تعداد بازديد: 2122 بار
 در مجموع 2 راي

چگونه از نوجوان محافظت کنيم؟

تاريخ انتشار: تیر96منبع : برترین ها

به جرات مي‌توان گفت امروزه، نسخه‌هاي قديمي در مورد تربيت فرزند و نحوه ارتباط با او، مخصوصا در سنين نوجواني و جواني جوابگو نيست. بسياري از افرادي که معتقدند در زندگي خودشان موفق بوده‌اند و اين موفقيت را مديون تربيت درست و رفتار بجاي والدينشان هستند، وقتي که فرزندانشان به سنين نوجواني و جواني مي‌رسند، متوجه مي‌شوند پيروي از همان روش تربيتي که در مورد خودشان موفق بوده، حداقل در مورد پاره‌اي از مسائل موثر واقع نمي‌شود.

 

واقعيت اين است که بهترين روش محافظت از فرزندان، امروزه ديگر کنترل لحظه‌به‌لحظه و محدود کردن آنها در دايره‌اي که برايشان تعريف مي‌کنيم، نيست چون از سنين نوجواني به بعد، ديگر قادر به انجام اين کار نخواهيم بود. در اين سن اگر به کنترل بيش از حد و ورود به حريم خصوصي آنها ادامه دهيم، ناخواسته از آنها فاصله مي‌گيريم و برخلاف آنچه که هدفمان بوده، آنها را به سمت پنهان‌کاري سوق داده و در معرض آسيب‌هاي بيشتر قرار مي‌دهيم.

 

 

 

پس چگونه مي‌توانيم از نوجوانان و جوانان خود محافظت کنيم؟


سوال مهمي که پرسيده مي‌شود اين است که در صورت کنترل نکردن دقيق و راه نيافتن به حريم خصوصي، چطور مي‌توانيم از سالم بودن روابط فرزندمان مطمئن شويم و به‌موقع از آسيب‌هاي احتمالي پيشگيري کنيم؟


بايد گفت انسان‌ها براي مقابله سازگارانه با استرس‌ها، موقعيت‌هاي مختلف و تعارض‌هاي زندگي به روش‌هايي نياز دارند که آنها را در حل مسائل ياري مي‌کند. اين موارد همان مهارت‌هاي زيربنايي هستند که در دوران نوجواني و در فرايند تحول توسط والدين و محيط زندگي در فرد شکل مي‌گيرند. به جرات مي‌توان گفت بهترين کاري که والدين مي‌توانند براي نوجوانانشان انجام دهند و آنها را در برابر مسائل و مشکلات پيش رويشان، رويين‌تن کنند، آموختن همين مهارت‌هاي 10 گانه زندگي به آنهاست. جواني که مجهز به اين سلاح پرقدرت باشد داراي عزت نفس و خودکارآمدي است که باعث مي‌شود نياز به کنترل لحظه به لحظه و گوشزدهاي دائمي نداشته باشد، اما اين مهارت‌هاي زندگي کدام‌اند؟


آشنايي با مهارت‌هاي زندگي 10 گانه


اين برنامه را از دهه 1980 ژيلبرت بوتوين در آمريکا به‌عنوان مدلي براي پيشگيري از مصرف الکل و مواد مطرح کرد و در اگوست 1993 از طرف يونيسف به‌عنوان مدلي براي پيشگيري از آسيب‌هاي رواني-اجتماعي معرفي شد. از آن زمان تا امروز آموزش مهارت‌هاي زندگي در کشورهاي بسياري به کار بسته شده و نتايج حاصل از ياد گرفتن و به کار بستن آن حاکي از تاثير مثبت آن در پيشگيري از انواع مشکلات رواني، اجتماعي و خانوادگي بوده است.
مهارت‌هاي زندگي بر تلقي افراد از کفايت خود يعني بر اعتماد به‌نفس و عزت نفس آنها اثر دارند بنابراين نقش مهمي در سلامت روان ايفا مي‌کنند.


اين مهارت‌ها عبارت‌اند از:


1. توانايي تصميم‌گيري


2. توانايي حل مساله


3. توانايي تفکر خلاق


4. توانايي تفکر نقادانه


5. توانايي برقراري رابطه موثر


6. توانايي برقراري رابطه بين‌فردي سازگارانه


7. توانايي آگاهي از خود

 

8. توانايي همدلي با ديگران

 

9. توانايي مقابله با هيجان


10. توانايي مقابله با استرس


همان‌طور که از عناوين پيداست، کسب اين مهارت‌ها موجب رشد و پيشرفت فردي و اجتماعي مي‌شود و فرد به حقوق انساني خود آگاه خواهد شد. به اين ترتيب از بسياري از مشکلات اجتماعي پيشگيري مي‌شود و ارتقاي سلامت رواني را به دنبال خواهد داشت.


در اين شماره شما را با مهارت حل‌مساله که يکي از مهم‌ترين مهارت‌هاست، آشنا مي‌کنيم و در شماره‌هاي بعد به توضيح مهارت‌هاي ديگر خواهيم پرداخت.


حل‌مساله درواقع يکي از مهم‌ترين فرايندهاي تفکر است که به افراد کمک مي‌کند مقابله موثري با مشکلات و چالش‌هاي زندگي داشته باشند.


هدف از آموختن اين مهارت به فرزندان، کمک به آنها براي شناخت هر چه بهتر خود، برقراري روابط بين‌فردي مناسب و موثر، کنترل هيجانات، مديريت داشتن بر شرايط تنش‌زا و حل کردن مسائل و مشکلات است.


اگر ما والديني باشيم که در مقابله با مشکلات، قادر به پيدا کردن راهکار مشخصي براي حل‌مساله خود نباشيم و برخورد درستي با مساله خود نکنيم، چطور مي‌توانيم از نوجوانان و جوانانمان چنين توقعي داشته باشيم؟

 

روان‌شناسان معتقدند حل‌مساله، يک فرايند است و فرد بايد مراحلي را در اين دوره طي کند.


متخصصان علوم رفتاري نيز معتقدند مي‌توان با پيچيدگي مسائل- به هر اندازه که باشد- به کمک يک ساختار طبقه‌بندي‌شده، برخورد کرد. اين ساختار چندمرحله‌اي به افراد کمک مي‌کند هنگام مواجهه با مشکل، مساله را از قالب کلي خارج و آن را به اجزايش تقسيم کنند. به اين ترتيب مساله از حالت کلي، رعب‌آور و غيرقابل‌حل بودن خارج مي‌شود و به اجزاي قابل‌فهم و قابل‌حل، تفکيک خواهد شد.


مراحل فرايند حل‌مساله


اين مراحل عبارت‌اند از:


1. تعريف و شناسايي مشکل


2. پيدا کردن راه‌حل‌هاي مختلف


3. تصميم‌گيري


4. بازنگري


اينک به توضيح و تبيين هر يک از مراحل حل‌مساله مي‌پردازيم:


1. تعريف مشکل


اولين مرحله، تبيين دقيق مشکل است؛ يعني ابتدا بايد مساله تعريف شود. در اين مرحله، فرد ابتدا بايد از خود بپرسد چه راه‌حل‌هايي براي اين مشکل وجود دارد و سپس سعي کند همه راه‌حل‌هايي را که به ذهنش مي‌رسد، حتي اگر عملي به نظر نمي‌رسند، بيان کند. اين کار را والدين مي‌توانند به کمک فرزندانشان انجام دهند تا آنها بتوانند از طريق الگوبرداري از والدين اين کار را ياد بگيرند.


اگر فرد دقيقا نداند چه مشکلي وجود دارد، طبعا امکان حل آن کاهش مي‌يابد و ممکن است وقت زيادي را صرف اضطراب حاصل از سردرگمي کند تا حل يک مشکل.


متخصصان معتقدند مسائل را مي‌توان به 4 گروه تقسيم کرد:


• مسائل مهم و غيرفوري


• مسائل فوري و غيرمهم


• مسائل مهم و فوري


• مسائل غيرمهم و غيرفوري


مسائل مهم و غيرفوري به مسائلي گفته مي‌شود که حل آنها براي ما ضروري است، ولي براي حل اين‌گونه مسائل محدوديت زماني نداريم.


مسائل فوري و غيرمهم به مسائلي گفته مي‌شود که شايد مهم نباشند، اما در يک محدوده زماني حتما بايد حل شوند و اگر آن زمان بگذرد، امکان حل مشکل بسيار کم و حتي غيرممکن خواهد بود.


براي مثال: اينکه تماس بگيريد و روز تولد دوستتان را تبريک بگوييد، ممکن است مساله خيلي مهمي نباشد، اما زمان خاصي دارد و بايد در همان محدوده زماني انجام شود.


مسائل مهم و فوري مسائلي هستند که هم براي خود فرد مهم هستند و هم براي حل آنها محدوديت زماني وجود دارد.


مسائل غيرمهم و غيرفوري، مسائلي هستند که نه براي فرد مهم‌اند و نه حل آن محدوديت زماني دارد.


پس تشخيص درست اولويت‌ها اهميت دارد. پس از اينکه توانستيم اولين اولويت خود را شناسايي کنيم، بايد در جهت حل آن مشکل اقدام کنيم.


2. پيدا کردن راه‌حل‌هاي مختلف


هنگامي که مساله يا مشکل دقيقا مشخص و معلوم شد، فرد بايد بکوشد راه‌حل‌هاي مختلفي براي مشکل خود پيدا کند. براي اين کار، فرد بايد ذهن خود را باز نگه دارد، آن را سانسور نکند و هر راه‌حلي را که به ذهنش مي‌رسد (چه درست و چه نادرست) در نظر بگيرد. همچنين بايد با ديگران مشورت کند. نکته مهم در اين مرحله، کميت راه‌حل‌هاست و نه کيفيت آنها؛ يعني هر چه تعداد راه‌حل‌ها بيشتر، بهتر زيرا در اين مرحله، راه‌حل‌ها مورد قضاوت و ارزشيابي قرار نمي‌گيرند بنابراين هر راه‌حلي که به ذهن مي‌رسد، چه مثبت و چه منفي، بايد نوشته شود. به اين کار، «بارش افکار» مي‌گويند. اين امر به دو دليل است:


اولا: هنگامي که فرد ذهنش را باز مي‌کند، بسياري از راه‌حل‌هايي را که قبلا آموخته ولي به‌دليل اينکه مدت‌هاست آنها را به کار نبرده، فراموش کرده، در مغز فراخوانده مي‌شود و دوباره آنها را به همان شکل يا در شکلي جديد به کار مي‌برد. اين کار خود منجر به افزايش اعتماد به‌نفس فرد مي‌شود.


ثانيا: هدف اين مرحله دست يافتن به راه‌حل‌هاي متعدد است. چيستي و چگونگي راه‌حل‌ها مهم نيست.


البته توجه به اين نکته ضروري است که در روش بارش افکار، فرد مجاز به ارائه راه‌حل‌هايي است که به خودش و ديگران صدمه و آسيب نرساند.


3. تصميم‌گيري


انسان‌ها به ميزان زيادي سرنوشت خود را، خودشان رقم مي‌زنند و تصميم‌گيري ابزاري است که اين کار را براي آنها انجام مي‌دهد. تصميم‌گيري، فرايند پيچيده‌اي است و تصميم‌گيري‌هاي درست، در ارتقاي رفتارهاي سالم، مثبت و قابل‌پذيرش و به‌طور کلي آينده مثبت نقش مهمي دارد. به همين ترتيب تصميم‌گيري‌هاي اشتباه ممکن است بر جنبه‌هاي مختلف زندگي و آينده فرد تاثير منفي بگذارد.


در اين مرحله تک‌تک راه‌حل‌هايي که در مرحله قبل شناسايي شده بودند، مورد قضاوت و ارزشيابي قرار مي‌گيرند. براي اين کار، افراد بايد پيامدها و قابليت دسترسي هر راه‌حل را قبل از استفاده از آن، پيش‌بيني کنند. چنين کاري احتمال استفاده از راه‌حل‌هايي را که پيامدهاي خطرناک همراه دارد، کاهش مي‌دهد. در اين مرحله، اين فرصت به فرد داده مي‌شود که قبل از اينکه از يک راه‌حل استفاده کند، نتيجه و پيامد هر يک از راه‌حل‌ها را پيش‌بيني و سپس با مقايسه پيامدها و نتايج راه‌حل‌هاي مختلف، بهترين راه‌حل را انتخاب کند.


پس فرد بايد اين جسارت و شهامت را داشته باشد که از بين گزينه‌هاي موجود، يک گزينه را به‌عنوان مناسب‌ترين گزينه انتخاب کند.


تصميم‌ها شامل انتخاب‌هاي سياه و سفيد نيستند و در بيشتر موارد، حق انتخاب‌هاي متعددي در يک موقعيت تصميم‌گيري وجود دارد. شناسايي اين انتخاب‌هاي مختلف مستلزم استفاده از فرايند تفکر خلاق است و براي تحريک تفکر خلاق، بارش فکري يعني عدم انتقاد از ايده‌ها و خوشامدگويي به هر ايده‌اي مفيد است. علاوه بر اين، معمولا مشورت با ساير افراد نيز انتخاب‌هاي ديگري را به ميان مي‌آورد. نکته مهم در اين مرحله تاکيد بر يافتن حق انتخاب‌هاي بيشتر است زيرا هر چه انتخاب‌هاي موجود در يک موقعيت بيشتر باشد، امکان تصميم‌گيري منطقي نيز افزايش مي‌يابد.


نهايتا با توجه به پيش‌بيني پيامدهاي مثبت و منفي، بهترين مورد انتخاب و تصميم‌گيري انجام مي‌شود.


4. بازنگري


پيش از آنکه خود را به اجراي راه‌حلي متعهد کنيد، لازم است بازنگري نهايي انجام شود. مانند ساير موارد مربوط به فرايند حل‌مساله، طول مدت بازنگري و شيوه‌هايي که به کار مي‌گيريد، به اهميت و فوريت مساله بستگي دارند.


ممکن است اين بازنگري چند ثانيه يا چند ماه طول بکشد ولي هميشه انجام اين بازنگري باارزش است و لازم است راه‌حل خود را از چند زاويه بازنگري کنيد. در اين مرحله براساس پيامدهاي پيش‌بيني‌شده براي هر راه‌حل، راه‌حلي که بيشترين پيامدهاي مثبت و کمترين پيامدهاي منفي را به همراه دارد، انتخاب مي‌شود.


اگر راه‌حل انتخاب‌شده رضايتبخش بود، فرايند حل‌مساله پايان مي‌يابد و اگر موثر نبود، بايد از راه‌حل‌هاي ديگري استفاده کرد يا فرايند حل‌مساله را از ابتدا شروع کرد بنابراين فرايند زماني پايان مي‌يابد که آن موقعيت، ديگر براي فرد مساله‌ساز نباشد.

 


  
دارای امتیاز از 2 رأی
(عدد بالاتر برای عنوان بهتر)

lexapro side effects timeline

lexapro side effects

cheap sertraline

buy sertraline uk

symbicort generico

symbicort inhaler dosage

abortion pill over the counter in usa

order abortion pill online usa

sertraline without prescription

buy sertraline uk

lexapro side effects in women

lexapro side effects sweating online lexapro side effects in women

symbicort generic canada

symbicort inhaler generic tourette-zentrum.de symbicort inhaler dosage

buy sertraline canada

sertraline purchase redirect buy sertraline canada

naltrexone buy

buy naltrexone

buy naltrexone online india

buy naltrexone without prescription go

buy naltrexone from trusted pharmacy

buy naltrexone

how to buy naltrexone

how to buy naltrexone go

buy abortion pill espana

buy abortion pill espana read here

purchase abortion pill online

name of abortion pill in u fiorentina.info

buy abortion pill

buy cheap abortion pill click here

buy cheap abortion pill

abortion pill link

abortion pill online

abortion pill online

zyrtec

zyrtec onderdewatertoren.nl

deltasone

deltasone read here

minoxidil

minoxidil esasolutions.sk

protonix

protonix go

risperdal

risperdal beerotor.de

kamagra

kamagra

buy naltrexone 3mg

where to buy naltrexone

augmentin

augmentin vlcrespeto.com

prevacid

prevacid blog.frenchmarketing.co.uk

prilosec

prilosec positive-dogtraining.co.uk

nitrostat

nitrostat go

elavil

elavil aethelruna.co.uk

diclofenac

diclofenac link

arimidex

arimidex

effexor

effexor vervietoise.be

detrol

detrol

janumet

janumet link

champix

champix 3xi.dk

tofranil

tofranil open

cozaar

cozaar artofcaring.co.uk

nolvadex

nolvadex nolife.gr

questran

questran link

zithromax

zithromax redirect

abortion clinics downey ca

abortion clinics downey ca

abortion clinic bridgeton mo

abortion clinic bridgeton mo redirect

benadryl and pregnancy nausea

benadryl pregnancy rating

melatonin and pregnancy category

melatonin pregnancy third trimester dollas.dk

free abortion pill

how much is an abortion pill

fluoxetine 20mg

fluoxetine 20mg capsules

naltrexone buy online

buy naltrexone online

benadryl and pregnancy third trimester

benadryl pregnancy nhs blog.lppinsonneault.com

where to buy abortion pill in usa

abortion pill over the counter in usa

prozac online buy

where to buy prozac poddracimkamenem.cz

cialis coupons free

prescription discounts cards

weed melatonin levels

melatonin and weed

buy prozac without a prescription

prozac to buy click here

buy naltrexone online india

buy naltrexone online usa dadm.dk

where to buy low dose naltrexone

buy low dose naltrexone online blogin.fulltimejobs.com

prozac buy online

buy prozac uk blogs1.welch.jhmi.edu

symbicort asthma dose

symbicort generic equivalent hgis.cartomatic.pl

mixing adderall and weed

mixing zoloft and weed open

buscopan prezzo

buscopan ciclo click here

history of abortion

when was abortion legalized click

prednisolon

prednisolon 5 mg francescocutolo.it

citalopram alcohol anxiety

citalopram and alcohol

seroquel 50

seroquel

otc albuterol substitute

over the counter albuterol news.bs.kg

viagra prodej cena

viagra

augmentin generico prezzo

augmentin torrino

mixing xanax and weed

mixing lexapro and weed mirkamali.ir

augmentin prezzo

augmentin sciroppo mha.dk

mixing adderall and weed

mixing adderall and weed

is naltrexone and naloxone the same thing

morphine with naltrexone and naloxone

potency of naloxone and naltrexone

is naltrexone and naloxone the same thing sharpfellows.com

mixing weed and adderall

mixing ibuprofen and weed

duloxetine and alcohol

duloxetine side effects uk

cialis generico forum

tadalafil prezzo

viagra na prodej

viagra prodej praha read here

is naltrexone and naloxone the same thing

naltrexone vs naloxone mechanism of action read here

claritin and early pregnancy

claritin and pregnancy test read

methyl naltrexone vs naloxone

is naltrexone and naloxone the same thing

mixing lexapro and weed

mixing adderall and weed

mixing viagra and weed

mixing lexapro and weed link

pillola cialis cosa serve

tadalafil sandoz gerarprieto.com

domperidone vidal

domperidone

loette precio

loette precio chile click

pillola cialis effetti

cialis generico

pregabaline 50mg

pregabaline beker maxhome.ca

mixing lexapro and weed

mixing zoloft and weed westshoreprimarycare.com

gabapentin and pregnancy category

gabapentin pregnancy

cialis 5 mg

cialis generikum tracyawheeler.com

viagra prodej

viagra

cialis originale

generico cialis click here

melatonin pregnancy safety

melatonin pregnancy first trimester mablogs.azurewebsites.net

viagra prodej praha

viagra

zofran pregnancy safe

zofran pregnancy fda click here

2015 cialis coupon

coupon for free cialis

naltrexone oral reviews

naltrexone reviews for weight loss click

prednisolon

prednisolone

prednisolon bivirkninger hund

prednisolon bivirkninger forsvinder xn--sorpendlerklub-sqb.dk

prozac and alcohol tolerance

prozac alcohol

buy premarin online without prescription

premarin tablets for sale

price of benicar

benicar generic alternative blog.nvcoin.com

ldm medicine

naltrexone alcoholism medication

imurel kemo

imurel pris

amitriptyline use

amitriptyline davis pdf eteam.ou.edu

otc asthma inhaler uk

over the counter asthma inhalers canada

coupon cialis

cialis coupon