تيرنگ نيستاني در گفتوگو با ايسنا، افزود: با شروع فصل مدارس، بويژه دانشآموزاني که شيفت صبح به مدرسه ميروند به علت تعجيل براي از دست ندادن سرويس، دير نرسيدن به مدرسه و به تبع آن اضطراب و بياشتهايي با مشکل نخوردن صبحانه رو به رو ميشوند.
وي گفت: مديريت زمان و سپس مديريت تغذيهاي يک دانش آموز بويژه در مقاطع پايينتر در وهله اول وظيفه مادر است
اين متخصص تغذيه با اشاره به اين که صبحانه نخستين وعده غذايي است که به دليل عدم توجه و مسائل ديگري که در بالا ذکر شد، قرباني ميشود، گفت: رشد و نمو و قدرت يادگيري بچهها تا حدود زيادي به همين وعده غذايي وابسته است.
وي در خصوص راهکارهاي لازم به منظور مديريت صحيح تغذيهاي در دانشآموزان اظهار کرد: پدر و مادر بايد توجه داشته باشند که شام بچهها را زودتر بدهند. در بسياري از مواقع مادر اصرار دارد به تبع اينکه پدر به علت فعاليتهاي روزمره دير به منزل ميرسد، خانواده شام را در کنار هم ميل کنند؛ اما زماني که اين اتفاق ميافتد و کودک ساعت 10 يا 11 شب شام صرف ميکند، ضمن آن که وي دير خوابيده و غذاي مفصلي هم خورده در نتيجه صبح هم که از خواب بر ميخيزد، سير است و صبحانه نميخورد.
نيستاني ضمن تأکيد بر اين که مديريت اين مسئله از سوي مادر حائز اهميت است، عنوان کرد: خوب است مادر در ساعات اوليه شب، در کنار بچهها شام بخورد تا کودک ياد بگيرد بايد يک زمان و روند مشخصي براي غذا خوردن داشته باشد.
استاد دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي ادامه داد: زود شام خوردن علاوه برآن که باعث ميشود کودک زودتر به خواب رود، صبحها هم کمي زودتر بيدار شده و حوصله و وقت بيشتري براي صبحانه صرف کند.
اين متخصص تغذيه ضمن بيان اين که بيشتر بچهها عادت به خوردن صبحانه ندارند، گفت: حضور خانواده در کنار کودک به هنگام صرف غذا عامل بسيار مهمي است براي راغب شدن کودک به صرف غذا. تجربه ثابت کرده است جمع خانوادگي و احساس آرامش حاصل از قرار گرفتن در کنار خانواده ميتواند فاکتور مهمي براي برگشتن علاقه و انگيزه کودک به خوردن صبحانه شود. ميتوان نتيجه گرفت محيط اجتماعي تأثير بسزايي در ميزان اشتهاي کودک دارد.
نيستاني همچنين درباره بوفه مدارس گفت: بوفه مدارس چه از نظر ايمني مواد غذايي و چه از ديدگاه تغذيهاي مواد قابل عرضه، مواد غذايي خوبي را در اختيار دانش آموزان قرار نميدهند.
وي ادامه داد: مشکل بوفهها بايد در سطح کلاني حل شود، زيرا بوفهها هم دلايل خاص و شرايط اقتصادي خودشان را دارند. اما مادرها نبايد پول روزانه بيحساب به بچهها بدهند و انتخاب غذا را به طور کامل به عهده او بگذارند.
نيستاني درباره به همراه داشتن ميان وعده غذايي مناسب گفت: ميوهها و انواع خشکبار و ميوههاي خشک را ميتوان به عنوان ميان وعدههاي غذايي مناسب براي دانشآموزان در نظر گرفت. البته مصرف همه اينها مشروط بر رعايت بهداشت و ايمني در پروسه تهيه و توليد آن و نداشتن افزودنيهاست.
اين متخصص تغذيه ادامه داد: مغزها به علت دارا بودن چربي خوب و مفيد و مواد معدني نيز بسيار مناسب هستند.
وي در پاسخ به اين پرسش که آيا استفاده از مغزدانهها موجب افزايش بهره هوشي کودک ميشود يا خير گفت: بهره هوشي چيزي نيست که تنها با استفاده از يک گروه غذايي خاص افزايش پيدا کند. افزايش بهره هوشي به مواردي چون ژنتيک، محيط اجتماعي، محيط فرهنگي و تغذيه بستگي پيدا ميکند. رعايت تنوع، تعادل و تناسب نيز در امر تغذيه حائز اهميت است.
نيستاني اضافه کرد: صرف اين که يک ماده غذايي موجب افزايش بهره هوشي ميشود، اينگونه نيست و مجموعهاي از عوامل در آن دخيل هستند.
اين متخصص تغذيه درباره وعده غذايي صبحانه گفت: مصرف صبحانه داراي دوجنبه مهم است. جنبه نخست آن ميزان دريافت انرژي از صبحانه است زيرا به عنوان مثال خوردن يک ليوان شير در صبح کافي نيست و انرژي معادل 150 کالري دارد. صبحانه بايد 25 درصد کل نياز فرزند شما به انرژي در طول روز را تأمين کند.
وي ادامه داد: البته کالري مورد نياز کودک در هر سني متفاوت است. اين ميزان حدود 110 تا130 کيلوکالري به ازاي هر کيلوگرم وزن کودک تا قبل از 10 سالگي است.
نيستاني ضمن اشاره به اينکه بايد يک واحد پروتئين ، در وعده غذايي صبحانه به منظور تأمين سوخت مورد نياز بدن تأمين شود، گفت: منبع پروتئين عمدتا در گروه لبنيات و موادي چون شير و پنير وجود دارد. پنير، پروتئين مرغوب و با مقدار مناسب دارد. تخم مرغ نيز حاوي ميزان پروتئين بالايي است.
اين متخصص تغذيه با بيان اين مطلب که مادرها نگران چربي يا آسيب رسان بودن تخم مرغ به کبد فرزندشان نباشند، گفت: اين عقايد نادرست است و مصرف تخم مرغ باعث ايجاد آسيب به کبد بچه نميشود.
نيستاني ادامه داد: آن قدرها هم که در مورد تخم مرغ تبليغ منفي ميشود، اما تخم مرغ بد نيست و مشکلي ندارد. انجمن قلب استراليا سال 2009 براي بيماران قلبي يک راهنما منتشر کرد که در آن مصرف هفتهاي 6 تخممرغ براي بيمار قلبي مجاز است.
صحيح است که تخممرغ حاوي کلسترول است اما ويتامين ب، فسفر، گوگرد و ... نيز دارد و مواد مغذي فراواني در آن وجود دارد.
وي همچنين گفت: برخي کودکان علاقه دارند صبحانه عدسي بخورند. عدسي نيز منبع خوبي براي تأمين پروتئين است.
اين متخصص تغذيه با بيان اينکه مصرف يک واحد لبنيات در وعده غذايي صبحانه نيز لازم است، اظهار کرد: بهترين منبع لبنيات، شير است.
وي اضافه کرد: مصرف کره نيز به شرط رعايت تعادل و نداشتن اضافه وزن منعي ندارد. کره بادام زميني نيز از نظر ميزان پروتئين و کالري غني است.