خواندن(کتاب) براي فرزندتان در دوران طفوليت، يکي از ابزارهاي موثر براي گسترشذهن او و القا کردن تدريجي عشق به مطالعه و خواندن در طول زندگي اش است. خواندن يککتاب خوب امکان مسافرت فرزندتان به مکانهايي که آنجا نبوده است، ملاقات افرادي کههرگز او را نديده و گسترش فهم و آگاهي او براي مواجه شدن با موقعيتهاي فيزيکي واحساسي متفاوت را مهيا مي سازد. همچنين خواندن براي کودک باعث ايجاد و گسترش ارتباطعاطفي ميان شما و فرزندتان مي شود. چه او روي پاهاي شما باشد و شما مشغول نوازش ويباشيد، چه در حالي که در آغوشتان آرام گرفته و آماده خوابيدن در رختخواب مي شود وچه هنگامي که در يک رستوران منتظر آوردن غذا هستيد و .. در همه اين حالتها شما درارتباط با او هستيد.
خواندن براي کودکان در سنين پايين باعثموفقيت بيشتر آنها هنگام مدرسه رفتن آنان مي گردد.بلند بلندخواندن کتاب براي او به وي کمک مي کند که هم زبان را ياد بگيرد و هم با کلماتآشنايي پيدا کند.همچنينخواندن، پايهو اساس فهم و درک اطلاعات مفهومي و جرقه اي براي شروع تخيل سازي در کودکاست.
يادتان باشد که هيچ سنيبراي کتاب خواندن کودکان زود نيست. شما حتي مي توانيد اين کار را از زماني که اوهنوز در شکم مادر است شروع کنيد.در حقيقت کتاب خواندن در اين دورهباعث آشنايي جنين با صوت و صداي شما مي گردد. اگر همپدر و هم مادر در اين دوره بابچه صحبت کنند اثرات بهتري خواهد داشت. تصور کنيد قبل از آنکه حتي کودک شما متولدشود از طريق کتاب خواندن امکان ارتباط والدين با فرزند و نيز ارتباط والدين بايکديگر را فراهم مي سازد.
در دورانطفوليت که نوزادتان از نظر فيزيکي قادر به فهم دنياي اطرافش نيست کتاب خواندن شمابراي او باعث مي گردد احساس راحتي و مورد علاقه بودن بکند
وقتي که نوزاد متولد مي شود تازه ماجرا شروع مي شود . در دوران طفوليت کهنوزادتان از نظر فيزيکي قادر به فهم دنياي اطرافش نيست کتاب خواندن شما براي اوباعث مي گردد احساس راحتي و مورد علاقه بودن بکند. در حالي که نوزاد در آغوش شماخوابيده شما يک کتاب مصور دوست داشتني برايش مي خوانيد؛ در ابتدا به نظر مي رسد کهاو از حوادث اطرافش بي خبر است اما واقعا اين طور است؟ در بسياري از موارد ديده شدهاست کودکاني که قبل و بعد از تولد عادت به شنيدن داشته است در سنين بالاتر تعاملبهتري با کتاب و مطالعه از خود نشان مي دهند و گاهي اوقات علي رغم آنکه هنوزتوانايي حرف زدن پيدا نکرده است اما مثلا مي تواند تا حد قابل قبولي کلمات و واژهرا از هم تفکيک کند و در برابر مفهوم برخي از آنها عکس العمل نشان مي دهد.
سعي کنيد کتاب خواندن را جز طبيعت و ذات ثانويه او قرار دهيد. هر مکان و هرزماني بايد فرصتي برايکتاب خواندن براي او باشد. در طي دوران بي قراري نوپايي،کتابها مي توانند نقش محافظ کودک در مکانهاي عمومي را داشته باشد. اگر قصد داريد درصف بانک بايستيد به همراه داشتن يک کيف کوچک پر از کتابهاي مورد علاقه کودکتان يکايده خيلي خوب مي تواند باشد. قبل از اينکه فرزندتان شروع به بهانه گيري کند يککتاب را از کيف برداريد و شروع به خواندن کنيد. درست است که در حالي که کودک را نگهداشته ايد و در عين حال سر پا هستيد خواندن کتاب خيلي دشوار است اما براي رفع اينمشکل مي توانيد کودک را در درون کالسکه قرار دهيد. در ضمن تنها کتاب خواندن برايکودک کافي نيست بلکه کسي که براي کودک کتاب مي خواند(که عمدتا اين فرد مادر است) بايد يک سري از شرايط را رعايت کند زيرا شايد از کتاب مهمتر، کسي باشد که کتاب رامي خواند. بنابراين تمرين، تسلط، دوست داشتن کتاب، کتاب خواني و کتاب شناسي و شناختدنياي کودک ازضرورت هاي کار کتاب خواندن براي کودک هستند.
کسي که براي کودک کتاب مي خواند بايد:
**کتاب را قبلاً کامل و بهدرستي خوانده باشيد. هنگام کتاب خواني مکثها، زير و بمها و فضاي مناسب کلامي رابراي محتواي کتاب خلق کنيد.
**احساسات شما در هنگام کتابخواندن آنچنان بايد باشد که کودک علاقه، درک و فهم و لذت شما را از کتاب خواندناحساس کند.
** در حين کتاب خواندن ازفضاي قصه بيرون نرويد، قطع کردن قصه، گفت وگو با ديگران، خوردن و هر کار ديگري جزجريان کتاب خواني ، سوءظن کودک در بيعلاقگي يا کم توجهي شمارا بر ميانگيزد.
از خواندنکتابهايي که بد آموزي دارد و به خصلتهاي ناپسند مانند حسادت، دروغ گويي، آزار واذيت ديگران دامن ميزنند يا در اعتقادات درست ترديد و تزلزل ايجاد ميکنند بايدپرهيز کنيد
**صبور و با حوصلهباشيد. شتاب داشتن براي تمام کردن داستان،يعني بيعلاقه و بيتوجه بودن به احساسات کودکان.اگر کودک درلابهلاي خواندن کتاب، پرسشهايي طرح کند نبايد بيحوصلهو يا عصباني شويد و اگرکودک نکتهاي را متوجه نشده است بايد کوتاه و واضح توضيح دهيد.
** حرکات شما بسيار مهم وتأثيرگذار است، با تغيير صدا به تناسب شخصيتها، کتاب و کتاب خواني جالبتر،شيرينتر و دلپذيرتر خواهد شد. از حرکات اضافي که در جريان قصه وقفه ايجاد ميکنندبايد پرهيز کنيد.
احساسات کتاب خوان آنچنان بايد باشد که کودک علاقه، درک و فهم و لذت وي را ازکتاب خواندن احساس کند
**فاصله و رابطه عاطفي شمادر هنگام کتاب خواندن با کودک بسيار مهم است. نگاه، لبخند، ارتباط و حالات شما، درانتقال و القاي بهتر قصه مؤثر هستند.
**لحن و حرکات شما هر چه به انتهايقصه نزديک ميشود بايد آرامش بخشتر باشد.
**از خواندن کتابهايي که بدآموزي دارد و به خصلتهاي ناپسند مانند حسادت، دروغ گويي، آزار و اذيت ديگران دامنميزنند يا در اعتقادات درست ترديد و تزلزل ايجاد ميکنند بايد پرهيز کنيد.
اگر شما از خواندن لذت نمي بريد پس يک مانع بزرگ بر سر راه موفقيت تان وجوددارد. اگر شما علاقمند به مطالعه نباشيد و دوران کودکي تان را در خانواده اي که اهلاين کار نبوده اند سپري کرده باشيد مشکل شما براي عادت کردن به انجام اين کار مضاعفخواهد شد اما اجازه ندهيد اين موضوع جلوي تلاش شما را بگيرد زيراويژگي مهم يک انسان، توانايي تغيير هر چيزياست.
به آهستگي شروع کنيد. موضوعي را که به آن علاقمند هستيد راپيدا کنيد و شروع به خواندن کنيد. يکقفسه کتاب خريداري کنيد و سعي کنيد آن را ازکتابهاي ويژه کودکان و يا موضوعاتي که به طبع شان سازگار است پر کنيد.
براي کودکتان کتاب بخوانيد و اصلا به ايننقطه نظرات گوش ندهيد که"بايد کتاب خواندن براي کودکان را از سن خاصي شروعکرد".اقدامات زيادي مي توانيد انجام دهيد تا فرزندتان را برايروزهايي که توانايي درک کلمه به کلمه شنيده هايش را داشته باشد، آماده کنيد.