پای کودکان حدودا 30 ساعت در هفته و بیش از 15 هزار ساعت در طول سال داخل کفشهای مدرسه قرار دارد، بنابراین میتوان به اهمیت کفش بخصوص در دانشآموزان پی برد.
در 11 سال ابتدایی زندگی کودک، پا معمولا چندین شماره رشد میکند و این رشد تا 18سالگی ادامه دارد. بنابراین میتوان گفت پای کودک تقریبا سالی یک شماره رشد میکند. بعضی والدین برای این که پای فرزندشان سریع رشد میکند و ممکن است کفشی که میخرند، برایشان کوچک شود، یا کفشی با شماره بزرگتر خریداری میکنند یا از سوی دیگر ممکن است هنگام خرید دقت کافی نداشته باشند و کفش کوچک از آب درآید. انتخاب کفشی که سایز مناسب پا نباشد ممکن است مشکلاتی را از قبیل فرو رفتن ناخن در انگشت پا، میخچه و پینه ایجاد کند. از مهمترین نکاتی که موقع خرید کفش برای کودکتان باید به آن توجه کنید، این است که هر دو کفش اندازه پا باشد. اما چون معمولا دو پا از نظر اندازه و پهن بودن یکی نیستند باید هنگام خرید کفش دقت کنید. هرگز به این بهانه که ممکن است شماره پای کودک بالاتر برود، کفشی بزرگتر از اندازه پای او نخرید، زیرا باعث بروز آسیبهایی به پا میشود. به خاطر داشته باشید کفشی برای پای فرزندتان بخرید که اندازه و مناسب باشد؛ به طوری که بین نوک انگشت شست پا و نوک کفش، به اندازه پهنای انگشت بزرگ پا (حدود 1/5 تا 2 سانت) فاصله باشد و کودک بتواند انگشتان پا را براحتی داخل کفش حرکت دهد و وقتی نوک کفش را از بیرون فشار میدهید، نباید روی کفش به انگشت پا چسبیده باشد. پهنترین بخش پا باید به اندازه پهنترین قسمت کفش باشد. اگر کفش چسبی یا بنددار برایش میخرید، سعی کنید آن را محکم کنید تا پاشنه پای کودک محکم سر جایش بماند و موقع راهرفتن حرکت نکند. کف پا نباید داخل کفش بچرخد و قسمت پاشنه کفش باید راحت، محکم و پایدار باشد. پشت پاشنه اگر از جنس نرم باشد، به مرور از بین میرود و دیگر از پاشنه پا محافظت نمیکند. ساییدگی کناره کفش با قوزک پا، آسیب آن ناحیه را به دنبال دارد. از سوی دیگر، وقتی پا داخل کفش قرار میگیرد، انگشت خود را بین پاشنه پا و کفش قرار دهید. انگشت در این حالت باید راحت و بدون فشار بین پا و کفش قرار گیرد. تنگ یا گشاد بودن کفش موجب ساییدگی پا به کفش میشود که به مرور مشکلاتی را ایجاد میکند. کنارههای کفش را هم موقع خرید کنترل کنید تا انگشتان پا به دیوارههای کناری کفش فشار وارد نکند. حدود نیمی از کودکان پای صاف و یک پنجم آنها کف پای قوسدار دارند. بنابراین قسمت داخلی کفش باید پوشش خوب و مناسبی داشته باشد تا هم از داخل و هم خارج کفش، از پا حمایت کند. همچنین، داخل کفش را هم برای کفی مناسب بررسی کنید و کفشی بخرید که از قوس مناسب برخوردار باشد و بتواند صافی احتمالی کفپای کودک را جبران کند. برای این که از اندازه بودن کفش اطمینان حاصل کنید، انگشت شست پا میتواند شاخص خیلی خوبی باشد؛ طوری که کودک باید بتواند انگشتان پا را داخل کفش براحتی و بدون فشار تکان دهد.
پای کودکان بعد از سه سالگی هر شش ماه به اندازه نیم سایز رشد میکند؛ به این معنا که کفشهای مدرسه باید بین 9 ماه تا یک سال عمر کنند. برای خرید کفش عصرها اقدام کنید تا کفش، کوچک یا بزرگ از آب درنیاید. در آخر روز، تورم پا بیشتر از بقیه ساعات روز است و به نوعی پا در بزرگترین حالت خود قرار دارد به همین دلیل، خریدن کفش در انتهای روز باعث میشود کفش مناسبتری را بخرید. اگر کودکتان از درد پا، قوزک و ناحیه زانو شکایت میکند، بدون دلیل موقع راه رفتن میافتد، پوست یا ناخن انگشت پایش زخم شده، مراقب باشید؛ چرا که ممکن است کفش نامناسبی به پا داشته باشد.
نکته
پای کودکان بعد از 3سالگی هر ششماه به اندازه نیم سایز رشد میکند؛ به این معنا که کفشهای مدرسه باید بین 9 ماه تا یک سال عمر کنند. برای خرید کفش عصرها اقدام کنید تا کفش، کوچک یا بزرگ از آب درنیاید در آخر روز، تورم پا بیشتر از بقیه ساعات روز است و به نوعی پا در بزرگترین حالت خود قرار دارد