دختر 7 ساله من از کودکی علاقه زیادی به موبایل داشت. تا حدی که من جلوی او ازتلفن همراهم استفاده نمیکنم. اما از وقتی مدرسه رفته تحتتاثیر چند تا ازدوستانش که موبایل دارند قرارگرفته و دائم اصرار میکند برایش موبایلبخریم. من و پدرش تا الان مقاومت کردهایم اما چند روز پیش موبایل یکی ازهمکلاسیهایش را به خانه آورد. به نظر شما با توجه به این همه اصرارمیتوانم برایش موبایل بخرم؟
حدود 50 سال پیش در میانخانواده ها این تفکر رایج بود که باید از خانواده و فرزندان خودمان حفاظتبکنیم. حفاظت در آن دوره و زمانه، به معنای دور نگه داشتن و تماس نداشتنبچه ها با چیزی بود که به نظر بزرگ ترها غلط یا اشتباه می آمد…
مثلامردم تصور می کنند اگر فرزندشان را از سیگار دور کنند، به هیچ وجه سیگارینخواهد شد اما در عصر کنونی، تکنولوژی به حدی پیشرفت و گسترش داشته که دیگرامکان روبرو نشدن بچه ها با آن به خواست والدین وجود ندارد. مثلا نمیتوانیم در زندگی های ماشینی امروزی فرزندان خود را از اینترنت، تلفن همراهیا سایر وسایل ارتباطی دور نگه داریم. بچه ها می توانند به سادگی دربارهتکنولوژی های جدید در محیط های دوستانه و حتی خانوادگی اطلاعات به دستبیاورند و دور نگه داشتن آنها از رایانه و تلفن همراه به معنای بی اطلاعماندن آنها درباره چنین لوازم و امکاناتی نیست.
خرید موبایل برای بچه ها ضروری است؟
نمیتوانیم به صراحت مرزی را برای خرید این وسیله مشخص کنیم و مثلا بگوییمهروقت فرزند شما به سن 12 سال و 2 روزگی رسید، می توانید برایش تلفن همراهبخرید.
مساله این است که ما باید به فرزندان خود اصول و روش صحیحاستفاده از هر وسیله یا تکنولوژی جدیدی را بیاموزیم و به آنها بگوییم کهباید از وسایل ارتباطی مانند تلفن همراه یا رایانه به نحوی استفاده کنند کهبرای آنها و دنیای اطرافشان ضرری نداشته باشد و به کسی صدمه ای نزند. ضمناینکه والدین باید خودشان به این نتیجه برسند که داشتن و استفاده از وسیلهای مانند تلفن همراه برای فرزندشان لازم است یا نه.
گاهی والدینبرای فرزندان خود نیازهای کاذب درست می کنند؛ مثلا ممکن است همین تلفنهمراه یک نیاز کاذب برای برخی بچه ها باشد؛ یعنی بچه ای که جای خاصی نمیرود یا مشکل خاصی ندارد، نیاز مبرمی هم به داشتن تلفن همراه نخواهدداشتبنابراین خرید این وسیله برای او رفع یک نیاز کاذب محسوب می شود.
عدهای از والدین می گویند فرزندان آنها تلفن همراه را برای بازی های هیجانانگیز آن می خواهند؛ در این صورت هم می توان به جای تلفن همراه یک وسیلهمخصوص بازی برای آنها تهیه کرد.
تلفن همراه یکوسیله ارتباطی است، نه سرگرمی! گاهی بعضی بچه ها در شرایط خاصی قرار دارندیا ابتلا به بیماری های خاصی در آنها باعث می شود که برقراری ارتباط مداومآنها با والدینشان نیاز باشد.
از سوی دیگر بچه هایی هم هستند که بهدلیل جدا شدن پدر و مادرشان از یکدیگر، به برقراری ارتباط با پدر یا مادریکه کنارشان نیست نیاز دارند، در چنین شرایطی داشتن تلفن همراه برای چنینبچه هایی نوعی حل مساله محسوب می شود. متاسفانه چشم و هم چشمی ها به خریدتلفن همراه برای بچه ها هم رسیده است.
این چشم و هم چشمی و خریدبدون تدبیر تلفن همراه برای برخی بچه ها مانند چاقوی دولبه ای است که بهطور حتم یک لبه آن خود خانواده را تحت تاثیر قرار خواهد داد. به عبارت سادهتر، وقتی شما یک وسیله گران قیمت اما ناکارآمد برای فرزندتان می خرید، اورا متوقع خواهید کرد و این توقع به مرور زمان سیر صعودی خواهد داشت.
گاهیما برای بالا بردن اعتماد به نفس فرزند خود برای او وسیله های گران قیمتیمی خریم اما اگر این وسیله را گم یا خراب کند، سرزنش و تحقیرش می کنیم کهاین باعث تخریب اعتماد به نفسش خواهدشد. نتیجه اینکه تلفن همراه باید باتوجه به توانمندی و کارایی برای بچه ها خریداری شود.
درابتدا اطلاعات خود را از امکانات نوع گوشی تهیه شده، افزایش دهید سپس اصولصحیح استفاده از این فناوری را به کودک خود بیاموزید زیرا نظارت عالمانه واز روی آگاهی بسیار مفید است. شما میتوانید طوری که کودکتان نفهمدارتباطات او را چک کنید. توجه کنید که اگر کودک مخصوصا بچههای بالای 10سال بفهمند که چک میشوند، به شما بیاعتماد میشوند
7 نکته برای والدینی که می خواهند برای کودک خود تلفن همراه بخرند
بررسی کنید و دریابید که فرزند شما به چه علتی برای داشتن این وسیله اصرار می ورزد؟! : آیااو تنها به دنبال وسیله ای برای بازی است؟ آیا می خواهد از این طریق بهجلب نظر دوستان خود بپردازد؟ یا آن که می خواهد حریم خصوصی بدون نظارتی رابرای مکالماتش فراهم کند؟! چنانچه هدف کودک شما در بر گیرنده این موارد استباید در تهیه تلفن همراه تردید کنید و در گام نخست به دنبال راه حل مشکلزیر بنایی کودک خود باشید؛ مثلا مشکلات مربوط به اعتماد به نفس در کودک رامورد توجه قرار دهید یا اگر فرزندتان تلفن همراه را برای بازی های هیجانانگیز آن می خواهد؛ در این صورت می توان یک وسیله مخصوص بازی که مناسب سناو باشد، تهیه کرد.
سن کودک در استفاده از این ابزار حائز اهمیت است اما باید رشد روانی، اجتماعی و عقلی کودک را هم در نظر داشت: درواقع نمی توان یک مرز واضح سنی را در تعیین صلاحیت کودک برای داشتن تلفنهمراه مشخص کرد. ممکن است کودکی در 10 سالگی از قدرت تاثیرپذیری وتاثیرگذاری خود در یک مکالمه تلفنی آگاه باشد اما کودک دیگری در همان سن،نتواند زمان خود را برای استفاده از تلفن همراه مدیریت کند. در حقیقت بایدکودک به حدی از بلوغ فکری رسیده باشد که تفکر منطقی در او پیشرفت هایی راداشته باشد.
استفاده درست را به او یاد دهید: اگربرای فرزندتان موبایل خریدید باید این نکات را در نظر داشته باشید. سعیکنید استفاده درست از موبایل را به او آموزش دهید. اگر گوشی هوشمند دارد،بازیها و اپلیکیشنهای کاربردی را پیدا کنید و روی گوشیاش بریزید. خیلیاز بازیها هستند که باعث افزایش توانایی و هوش کودک شما میشوند. البته بهشرطی که اعتیادآور نباشند. به علاوه باید به کودک خود استفاده پایه تلفنهمراه را هم آموزش دهید. خیلی از بچهها بلد نیستند با تلفن همراه شمارهبگیرند. لازم است شماره اعضای خانواده و شمارههای اورژانسی را در گوشیکودکتان ذخیره کنید و به او یاد بدهید در هر مورد اضطراری با کدام تماسبگیرد. به هر حال این وسیله در خیلی از موارد میتواند مفید باشد.
نظارت داشته باشید : همانگونه که در تمامی امور کودکان نیازمند نظارت والدین هستند در این زمینهخاص نیز باید قدرت و درایت والدین اعمال شود. بنابراین در ابتدا اطلاعاتخود را از امکانات نوع گوشی تهیه شده، افزایش دهید سپس اصول صحیح استفادهاز این فناوری را به کودک خود بیاموزید زیرا نظارت عالمانه و از روی آگاهیبسیار مفید است. شما میتوانید طوری که کودکتان نفهمد ارتباطات او را چککنید. توجه کنید که اگر کودک مخصوصا بچههای بالای 10 سال بفهمند که چکمیشوند، به شما بیاعتماد میشوند. اما بهتر است هر چدوقت یکبار لیستمکالمات و اساماسهای او را در تلفن نگاه کنید تا بتوانید مطمئن شوید درراه درستی قدم میگذارد. اگر مورد مشکوکی دیدید، بدون عصبانی شدن یا توبیخکودک، با مشاور صحبت کنید و برای کنترل آن بهترین راه را پیدا کنید.
محدود کنید: بهتر است قواعدی برای کاربرد تلفن همراه تعیین کنید و به این قواعد نیز با مهربانی و در عین قاطعیت پایبند باشید.
ثباتداشتن در ارائه پاداش یا بر عکس ممنوعیت استفاده از تلفن همراه در صورترعایت نکردن قوانین می تواند مفهوم اهمیت رعایت قوانین را برای کودک آسانسازد.
در صورت تهیه تلفن همراه، مدل و امکانات آن را با توجه به نیاز کودک تعیین کنید و صرفاً بر اساس در خواست کودک اقدام به خرید نکنید: زیراچشم و هم چشمی در این زمینه بین کودکان شایع است. در ضمن استفاده بی حد ومرز از امکانات جانبی گوشی تلفن همراه است که می تواند مضراتی داشته باشد ونه صرفاً خود تلفن.
ضرورتی وجود ندارد که در ابتدای امر، در هر شرایط و هر زمانی گوشی تلفن در اختیار کودک باشد: یاحتی ضروری نیست که کودکان تلفن همراه اختصاصی داشته باشند. در واقع شمامی توانید تلفن را به صورت مقطعی در اختیار او قرار دهید؛ مثل زمان هایی کهکودک به کلاس های فوق برنامه می رود.