کار با قيچي يکي از لذتبخش ترين و مطبوع ترين فعاليتهايي استکه همۀ کودکان بهيادگيري آن تمايل دارند. بيشتر کودکان سه ساله قادرند کاغذ را قيچي کنند و از اين کار لذت ميبرند و علت اين امر شايد آن باشد که از تغيير ورق کاغذ از شکل اوليهاش احساس قدرت ميکنند.
کاغذ را ميتوان بهشکلهاي گوناگوني درآورد، آن را تا کرد، لوله کرد و سپسبا قيچي بههر شکلي که خواست، درآورد. کودک وقتي با کاغذ شکلهاي جديد خلق ميکند، به نياز اساسياش يعني تغيير و اختراع پاسخ ميدهد و بدين ترتيب، احساس قدرت و اعتماد بهنفسش تقويت ميشود.
استفاده از قيچي و بريدن، راه بسيار خوبي براي تخليۀ احساسات پرخاشگرانه کودک است و کودک، پس از کار با قيچي ، احساسات سکون و آرامش ميکند.
در تهيۀ قيچي براي کودک، نکات زير بايد رعايت شود:
- نوک قيچي بايد گرد (نوک پهن) باشد تا آسيبي به کودک نرساند؛ قيچيهاي نوک تيز براي کودکان خطرناک است.
- سعي کنيد قيچي ارزان نخريد، زيرا جنسشان مرغوب نيست و کار کردن با آنها براي کودک مشکل است.
- طول تيغۀ قيچي، به طور تقريبي، بيش از 15 سانتيمتر نباشد.
- قيچيهاي پلاستيکي بهدليل اينکه لبههاي کندي دارند و کار کردن با آنها مشکل است، کودک زود از آنها خسته ميشود و لذت زيادي نميبرد. بنابراين بهتر است براي کودکان از قيچي هاي فلزي و ساده که کار با آنها راحتتر است استفاده کنيم.
فعاليتهايي کهبا قيچي ميتوان انجام داد:
- پس از آنکه قيچي را در دست کودک قرار داديد، کاربرد آن را برايش توضيح دهيد. خود شما نيز يک قيچي در دست بگيريد و کودک را بهتقليد از حرکاتتان تشويق کنيد.
- توجه فراگير را به اين نکته جلب کنيد که هرگاه تيغههاي قيچي بهصورت کاملاً موازي با يکديگر قرار نگرفته باشند، کاغذ قيچي نميشود، بلکه تا ميخورد.
- از بچهها بخواهيد عکسهايي را که دوست دارند از صفحات مجلات کهنه جدا کنند.
- يک بشقاب بر روي کاغذ بگذاريد، بعد با مداد دايره بکشيد و در آخر دور دايره رابا قيچي ببريد. حالا ميشود اين دايره را با کاغذ رنگي تزيين و يا با مداد رنگ کرد.
- کارتي مقوايي بهاندازۀ تقريبي 20*15 سانتيمتر تهيه و آنرا به فاصلۀ 2 يا 4 سانتيمتر خطکشي کنيد، سپس کارت را در اختيار کودک قرار دهيد تا خطوط را باقيچي ببرد. پس از اينکه مقداري تسلط پيدا کرد، ميتوان خطوط را بهصورت زيگزاگ و يا شکلهاي پيچيدهتر در اختيار کودک قرار داد تا آنها را ببرد و جدا کند.
- تصاوير مربع، مثلث، مستطيل، دايره و چند درخت بکشيد و به کودکان بدهيد تا آن شکلها را ببرند.
- قيچي کردن روزنامۀ تا شده از تمرينهاي خوبي است که کودکان بهآن علاقه دارند. روزنامه را چهار بار تا بزنيد و بعد گوشهها و لبههاي آن را قيچي کنيد. اگر آن را باز کنيد طرح قشنگي بهدست ميآوريد. اگر خواستيد ميتوانيد آن را رنگ آميزي هم بکنيد.
- از کودکان بخواهيد عکسهاي بريده شده را باچسب بر روي شوميز بچسبانند. بهتر است که عکسها ضمن چسباندن طبقه بندي شوند، مثلاً آدمها در يک دسته و جانواران در دستۀ ديگر.
رعايت نکات ايمني
- بههنگام کاربا قيچي، بزرگسالان بر کار کودک نظارت داشته باشند.
- قيچيهايي با نوکِ گرد براي کودکان تهيه کنيد زيرا قيچيهاي نوک تيز ممکناست به کودکان آسيب برسانند.
- نحوۀ استقاده از قيچي را بهکودکان آموزش دهيد و سپس قيچي را در اختيار کودک بگذاريد.
- از کودک بخواهيد از پرت کردن قيچي بهسوي ديگران خودداري ورزند.