساساتش را بروز دهد.
5. مراقب باشيد آموزش و پرورش استعدادها و تواناييهاي کودک به قيمت منزويشدن و دور ماندن او از اجتماع تمام نشود. زيرا او در همين اجتماع بايد تواناييهايش را بروز بدهد و هم خودش و هم جامعه از توانمنديهايش استفاده کنند.
6. فرصتهايي را براي آموزش کودک و بروز خلاقيت و کنجکاوي او فراهم کنيد. وسايل و اسباب بازيهاي متناسب که باعث تحريک حسي ـ حرکتي، تقويت مهارتهاي فکري و تقويت خلاقيت کودک و با افزايش سن کودک، بازيکردن با آنها پيچيدهتر ميشود، ميتواند مفيد باشد. رفتن به فضاهاي آموزشي ـ تفريحي علاوه بر اينكه براي کودک آموزنده است، باعث تفريح، سرگرمي و گذراندن اوقات خوش و لذتبخش در کنار دوستان و پدر و مادر ميشود.
7. براي کودک کتاب بخوانيد و او را به خواندن تشويق کنيد. خودتان ميتوانيد يک الگو براي کودک باشيد. عشق به مطالعه را در کودک پرورش دهيد.
8. تماشاي برنامههاي تلويزيون را براي کودک محدود کنيد. نبايد تماشاي تلويزيون جايگزين برنامه کتابخواني، بازي و کاوش در فضاي باز شود.
9. مدرسه، کلاس و محل آموزش کودک را از ساير کودکان جدا نکنيد بلکه برنامههايي فراتر از برنامه کلاسياش براي او تدارک ببينيد. کودکان تيزهوش و با استعداد، به برنامهها و خدمات آموزشي فراتر از آنچه در مدارس عادي ارائه ميشود، نياز دارند.
10. در مورد مدرسه، کلاسها و برنامه آموزشي كودك اطلاعات کسب کنيد و بر انجام تکاليف مدرسه او نظارت و انجام آنها را با تشويق همراه کنيد.
11. کودک تيزهوش در درجه اول کودکي خردسال است با نيازها و مسايل خاص خودش؛ تيزهوشي ويژگي درجه دوم اوست.
12. از کودکان فقط به عنوان وسيلهاي براي رسيدن به اهداف متعالي خود و برآوردهکردن آرزوهايتان استفاده نکنيد.