يک متخصص کودکان بااشاره شيوع 10 درصدي عفونت ادراري در دختر بچه ها گفت: در کنار عوامل باکتريايي،يبوست، نگه داشتن و يا دفع ادرار با استرس، پوشيدن شلوار هاي تنگ و نشستن طولانيمدت در وان حمام کودک را مستعد ابتلا به اين عارضه مي کند.
دکتر وحيد قباديدانا، در گفتوگو با خبرنگار بهداشت و درمان ايسنا - منطقه دانشگاه علوم پزشکيتهرانبا اشاره به شيوع 10 درصدي عفونت ادراري در دختران اظهار داشت: اينعارضه در 3 تا 5 درصد دختران و حدود يك درصد پسران ديده مي شود که بيشترين شيوع اينعفونت در زمان شيرخوارگي يعني سن کمتر از دو سال و نيز در زماني است که کودک ياشيرخوار مي خواهد از پوشک گرفته شود.
وي با بيان اين که باکتري ها مهمترين علتبروز عفونت ادراري هستند افزود: اين باکتري ها در مدفوع وجود دارند و در پوست ناحيهپوشک قرار گرفته و از مجراي ادراري وارد سيستم دستگاه ادراري مي شوند و از مجرايادرار به مثانه وارد شده و از طريق مجاري حالب به کليه ها راه مي يابند. البته درپسران ختنه نشده منشاء عفونت مي تواند باکتري هاي موجود در زير پره پوست باشدبنابراين انجام ختنه در پسران خود باعث پيشگيري از ايجاد اين عفونت خواهد شد.
وي تصريح کرد: علاوه بر باکتري ها برخيويروس ها هم مي توانند عامل عفونت ادراري بخصوص عفونت و التهاب مثانه باشند.
اين متخصص کودکان با تبيين علائم اينعارضه ادامه داد: علايم بيماري با توجه به سن شيرخوار يا کودک متفاوت خواهد بود دردوره نوزادي علايم عفونت ادراري غير اختصاصي بوده يعني ممکن است به صورت کاهش وزنيا عدم وزن گيري مناسب، تحريک پذيري و بي قراري، سبک شدن خواب شبانه، کم شيرخوردن وبوي بد ادرار خود را نشان دهد.
دکتر قبادي خاطر نشان کرد: در دورهشيرخوارگي و ابتداي کودکي اين بيماري ممکن است خود را به صورت تب، بي حالي، درد شکميا درد پهلوها، حالت تهوع و يا استفراغ و نيز حتي گاهي اسهال نشان دهد. در بچه هايبزرگتر نيز تشخيص عفونت ادراري کار سختي نيست چون علايم دستگاه ادراري غالب بوده وسوزش ادرار، درد زيرشکم، افزايش تعداد دفعات ادرار، بي اختياري ادرار و يا شبادراري جديد در کودکي که قبلا کنترل ادرار در شب را داشته، از علايم اين بيمارياست.
کودک را براي از پوشک گرفتن تنبيهنکنيد!
اين متخصص کودکان افزود: کودکاني که هنوزآمادگي از پوشک گرفتن را ندارند و با اصرار بيش از حد والدين و تنبيه آنان برايکنترل دفع ادرار مواجه مي شوند و دفع ادرار آنان با استرس و نگراني همراه است بيشتردر معرض ابتلا به عفونت ادراري قرار مي گيرند.
دکتر قبادي به توصيه به والدين گفت: والدين بايد دقت داشته باشند که براي شستشوي شيرخواران يا کودک خود پس از دفع ادرارو مدفوع در دختران شستشو را از جلو به سمت عقب انجام دهند تا مواد مدفوعي به سمتناحيه مجراي ادراري انتقال نيابد همچنين تعويض زود به زود پوشک در شيرخواران احتمالايجاد عفونت را کاهش مي دهد.
وي يبوست را يکي از مشکلات گوارشي که کودکرا در معرض خطر ابتلا به عفونت ادراري قرار مي دهد دانست و گفت: اگر بچه اي دچاريبوست است بايد براي پيشگيري از عفونت ادراري هر چه سريع تر مشکل يبوست وي درمانشود. همچنين نشستن دختر بچه ها در وان حمام به مدت طولاني گرچه آنها را سرگرم ميکند و در بسياري موارد باعث علاقمندي آنها به حمام و شستشو مي شود اما ناخواستهآنها را در معرض عفونت ادراري قرار مي دهد.
پوشاندن شلوار تنگ و چسبان به دختربچه ها ممنوع!
اين متخصص کودکان از والدين خواست تا ازپوشاندن لباس زير يا شلوار تنگ و چسبان به دختر بچه ها بايد پرهيز کنند چرا که اينمسئله هم يکي از عوامل افزايش خطر عفونت است.
دکتر قبادي ادامه داد: کودکاني که دچارعفونت هاي انگلي مثل کرمک هستند بايد هر چه سريع تر با تجويز پزشک درمان شوند چراکه در غير اين صورت علاوه بر مشکلات وجود عفونت انگلي احتمال ايجاد عفونت ادراري درآنها بيشتر از ساير بچه ها خواهد بود. در پايان بايد تاکيد کرد که مطالعات نشان ميدهد شيرخواران تغذيه شده با شير خشک در مقايسه با شيرخواراني که با شير مادر تغذيهمي شوند بيشتر احتمال عفونت ادراري دارند.