چرا کودک دو ساله پرخاشگر می شود؟
تصور کنید در پارک نشسته اید و از اینکه کودک دلبند شما این همه شیرینی و لحظه های شاد و زیبا به زندگی شما هدیه داده است غرق در خوشحالی هستید که ناگهان می بینید این کودک آرام با مشت به صورت کودک دیگر می زند یا صورتش را چنگ می اندازد. همه خوشحالیتان از بین می رود و از پرخاشگری او تعجب می کنید.
اما پرخاشگری جزوی از غریزه کودکانه است. می توان گفت نوعی زبان قدیمی برای بیان استقلال است که باعث می شود تا کودکان در این سن پرخاشگر شوند. عصبانیت، زدن و گاز گرفتن کودکان تا اندازه ای نرمال است زیرا کودک دوساله روی «من» و «مال من» تاکید بسیاری دارد. بنابراین، هنگامی که کودک رفتارهای پرخاشگرایانه از خود نشان می دهد خیلی نگران نشوید. فقط به طور غیر مستقیم به او یاد بدهید با روش های بهتری نیز می تواند احساسات خود را بیان کند و در این مسیر او را کمک کنید.
چگونه می توان پرخاشگری را کنترل کرد؟
سریع رسیدگی کنید
هنگامی که نخستین نشانه های پرخاشگری را در کودک می بینید، سریع واکنش نشان دهید. به طور مثال هنگامی که خواهر و برادر با هم دعوا می کنند سریع و با صدای جدی بگویید که «دیگر بس است!» این بهترین روش برای این است که کودک متوجه شود کار اشتباهی انجام می دهد.
او را از موقعیتی که موجب عصبانیتش شده است دور کنید. حتی اگر شده چند ثانیه او را دور کنید تا متوجه شود اگر کار اشتباهی کند، گاز بگیرد یا کودکان دیگر را کتک بزند دیگر نمی تواند بازی کند.
گوش به زنگ باشید
اگر کودک دوساله شما در زمین بازی شروع به پرتاپ توپ به سمت بچه های دیگر کرد، سریع او را از زمین بازی خارج کنید. مجبورش کنید بنشیند و بازی دیگران را تماشا کند و برایش توضیح دهید زمانی می تواند به زمین بازی برگردد که بتواند با آرامش و بدون دعوا با بچه ها بازی کند.
اگر عصبانی هستید هم سعی کنید سر او داد نزنید یا به او نگوید بچه بدی است. در عوض، این شانس را به او بدهید تا رفتارش را تغییر دهد. به او آموزش دهید که پرخاشگری راه مناسبی برای ارتباط برقرار کردن با دیگران نیست. وقتی خودتان در عین عصبانیت داد نمی زنید به طور غیرمستقیم به او می آموزید که باید خشم خود را کنترل کند.
برنامه ریزی داشته باشید
تا حد امکان به رفتارهای پرخاشگرایانه به یک شکل واکنش نشان دهید. این باعث می شود تا کودک واکنش شما را حدس بزند و به مرور زمان بیاموزد نباید این رفتار را انجام دهد و حرف های شما را قبول خواهد کرد.
اگر در یک جمع کودک موجب سرافکندگی یا خجالت شما شد سعی کنید با او بازی کنید. والدین دیگر شما را درک می کنند و جایی برای نگرانی وجود ندارد.
برای رفتارهای خوب به او جایزه بدهید
سعی کنید هرگاه کودک دوساله شما رفتار خوبی از خود نشان داد او را تشویق کنید و برایش جایزه بخرید. به این ترتیب، به طور غیرمستقیم به او می آموزد رفتارهای خوب پاداش های خوبی هم دارد. او می تواند به تدریج جادوی رفتار مودبانه و درست را بیاموزد.
با حرف و رفتار او را متوجه کارش کنید
کودک را کنار بکشید، هنگامی که کمی آرام شد با مهربانی برایش توضیح دهید چه اتفاقی افتاده است. از او بخواهید بگوید چرا از کوره در رفته و چنین رفتار کرده است. برایش توضیح دهید همه انسان ها گاهی عصبانی و پرخاشگر می شوند اما نباید به واسطه عصبانیت کسی را کتک زد یا گاز گرفت. به کودک دوساله خود بیاموزید باید راه بهتری برای بیان خشم خود پیدا کند. به طور مثال، بالشت خود را بزند یا به توپ شوت بزند اما نباید به دیگران آسیبی برساند.
محدود کردن زمان تماشای تلویزیون
کارتون های کودکان این روزها مملو از خشونت، دعوا، تهدید و کتک زدن است. ترجیحا کودک را از تماشای برنامه های این چنینی محروم کنید. یا اگر نمی شود، هم پای او برنامه را تماشا کنید و رفتارهای آنها را برای کودک توضیح دهید. یا زمان بازی کودک را زیاد کنید تا خیلی پای تلویزیون و برنامه های خشن آن ننشیند.
از متخصص کمک بگیرید
اگر همه راه ها را امتحان کردید و کودک همچنان پرخاشگر و عصبانی بود، نزد مشاور یا روانشناس کودک بروید و از او کمک بطلبید. کتاب های اموزشی در این زمینه مطالعه کنید یا در اینترنت به دنبال مقاله های مفید بگردید. به خاطر داشته باشید کودک شما هنوز خیلی کوچک است و به راحتی می توانید رفتارهای بد او را از بین ببرید و با رفتارهای خوب جایگزین کنید.