علاوه بر آرامشی که پس از خواب کافی شبانه برای نوزاد حاصل می شود، یادگیری بهتر و تعامل بیشتر با محیط نیز برای او ایجاد می گردد.
راهکارهای مناسب جهت خوب خوابیدن نوزاد
1- حمام کردن نوزاد قبل از خواب شب: نوزاد در طی حمام کردن خسته شده و با سرعت بیشتری به خواب عمیق فرو می رود. همچنین آب گرم نهتنها نوزاد را آرام می کند، بلکه عضلات او را ریلکس می کند. اگر مادربتواند در طی استحمام، با آب گرم نوزاد را ماساژ هم بدهد برای نوزاد بسیارمطلوب می باشد.
همچنین مادران خوش ذوق می توانند روغناسطوخودوس را و بعد از حمام کردن به بدن نوزاد خود بمالند. این روغن نوعی شل کننده وریلکس کننده طبیعی است که سبب القای خواب به نوزاد می شود. لازم به ذکراست که شامپوی معروف و رایجی که از قدیم برای نوزادان و کودکان استفاده میشود، از این روغن دارد.
2- اگر به هر دلیلی تمایل ندارید که نوزاد خود را شب ها و قبل از خواب بهحمام ببرید، مثل ترس از سرماخوردگی نوزاد، می توانید قبل از خواب بالش ووسایل رختخواب نوزاد را به اسانس اسطوخودوس آغشته کنید. لازم به ذکر است کهباید ملحفه ای تمیز بر روی بالش آغشته شده به اسطوخودوس بیندازید و سپسنوزاد خود را بر روی آن بخوابانید.
اگرچه روغن اسطوخودوس و یا اسانس آن برای خواب راحت نوزاد بسیار مناسب است،اما ممکن است برخی نوزادان به این گیاه حساسیت داشته باشند. بنابراین بهوالدین توصیه می شود که ابتدا مقدار بسیار اندکی از آن را استفاده کنند. چنانچه در نوزاد حساسیتی ایجاد نکرد، می توانند مقدار بیشتری را استفادهکنند
تماس مستقیم پوست نوزاد با اسطوخودوس واسانس آن ممکن است حساسیت هایی برای او ایجاد کند. اسانس اسطوخودوس آرامشبخش خوبی برای القای خواب به نوزاد محسوب می شود.
3- ماساژ دادن نوزاد: بازی کردن با دست و پای نوزاد و انجام حرکات کششی به همراه ماساژ دادن او (ماساژ دادن نوزاد می تواند با چرب کردن بدن او همراه باشد) می تواند نوزادرا خسته کند و خواب را به او القا نماید. بنابراین والدین می توانند زمانکمتری را برای خواباندن نوزاد اختصاص دهند.
تذکر:اگر چه روغن اسطوخودوس و یا اسانس آن برای خواب راحت نوزاد بسیار مناسباست، اما ممکن است برخی نوزادان به این گیاه حساسیت داشته باشند. بنابراینبه والدین توصیه می شود که ابتدا مقدار بسیار اندکی از آن را استفاده کنند. چنانچه در نوزاد حساسیتی ایجاد نکرد، می توانند مقدار بیشتری را استفادهکنند.
تذکر:قبل از ماساژ نوزاد، روش های صحیح ماساژ را باید بگیرید تا خطری او را تهدید نکند.
4- عادت دادن نوزاد به خوابیدن در یک زمان مشخص: اگر چند شب متوالی، نوزاد خود را به خوابیدن در یک ساعت مشخص عادت دهیدساعت خواب او منظم می شود و خود به خود نوزاد با رسیدن به آن زمان مشخص،احساس خواب آلودگی می کند.
تذکر:برخی نوزادان به علل خاصی خواب کافی شبانه ندارند، مثلا پوشکشان کثیف است،دل درد دارند، گرسنه هستند و یا به بیماری خاصی مانند تب و اسهال مبتلا میباشند. لذا والدین عزیز باید قبل از خواباندن نوزاد بی تاب خود، تمام اینموارد را چک کنند.
5- کم سروصدا بودن محیطی که نوزاد خوابیده است: اگر نوزاد بیش از حد به صدای بلند حساس است، سعی کنید محیط خانه را هنگامیکه نوزاد خواب است آرام نگه دارید. صدای زنگ موبایل و آیفون را کم کنید وتلویزیون و رادیو را با صدای کم استفاده نمایید. برخی از نوزادان با شنیدنصدای بلند نه تنها از خواب می پرند، بلکه تا مدت ها گریه می کنند و به خوابنمی روند و بی تابی می کنند. این ناشی از ترسیدن نوزاد از صدای بلند است.
دراین هنگام توصیه می شود مادر، نوزاد خود را در آغوش بگیرد و با محبت با اوصحبت نماید، برایش شعر بخواند و شرایط را طوری فراهم کند که نوزاد احساسامنیت و آرامش کند. در آن هنگام است که نوزاد می تواند دوباره به خواب راحتبرود.
6- استفاده از گیاه بابونه: در طب سنتیگل بابونه را به عنوان تسکین دهنده گریه کودک معرفی می کنند. همچنین از این گل برای تسکین درد بیماری هایی نظیردرد دندان در آوردن، گوش درد،قولنج، اسهال و اضطراب نیز استفاده می شود.
تذکر:گاهی مشاهده می شود که نوزاد بدون دلیل از خواب می پرد و گریه و بیتابیمی کند. احتمال می رود این حالت نشانه دیدن خواب بد و ترسیدن نوزاد باشد. باز هم در این حالت به مادر توصیه می شود که با در آغوش گرفتن نوزاد او راآرام کند و خواب راحت را برای او ایجاد نماید.