به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان فارس، صدای مشاور سلامت خبرگزاری فارس در مدت کوتاه از زمان راه اندازی خود تلاش زیادی برای ارتقای سطح سواد سلامت مردم و بالا بردن دانش مردم برای حفظ و مراقبت از سلامت جسمی و روانی آنها داشته است و پرسشهای مطرح شده از سوی شهروندان پاسخ داده است،در این مطلب به مرور برخی از این مطالب که در صفحه مشاور سلامت خبرگزاری فارس منتشر شده است، می پردازیم.
یادآوی می شود، شهروندان ایرانی از هر جای ایران می توانند سولات مورد نظر خود را درباره مسائل مرتبط با سلامت جسم، سلامت روان،بیمارهای واگیر و غیر واگیر و راههای پیشگیری ودرمان آنها طی تماس با شماره تلفن 02188911667 یا ایمیل moshaversalamat@farsna.com l مطرح کنند.
علت لجبازی کودکان
غزال زاهد در گفتوگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس، در پاسخ به پرسش یکی از شهروندان در بخش مشاور سلامت خبرگزاری فارس در مورد لجبازی و مشکلات رفتاری کودکان، اظهار داشت: کم بودن دانستههای والدین در مورد روشهای تربیت فرزند و آشنا نبودن با مراحل تکاملی کودک و اعمال رفتار نامتناسب با سن و مرحله تکاملی کودک به شکایتهای مادران منجر میشود.
فوق تخصص روانپزشکی کودک و نوجوان گفت: والدین اکثراً از رفتار و حالات هیجانی کودک خود شکایت دارند و عنوان میکنند که کودک، بیتوجه، لجباز، نافرمان،مقابلهجو و عصبانی است؛ همچنین از مسائل تغذیهای کودک شکایت دارند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: بعد از مراجعه والدین به روانپزشکان، وقتی ما با کودک صحبت میکنیم، متوجه میشویم که حالتهای رفتاری و هیجانی کودک متناسب با سن و سطح تکاملیاش است و مادر یا پدر به علت ناآگاهی و بیاطلاعی از این مقتضیات، نگران شده و با کودک برخورد میکنند و در نهایت به ما مراجعه میکنند.
زاهد ادامه داد: باید در یک کلام ساده به خانوادهها گفت:، پدر و مادر عزیز! بعضی از رفتارهای هیجانی کودک مربوط به سن اوست و شما باید دانستههایتان را زیاد کنید و بدانید که یک کودک دوساله لجبازی میکند یا کودک 3 ساله با توضیحات شما قانع نمیشود.
فوق تخصص روانپزشکی کودک و نوجوان افزود: پدر و مادران باید طی آموزشهایی با مراحل تکاملی کودک آشنا شوند و بدانند کودک را در هر مرحله چطور باید تربیت کنند.
فوق تخصص روانپزشکی کودک و نوجوان تصریح کرد: والدین توجه داشته باشند، دستور، تشویق و تنبیه در هر سن و در هر مرحله از رشد جسمی و عقلی کودک متفاوت است و باید با توجه به این رده سنی رفتار مناسب را اعمال شود.
مشخصات بالش مناسب
سید هاشم حسینیفر،متخصص و جراح استخوان در گفتوگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس، درباره سؤالات مطرح شده در مشاوره سلامت در مورد انتخاب بالش مناسب گفت: بالش باید به گونهای باشد که سر فرد در تراز با قفسه سینه قرار بگیرد و جنس آن نباید آنقدر نرم باشد که سر داخل بالش فرو رود و نه آن قدر سفت باشد که سر قدرت انعطاف نداشته باشد.
متخصص و جراح استخوان گفت: اگر حجم بالش یا متکا بیشتر از حد نرمال و طبیعی باشد، گردن خم شده و چانه به سینه میچسبد.
حسینیفر افزود: خلاف این مسئله نیز وجود دارد اگر بالش کوچکتر از حد طبیعی خود باشد، گردن به عقبتر رفته و چانه از سینه دورتر میشود.
متخصص و جراح استخوان تصریح کرد: بالش بزرگ و کوچک هر دو بر مهرههای گردنی فشار آورده و به مرور زمان در فرد مشکل ایجاد میکنند به طور مثال بالش بزرگ به دیسک مهره فشار میآورد و بالش کوچک به قسمت خلفی مهره گردن فشار وارد میکند.
متخصص ارتوپدی گفت: افرادی که به گردن درد مبتلا هستند باید از بالش استاندارد استفاده کنند تا گردن در حالت کاملاً صافی قرار بگیرد.
تنها چاره درمان شوره سر شامپوی مخصوص است
یک متخصص پوست و مو نیز در پاسخ به سوال یکی از شهروندان به مشاور سلامت خبرگزاری فارس مبنی بر اینکه علت اصلی چربی موی سر چیست و چگونه درمان میشود؟ میگوید: اغلب آدمها به دلیل تغییر هورمونی بعد از بلوغ غدد چربی پوست سرشان بزرگتر شده و بالطبع ترشح چربی نیز افزایش مییابد و باید گفت 80 درصد افراد پوست و موی چرب دارند.
پرویز طوسی در مورد درمان چربی موی سر میگوید: به جز استفاده از شامپوهای مخصوص موی چرب و شست و شوی بیشتر، راه دیگری برای درمان موی چرب تاکنون دیده نشده است ولی نباید فراموش کرد که موی چرب ربطی به ریزش مو ندارد و اینکه افراد فکر میکنند موی چرب زمینهساز ریزش موست باور غلطی است.
«تول» روشی برای فریبکاری رمالان است
ابراهیم رزم پا، عضو هیئت مدیره انجمن راینولوژی ایران گفت: «تول» روشی غیرعلمی و راهی برای فریبکاری رمالان است؛ فرد رمال، گلوی کودک را گرفته، با فشار دادن آن و فوت کردن تظاهر میکند اجسامی را از گلوی کودک خارج میکند.
وی در پاسخ به پرسش یکی از شهروندان با صدای مشاور سلامت درباره «تول» اظهار داشت: تول یک روش غیر علمی و فریبکارانه است که افراد رمال، کلاهبردار و فالگیرها آن را انجام میدهند و بیشتر حالت تردستی دارد.
عضو هیئت مدیره انجمن راینولوژی ایران گفت: اگر جسم خارجی در گلوی کودک گیر کند با علائم جدیتری مواجهیم که کودک را اذیت میکند و اینگونه نیست که به راحتی بتوان با انجام تول، اجسام را خارج کرد.
وی گفت: در تول، فرد رمال، گلوی کودک را گرفته و با فشار دادن آن و فوت کردن، تظاهر میکند که اجسامی را از گلوی کودک خارج کرده است؛ تیغ ماهی، هسته میوه و خرده استخوان از جمله چیزهایی است که به ظاهر خارج میشوند.
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران تصریح کرد: اگر فرد در گلوی خود احساس گرفتگی داشته باشد باید در وهله اول به متخصص طب اورژانس یا متخصص گوش، حلق و بینی مراجعه کند و اگر استخوان، خار و هستهای در عکسبرداری دیده شود، میتوان آن را با آندوسکوپی درآورد یا در بعضی مواقع به انجام عمل جراحی نیاز است.
وی ادامه داد: این کار فالگیرها میتواند خطرآفرین باشد چرا که اگر واقعاً استخوانی در گلوی فرد گیر کرده باشد با فشار گلو، استخوان یا جسم باقیمانده در گلو، باعث زخم و بریدگی میشود و میتواند عوارضی به دنبال داشته باشد.
متخصص گوش، حلق و بینی ادامه داد: تول میتواند باعث انتقال عفونت شود چرا که شرایط کار آن بهداشتی نیست و در هیچ جای دنیا این عمل تأیید نشده و جنبه علمی نیز ندارد.
اضطراب فراگیر چیست؟
مهرداد کاظم زاه عطوفی، دبیر انجمن علمی روانشناسی بالینی ایران گفت: اضطراب فراگیر یا دائمی احساسی ناخوشایند و مبهم است که شامل عدم اطمینان،درماندگی، خستگی، عصبی بودن، ترس و نگرانی و تپش قلب میشود و در مواردی درمان آن نیاز به تجویز دارو دارد.
وی در پاسخ به پرسش یک شهروند درباره درمان اضطراب در صدای مشاور سلامت خبرگزاری فارس اظهار داشت: برخی مردم نسبت به درمان دارویی بیماریهای روانپزشکی واکنش نشان می دهند.این در حالی است که به دلایل زیستی برای درمان برخی اختلالات روانی به این داروها نیاز است.
وی افزود: به طور مثال در اختلالات اضطرابی به ویژه اضطراب فراگیر و دائمی دارو درمانی می تواند در کاهش علائم اضطراب موثر باشد.
دبیر انجمن علمی روانشناسی بالینی ایران تأکید کرد: نباید صرف عوارض اولیه، دارو را قطع کرد. از طرفی در صورت عدم سازگاری فرد مبتلا، میتوان داروی مشابه را جایگزین کرد و در کنار دارودرمانی می توان از روان درمانی نیز استفاده کرد.
وی افزود: روان درمانی اختلال اضطراب دائمی به وسیله تکنیک ها و روش هایی است که از عهده روانشناسان بالینی بر می آید. در روان درمانی به فرد مبتلا شیوه هایی برای مدیریت اضطراب میآموزند که روند درمان این اختلال را تسهیل میکند.
این متخصص بهداشت روان اذعان داشت: برای استفاده از داروها دلایل علمی وجود دارد که نتیجه تحقیقات پژوهشگران حوزه روانشناسی و روانپزشکی است. بنابراین در صورتی که روانپزشک دارویی را برای درمان یک اختلال روانی تجویز کرد نباید مصرف آن خودسرانه قطع شود.
وی خاطر نشان ساخت: همه افراد جامعه اضطراب را تجربه می کنند اما، درجات آن متفاوت است و در اختلال اضطراب فراگیر با بالاترین شدت آن مواجیم.
اضطراب احساسی منتشر، ناخوشایند و مبهم هراس و دلواپسی با منشاء ناشناخته است، که به فرد دست میدهد و شامل عدم اطمینان، درماندگی و برانگیختگی فیزیولوژی است.
احساس خستگی، عصبی بودن و بیقراری، ترس و نگرانی، بی خوابی یا بدخوابی، تپش قلب و تنفس نامنظم و سریع، عرق کردن، سردرد و سرگیجه، مشکل در تمرکز و حافظه، لرزش یا پرش عضلات و تکرر ادرار علائم آن است.
چگونه بلند کردن جسم باعث فتن و دیسک کمر می شود
سید منصور رایگانی، رئیس انجمن طب فیزیکی و توانبخشی گفت: یکی از شایعترین علل ایجاد فتق و دیسک کمر، بلند کردن اشتباه اجسام است.
وی در پاسخ به پرسش یکی از شهروندان تهرانی در صدای مشاور سلامت خبرگزاری فارس درباره نحوه صحیح بلند کردن اجسام و کمردرد اظهار داشت: یکی از مواردی که در زندگی روزمره برای تمام افراد در مشاغل و مکانهای گوناگون به وقوع میپیوندد نحوه بلندکردن و جابهجایی اجسام است.
رئیس انجمن طب فیزیکی و توانبخشی گفت: اجسام در اشکال و حجمهای مختلف با وزنهای گوناگون وجود دارند و افراد هم در مکانها و شرایط مختلفی با حمل و نقل و برداشتن اجسام سر و کار دارند.
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: یکی از شایعترین علل ایجاد دردهای اسکلتی - عضلانی و به خصوص بیرون زدگی دیسک کمری و کشیدگی عضلات ستون فقرات و عضلات ناحیه لگن و زانو و حتی کتف و دست به نحوه غلط بلند کردن اجسام باز میگردد.
وی افزود: در بلند کردن اجسام باید به این مسئله توجه کرد که جسم مورد نظر متناسب با توان بدنی فرد باشد و اگر فرد این توان را ندارد که آن جسم را بلند کند نباید به تنهایی به بلندکردن آن اقدام کند.
رئیس انجمن طب فیزیکی و توانبخشی تصریح کرد: برای بلند کردن اجسام تا جایی که ممکن است باید آنها را در مکانهایی قرار داد که بلند کردنشان راحتتر باشد یا وسایل را در بستهها، کیسهها و جعبههایی قرار دهیم که حمل آنها سهلتر باشد یا وسایلی به آنها متصل کنیم که با اتکا بر آن بتوان جسم را به راحتی تغییر مکان داد.
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بیان داشت: برای بلند کردن اجسام از روی زمین تا آنجا که ممکن است باید به جسم نزدیک شویم و جسم را با دو دست احاطه کرده و گرفته و آن را به شکم نزدیکتر کنیم و با استفاده از زانوها و نیروی زانو جسم متصل به بدن را بلند کرد.
رایگانی ادامه داد: روش غلط این است که فرد به جسم نزدیک نشده و با خم کردن زانوها و دست باز و اشاره به جسم، جسم را در حالت دور از بدن بلند کرده و در حالی که بدن را میچرخاند جسم را در جای نهایی خود قرار دهد.
رئیس انجمن طب فیزیکی و توانبخشی افزود: باید فرد دقت داشته باشد که بعد از بلند کردن جسم درست رو به روی محلی قرار بگیرد که جسم را میخواهد در آن محل قرار دهد.
متخصص طب فیزیکی و توانبخشی تصریح کرد: اگر افراد مجبور هستند چند جسم را در جاهای مختلف قرار دهند بهتر است در بین این جابهجاییها فاصله زمانی قائل شوند و از تکرار و پشتسر هم بلند کردن اجسام بپرهیزند چرا که این کار فشارهای پیوسته و جدی بر ستون فقرات، عضلات و مفاصل وارد میکند.
تملق و چاپلوسی جامعه را بیمار و بدبین میکند
اصغر کیهان نیا، مشاور روانشناس با مذموم خواندن تملق و چاپلوسی، به اکتسابی بودن این رفتار ناپسند و یادگیری آن اشاره کرد و گفت: تکرار این رفتار موجب میشود افراد در درازمدت از یکدیگر بدشان بیاید و جامعه را بیمار کنند.
وی خبرنگار بهداشت و درمان فارس گفت: کسانی که نان را به نرخ روز میخورند و اعتقادی به جوانمردی و انسانیت ندارند، افرادی «غیرمسئول نسبت به جامعه» هستند.
وی افزود: این افراد فقط به فکر منافع خود هستند و در قبال منافع مردم و جامعه احساس مسئولیت نمیکنند.
کیهان نیا با بیان ضربالمثل «گذشتن خر از پل» تصریح کرد: استدلال افراد غیرمسئول نسبت به جامعه این است که مهم این است که خر من، از پل بگذرد و اگر بعد از آن پل خراب شود مهم نیست.
این مشاور روانشناس گفت: افراد غیرمسئول نسبت به جامعه» سعی میکنند مثلاً با ترفندهای متفاوت از پرداخت اقساط وامهای بانکی جلوگیری کنند. عدم پرداخت مالیات، رفتار ناپسندی است که این دسته افراد به آن مبادرت میورزند.
کیهاننیا تصریح کرد: متأسفانه در برخی خانوادهها این نوع رفتارها به جای بار منفی، مثبت تلقی شده و این گونه رفتارهای ناپسند به زرنگی افراد نسبت داده میشود.
وی ادامه داد: تکرار این رفتارها و تایید آن از سوی برخی افراد میتواند تملق و چاپلوسی را زیاد کند. بخشی از ترویج این رفتار ناپسند به دلیل انتظار طرف مقابل برای تعریف و تمجید از سوی دیگران است اما بهترین شیوه مقابله با این نوع رفتارها اجازه ندادن به فرد متملق است.
این متخصص بهداشت روانی با ذکر حکایتی از کریمخان زند گفت: میگویند عموی کریم خان زند به شیراز میرود و چند روزی مهمان وکیل الرعایا میَشود. روزی به کریمخان زند میگوید که خواب پدر او را دیده در حالی که در بهشت جامی از آب کوثر مینوشد. کریم خان دستور میدهد تا او را از شهر بیرون کنند و در آن هنگام میگوید: «وقتی تملق آغاز گردد، کار رعیت به سامان نگردد.»
وی با بیان تبعات تملق در جامعه اظهار داشت: تکرار این رفتار موجب میشود تا افراد در دراز مدت از یکدیگر بدشان بیاید و جامعه را بیمار کنند.
این مشاور روانشناس خاطرنشان کرد: رفتار تملق و چاپلوسی اکتسابی است و از والدین و اطرافیان آموخته میشود. از طرفی پاداش این رفتار که با گفتن عباراتی چون «خیلی زرنگی» و «آفرین» گفته میشود، فرد متملق را به ادامه رفتارش ترغیب میکند.
هورمون عشق از بی بند و باری جنسی جلوگیری میکند
علی فرهودیان، متخصص اعصاب و روان گفت: هورمون عشق و وفاداری به همسر وجود دارد و کسانی که فاقد این هورمون هستند شرکای جنسی متعددی دارند.
وی به هورمون «اکسی توسین» و «وازوپرسین» به عنوان هورمون هایی اشاره کرد که ترشح آنها عشق و وفاداری به یک شریک جنسی را ایجاد میکند.
فرهودیان افزود: وجود این هورمون باعث میشود که رابطه جنسی فقط به تولید مثل، محدود نشود بلکه در انسانها نوعی رابطه عاطفی نیز ایجاد میکند.
وی اظهارداشت: میمون های «بونوبو» در رفتارهای جنسی خود تنوع طلبی دارند و با ماده میمونهای متعدد رابطه جنسی برقرار میکنند اما سوال این جا است که چرا انسان به رغم اینکه ژن هایی شبیه به میمون دارد، تنوع طلبی جنسی کمتری در طول حیات بروز می دهد؟
وی اظهارداشت: حیواناتی همچون موش صحرایی هم هستند که در تمام طول عمر خود یک جفت را بیشتر انتخاب نمی کنند و اگر جفت آنها از بین برود تا آخر عمر بدون جفت به زندگی خود ادامه می دهند.
وی گفت: تحقیقات علمی بر روی این نوع موش ها نشان می دهد که اگر هورمون اکسی توسین در آنها ترشح نشود شرکای جنسی متفاوتی خواهند داشت.
وی افزود: همچنین تحقیقات نشان داده است وقتی هورمون اکسی توسین را در انسان از طریق مخاط بینی اسپری کنند به یک شریک جنسی اکتفا خواهد داشت و تمایلی به ایجاد رابطه با شرکای جنسی متعدد در وی از بین میرود.
وی افزود: عشق باعث میشود تا فرد به شرکای جنسی متعدد تمایلی نداشته باشد که متعاقب آن احتمال ابتلا به عفونتهای جنسی در وی کمتر می شود و همچنین طول عمر بیشتری نیز خواهد داشت.
این متخصص اعصاب و روان گفت: انسان از معدود پستاندارانی است که فرزندش به کمک او برای ادامه حیات نیاز دارد و حفظ و بقای نوزاد به بقای عشق در انسان نیز کمک می کند.
کم خوابها بیشتر در خطر آلزایمر هستند
محمد ترابی نامی، متخصص علوم اعصاب نیز گفت: کسانی که به نوعی مبتلا به کم خوابی یا بد خوابی هستند یا اختلالات ریتم شبانه روزی خواب و بیداری را به شکل جدی تجربه میکنند بیشتر در معرض ابتلا به آلزایمر قرار میگیرند.
وی افزود: نتایج تحقیقات نشان داده است اگر دو نفر به عنوان نمونه ژن آلزایمر را داشته باشند اما یکی از این دو نفربه نوعی اختلال خواب مبتلا باشد، احتمال ابتلای زودرس فرد دچار اختلال خواب به آلزایمر بیشتر از کسی است که این اختلال را ندارد.
وی گفت: حرف زدن یا راه رفتن در خواب و همچنین تکان دادن غیر طبیعی پاها حین خواب از جمله موارد بدخوابی است. همچنین سخت به خواب رفتن، بی خوابی و خرخر در زمان خواب (بیانگر وقفه تنفسی احتمالی حین خواب) از جمله علایم کج خوابی یا دیس سومنیا به شمار میآید و افراد باید حتماً به این علایم توجه کنند.
این پزشک و متخصص علوم اعصاب تأکید کرد: اهمیت خواب برای مغز به حدی است که میتوان اذعان داشت که خواب به نفع مغز است بنابراین هر گونه اختلال در خواب به مغز و سلامت آن آسیب میرساند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز افزود: مطالعات نشان داده است که محرومیت از خواب در حیوانات آزمایشگاهی به تحلیل سلولهای عملکردی قشر مغز و اختلال حافظه منجر میشود.
وی همچنین به برخی افراد که دچار پرخوابی هستند نیز اشاره کرد و گفت: این افراد ممکن است به صورت ذاتی، پر خواب باشند و خواب هشت ساعته نتواند عملکرد طبیعی روزانه را برای آنها ایجاد کند. بنابراین به ساعات بیشتری برای خواب نیاز دارند ولی به هر ترتیب خواب آلودگی مفرط روزانه از نظر پزشکی پذیرفته نیست.
وی گفت: اگر پرخوابی این افراد به گونهای باشد که در صورت خواب بیشتر باز هم عملکرد روزانه آنها دچار مشکل میشود باید حتماً به پزشک مراجعه کنند.
ترابی نامی به مراکزی تحت عنوان مراکز بررسی اختلالات خواب اشاره کرد و گفت: در این مراکز فردی که دچار اختلال خواب شده است مورد بررسی و آزمایش قرار می گیرد و نوع اختلال وی تشخیص داده شده و بر این اساس درمان مناسب برای وی پیشنهاد می شود.
این متخصص علوم اعصاب با اشاره به اینکه خواب آلودگی علت بسیاری از تصادفات جاده ای به شمار میآید افزود: باید رانندگان بین شهری در این ارتباط غربالگری شوند و اگر به بیماری اختلال خواب دچار هستند، باید درمان شوند.
وی افزود: اختلال خواب و خواب آلودگی فجایعی را به بار آورده است که حادثه چرنوبیل از جمله آنها به شمار می آید.
این متخصص درمان اختلال خواب همچنین اظهار داشت: 30 درصد افراد در طول زندگی خود اختلال خواب را تجربه میکنند و در زمان حاضر بر اساس تقسیم بندی بین المللی اختلالات خواب یا ICSD، بیش از 50 گروه و زیر گروه اختلال خواب شناسایی شده است.
اختلال بیاشتهایی عصبی چیست؟
عباسعلی ناصحی، روانپزشک با بیان دلایل اختلال بیاشتهایی عصبی، عوامل زیستی، اجتماعی و شناختی را در بروز این اختلال موثر دانست و اظهار داشت: اختلالات خوردن در دو گروه طبقهبندی میشود، گروهی که به کماشتهایی و کاهش وزن منجر میشود و گروه دیگر که پر اشتهایی و افزایش وزن را در پی دارد.
وی افزود: برخی بیماریها مانند امراض قلبی، کلیوی، عفونی و کبدی، کاهش اشتها و وزن را در پی دارد.
ناصحی ادامه داد: بعضی اختلالات جسمی مانند دیابت و پرکاری تیروئید موجب افزایش اشتها و کاهش وزن میشود.
این روانپزشک تصریح کرد: اختلالات روانی مانند افسردگی، استرس، اختلالات اضطرابی و روانپزشکی با کاهش اشتها همراه است.
وی افزود: البته برخی اختلالات روانی مانند افسردگی فصلی که در زمستان رخ میدهد و برخی استرسها و اضطرابها افزایش اشتها و وزن را در پی دارد.
این متخصص بهداشت روانی تصریح کرد: بنابراین در افسردگی و اضطراب هم با کاهش وزن مواجهم و هم افزایش وزن.
وی افزود: به طور کلی اختلال در اشتها میتواند به عنوان علامت بیماری زمینهای روانپزشکی مانند اضطراب و افسردگی در نظر گرفته شود یا به طور مستقل اختلالی روانپزشکی باشد.
ناصحی گفت: اختلالات روانپزشکی که علائم اصلی آن کاهش و افزایش اشتها و وزن است، شامل بیاشتهایی، پر اشتهایی عصبی و چاقی میشود.
وی افزود: در بیاشتهایی عصبی که در خانمهای نوجوان و جوان بیشتر دیده میشود فرد مبتلا از خوردن غذا به شکل عمدی و به شدت پرهیز میکند.
ناصحی ادامه داد: ترس مرضی از چاقی و تمایل به لاغر ماندن در مبتلایان به بیاشتهایی عصبی دیده میشود.
وی گفت: این افراد با وجود اینکه چاق نیستند، اما اشتغال ذهنی نسبت به اندام خود دارند و این موضوع موجب پرهیز از غذا خوردن در آنها میشود.
وی افزود: علائم و عوارض ناشی از پرهیز غذایی در این افراد به صورت کاهش وزن شدید، قطع عادت ماهیانه، بیماری جسمی ناشی از سوءتغذیه، کاهش فشار و دمای بدن، کاهش میل جنسی، است.
این متخصص بهداشت روانی ادامه داد: افسردگی، خودکشی، جمعیت هراسی، وسواس جبری در مبتلایان به بیاشتهایی عصبی دیده میشود.
ناصحی گفت: برخی مبتلایان بر اثر کاهش وزن شدید ناشی از این اختلال میمیرند.
وی افزود: مبتلایان دورههای ناشی از پرخوری دارند و بعد از آن اقدام به دورههای پاکسازی شامل استفراغهای عمدی و استفاده از مسهلها میکنند.
این متخصص بهداشت روانی با اشاره به دلایل این اختلال گفت: عوامل زیستی، اجتماعی و شناختی در ابتلا به این اختلال وجود دارد.
وی افزود: تأکید جوامع بر لاغری و الگوهایی که لاغری را در جامعه ترغیب میکنند موجب شکلگیری ذهنیت دختران نوجوان و جوان به داشتن اندامی لاغر میشود.
وی گفت: برخی ورزشها مانند کشتی وزنهای پایین و باله که نیاز به اندامی لاغر دارند به این اختلال منجر میشود.
ناصحی خاطرنشان ساخت: تمایل به استقلال بیشتر و افزایش عملکرد اجتماعی موجب میشود که فرد به کاهش وزن رو آورد.