بيشتر سوختگيهاي اطفال در آشپزخانه اتفاق ميافتد.
- دستگاه شاخص دود بايد در خانه و کاشانه وجود داشته باشد.
- هيچگاه زخم سوختگي را بدون مشورت با پزشک درمان نکنيد.
کودک آنلاين: سوختگي در کودکان بسيار شايع است. در سال 1989، حدود 500 هزار مورد سوختگي در کودکان گزارش گرديد که متوسط سن سوختگي را 32 ماهگي اعلام کرده بودند. اهمال در مراقبت از کودکان و بيدقتي در هنگام جابهجايي مواد و مايعات داغ از شايعترين دلايل سوختگي آنان بوده است. از عوامل ديگر سوختگي ميتوان به آتشسوزهاي ناشي از سيمکشي اشتباه در وسايل الکتريکي، خاموش نکردن ته سيگار و انبار کردن نامناسب مواد شيميايي آتشزا اشاره کرد.
چگونه از سوختگيها پيشگيري کنيم؟
اصل اساس براي پيشگيري از سوختگي کودکان، رعايت نکات ايمني در آشپزخانه است. نکات زير را به هنگام پختوپز رعايت کنيد.
- غذا را روي شعلههاي عقبي گاز بپزيد تا از دسترس کودکان دور باشد.
- در صورت پختن غذا روي شعلههاي جلويي، ظرف غذا را طوري قرار دهيد تا دستۀ آن بيرون از حد اجاق قرار نگيرد. زيرا اگر دستۀ ظرف غذا در دسترس کودک باشد، با کشيدن ظرف، آن را به روي خود برميگرداند.
- هميشه بعد از پختن غذا از خاموش بودن اجاق اطمينان يابيد. اين نکته بهخصوص در اجاقهاي الکتريکي اهميت بيشتري دارد. زيرا درجات پايين، هرچند سطح اجاق خاموش به نظر ميرسد ولي به علت حرارت بالايي که دارد، ميتواند باعث سوختگي غيرمنتظرۀ انگشتان شود.
- هيچگاه ظروف پخت غذا را بدون نظارت رها نکنيد.
- به کودکان بياموزيد که آتش خطرناک است و آنها اجازه ندارند روي اجاقگاز غذا بپزند.
يکي ديگر از راههاي جلوگيري از آتشسوزي، رعايت موارد ايمني در منزل است.
- هميشه خروجي وسايل الکتريکي را ازنظر اضافهبار بررسي نماييد. چند سيم رابط يا دوشاخه را به يک خروجي (پريز) وصل نکنيد.
- براي وسايل برقي پرقدرت مانند هواکش، اجاقگاز، ظرفشويي و خشککن از سيمهاي رابط مخصوص استفاده کنيد.
- سطح بخاريها را از مواد زائد همچون مواد پاککننده و روزنامه خالي کنيد. در نزديک بخاريهاي باز، همچون شومينه، نبايد فرش يا مبل قرار داشته باشد.
- طرح خروج اضطراري در زمان آتشسوزي را به همراه فرزندتان تمرين کنيد.
- آب بسيار داغ ميتواند مشکلساز شود. درجۀ آبگرمکن هاي منازل معمولاً 43 تا 60 درجه سانتيگراد است. سوختگي درجۀ سه، در صورت تماس بيش از چند ثانيه با آب 60 درجه سانتيگراد ايجاد ميشود.
- کبريت و فندک را از دسترس کودکان دور نگهداريد.
- مايعات و نوشابههاي داغ را در مکانهاي مناسب قرار دهيد. کودک ممکن است با کشيدن سفرۀ روميزي مايعات داغ مانند چاي را روي خود بريزد.
- هميشه در منزل يک کپسول اطفاي حريق داشته باشيد.
در صورت سوختگي کودکتان چه ميکنيد؟
سوختگيهاي حرارتي؛ اين نوع سوختگيها را بسته به عمق آسيب درجهبندي ميکنند.
• در سوختگي درجۀ يک ، آسيب پوست بسيار سطحي است و مانند آفتابسوختگي، پوست فقط قرمز ميشود.
• در سوختگي درجهدو، سوختگي به عمق پوست نفوذ ميکند و علاوه بر قرمزي، تاول هم ايجاد ميشود.
• در سوختگي درجه سه، علاوه بر تخريب کامل بافت پوست، عروق و اعصاب نيز آسيب ميبينند و لايۀ ترميمکننده پوست نيز از بين ميرود. بنابراين تقريباً تمام سوختگيهاي درجۀ سه را با پيوند پوستي ترميم ميکنند.
سوختگيهاي آب داغ / روغن داغ
فوراً ناحيۀ سوخته چنين سوختگيهايي را در زيرآب سرد بگيريد تا درد تخفيف يافته . آسيبهاي بعدي کمتر شود. ناحيۀ آسيبديده را بهدقت بررسي کنيد. در صورت ايجاد تاول يا آسيبهاي ديگر پوست، نظير قرمزي و ورآمدن پوست، با يکپارچۀ مرطوب سرد روي ناحيۀ آسيبديده را بپوشانيد و کودک را به مرکز اورژانس انتقال دهيد.
روي ناحيه سوخته، موادي همچون وازلين، روغن يا پمادهاي مختلف نماليد. در صورت آتش گرفتن لباس کودک، فوراً او را در پتو و يا ملافهاي بپيچيد. ميتوان آتش را با غلتاندن کودک بر روي زمين خاموش کرد.
يکي از مهمترين عوامل در درمان سوختگيها جلوگيري از عفونت است. پزشک علاوه بر ماليدن پماد و آنتيبيوتيک، هرروز پانسمان را تعويض ميکند. در خانه بايد ناحيۀ آسيبديده را بهخوبي زير نظر داشت . تنها از دارويي که پزشک تجويز کرده است، استفاده نمود. بسياري از داروهاي خانگي از عفونت پيشگيري نميکنند و حتي باعث افزايش خطر عفونت هم ميشوند.