هاشم فرهنگدوست در گفتوگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس، در پاسخ به پرسش شهروندان در صدای مشاوره سلامت در مورد لکنت زبان، اظهار داشت: هرگونه ناروان شدن، گیر کردن،تکرار کردن، کشیدن و حرکات اضافه در چهره قبل از سن دبستان، باید مورد توجه قرار گیرد.
عضو هیئت مدیره انجمن علمی گفتار درمانی ایران به روند رشد گفتار اشاره کرد و گفت: اولین صدای نوزاد در بدو تولد با گریه است و بعد از آن از 3 ماهگی نوزاد شروع به صداسازی و آواز میکند و این آواز خواندن بعد از شیر خوردن و تعویض پوشک بیشتر نمود دارد که اگر نوزادی چنین صدایی را از خود بروز ندهد، باید خانوادهها حساسیت نشان دهند.
کارشناس ارشد گفتاردرمانی ادامه داد: در حدود 6 ماهگی تا 9 ماهگی کودک صداها را تکرار میکند، بابا، ماما و دادا و کلماتی از این قبیل که معنا و مفهوم ندارد.
دکترای علوم اعصاب افزود: کودک در 10 ماهگی اولین کلمات معنا و مفهومدار را بیان میکند و برای نشان دادن اشیاء از انگشت اشاره استفاده میکند و اگر کسی صدایش کند، به او توجه میکند که همه این موارد سیر تکاملی این کودک است.
عضو هیئت مدیره انجمن علمی گفتار درمانی ایران اظهار داشت: در حدود 18 ماهگی کودک باید حدود 50 کلمه را بگوید و عبارات دو کلمهای را بیان کند و اگر کودکی در این سن کلمات را اضافه نکرد و به صدا توجه نکرد، باید خانواده به این نکات حساس شوند و به پزشک مراجعه کنند.
فرهنگدوست سیر تکاملی گفتار کودک در حدود 2.5 تا 3 سالگی را گفتن عبارتهای 3 کلمهای دانست و افزود: در این سن کمکم استفاده از کلمات منفی نیز اضافه میشود.
مدرس دانشگاه علوم پزشکی ایران، اظهار داشت: از حدود 2 سالگی کودک توانایی پیدا میکند که عبارتهای دوکلمهای را بگوید، اما اگر مهارتهای رشدی کودک کافی نبود و کلمات را تکرار کرد، یا بیش از حد مِن مِن کرد، نباید خانوادهها این امر را با لکنت اشتباه بگیرند، چرا که تکرار کل کلمه نگرانی ندارد، اما اگر کودک بخشی از کلمه را تکرار کرد، باید در این صورت حساس شوند و اگر خواستند با یک گفتار درمان مشورت کنند.
وی افزود: خانوادهها باید دقت داشته باشند در این صورت به کودک تذکر ندهند و کودک را دعوا نکند.
فرهنگدوست به مراقبت از عفونتهای گوش میانی در دو سال اولیه زندگی اشاره کرد و گفت: سرماخوردگی و گوش درد کودک باید چِک شود، چرا که عفونت گوش میانی یک کمشنوایی مقطعی به وجود میآورد که این مسئله رشد گفتار کودک را دچار اختلال میکند که بعدها در یادگیری و توجه و تمرکز کودک نیز نقش خواهد داشت.
وی با بیان این مطلب که کودک 6 ساله بالغ زبانی است، ادامه داد: در صورت شروع لکنت بعد از سن دبستان باید به دنبال دلایل آن گشت. خانوادهها دقت داشته باشند که گفتار درمان فقط راهکار آموزشی ارائه میدهد، نه درمان دارویی و تغذیهای.