آیا لازم است پیش از دندان درآوردن کودک، لثه های او را تمیز کنیم؟
بله. باید پیش از دندان درآوردن کودک، لثه های او را تمیز کرد. بهتر است با استفاده از گاز استریل یا حوله نرم برای تمیز کردن لثه های کودک استفاده کنید. در این مرحله به مسواک نیازی نیست. دستمال را دور انگشت خود بپیچید و خیلی نرم و آرام روی لثه های کودک بکشید.
البته باید بدانید اصولا باکتری ها تا پیش از در آمدن نخستین دندان نمی توانند به لثه های کودک آسیب برسانند. اما نمی توان حدس زد نخستین دندان دقیقا چه زمانی جوانه می زند. به همین دلیل باید پیش از این مرحله تمیز کردن دهان را آغاز کرد. به کودک عادت دهید که تمیز کردن دهان او یکی از مراحل زندگی اش است. این کار کمک می کند تا در آینده راحت تر مسواک بزند.
بهترین راه برای شستوشوی دندان های اولیه کودک چیست؟
هنگامی که دندان های کودک جوانه زدند (حدود 6 ماهگی)، برای کودک مسواک کوچکی تهیه کنید که دستگیره محکمی در دست های شما داشته باشد. اگر کودک تا یک سالگی دندان در نیاورد نگران نشوید برخی از آنها از حدود 15 تا 18 ماهگی دندان در می آورند.
مقدار بسیار کمی (اندازه دانه برنج) فلوراید روی مسواک بگذارید و خیلی آهسته روی دندان های کودک بکشید. دوبار در روز خیلی آهسته داخل و بیرون دندان و زبان کودک را بشویید. باکتری های دهان باعث می شوند تا نفس کودک بوی بد بگیرد. فلوراید مخصوص کودکان به آبکشی نیاز ندارد.
از زمانی می توان برای دندان های کودک فلوراید استفاده کرد؟
برای دندان های کوچک کودک در زمان رشد می توان از فلوراید استفاده کرد. این ماده معدنی از پوسیدگی دندان های او در مقابل اسیدهای مضر و باکتری محافظت می کند. میزان بیش از حد فلوراید نیز موجب فلورزدگی دندان ها می شود که باعث می شود دندان های کودک دچار سفیدک بشوند. به همین دلیل بسیار مهم است از میزان بسیار کم فلوراید باید برای او استفاده کنید. بسیاری از آب های معدنی حاوی فلوراید هستند. اگر آب معدنی، فلوراید نداشت باید از داروخانه ها خمیردندان های فلوراید که مناسب دندان کودک است، تهیه کرد.
چه زمانی باید کودک را نزد دندانپزشک برد؟
کارشناسان معتقد هستند کودک را باید در همان سال اول نزد دندانپزشک برد. پزشکان متخصص کودک اعتقاد دارند باید از زمانی که نخستین دندان کودک جوانه می زند او را نزد دندانپزشک ببرید. حدود 40 درصد از کودکان زیر 5 سال دچار پوسیدگی دندان هستند.
معینات اولیه دندان کودک از همان روزهای نخست هر گونه باکتری و پوسیدگی را نشان می دهد و می توان آنها را برطرف کرد. البته برخی از متخصصان نیز تاکید دارند تا پیش از یک سالگی نباید کودک را نزد دندانپزشک برد. فقط در صورت بروز مشکل باید این کار را انجام داد.
چه غذاهایی باعث می شوند تا دندان های کودک دچار پوسیدگی شوند؟
هنگامی که به کودک شیر می دهید، آب میوه های شیرین همچون میوه، آب میوه و غذاهایی همچون کره بادام زمینی و ژله و همچنین غذاهای نشاسته دار همچون نان، کراکر، پاستا و نان های شیرین می توانند موجب پوسیدگی دندان ها شوند.
سعی کنید غذای نشاسته دار یا شیرین را به عنوان غذای اصلی به کودک بدهید نه میان وعده. کودک را به همراه شیشه شیر، آب میوه یا آب های شیرین نخوابانید. حتی هنگامی که شب به او شیر می دهید و همزمان که سینه شما در دهان اوست به خواب می رود نیز ممکن است دندان هایش دچار پوسیدگی شوند.