يک کارشناس تغذيه گفت: دير شروع کردن غذاي کمکي ميتواند منجر به کندي رشد و سوء تغذيه کودک شود.
يوسف نقيايي در گفتوگو با ايسنا، اظهار کرد: نوزاد از لحظه تولد تا پايان ماه ششم تمام نيازهاي غذايي خود را از شير مادر تامين ميکند و به جز قطره مولتي ويتامين يا قطره ويتامين AD نياز به مصرف هيچ ماده غذايي حتي آب ندارد.
وي بهترين سن براي شروع غذاي کمکي را پس از پايان ماه ششم يا بعد از 180 روز اول زندگي دانست و ادامه داد: شیر مادر در اين سن به تنهايي قادر به تامين نيازهاي غذايي مورد نياز کودک نيست چرا که شير مادر در شش ماه دوم تنها نيمي از انرژي مورد نياز کودک را تامين ميکند. همچنين دستگاه گوارش کودک در اين سن آماده پذيرش غذاي نيمه جامد خواهد بود.
وي افزود: ذخيره برخي از مواد مغذي مثل آهن در بدن کودک در 6 ماهگي به حداقل ميرسد و برخي از عوامل تکامل مثل رويش دندان، قدرت نشستن و گرفتن اشياء با دست که همگي از 6 ماهگي به بعد بوجود ميآيد کودک را براي پذيرش غذاي کمکي آماده ميکند.
وي گفت: در صورتي که غذاي کمکي زودتر از حد معين به کودک داده شود خطر ابتلاي کودک به اسهال بيشتر ميشود چرا که دستگاه گوارش کودک بطور کامل تکامل نيافته و قادر به هضم و جذب کامل غذا نيست.
اين کارشناس تغذيه اضافه کرد: با زودتر شروع کردن غذاي کمکي خطر بروز حساسيت در ماهها يا سالهاي آينده کودک بيشتر ميشود. همچنين ممکن است غذاي کمکي جايگزين يک وعده شير مادر شود و اين مساله ميتواند موجب کاهش ترشح شير و در نهايت منجر به کاهش رشد کودک شود.
وي افزود: از آنجايي که شيرمادر پس از 6 ماهگي قادر به تامين نيازهاي غذايي کودک نيست، دير شروع کردن غذاي کمکي ميتواند منجر به کندي رشد و زمينهاي براي سوء تغذيه کودک شود.
نقيايي تصريح کرد: همچنين دير شروع کردن غذاي کمکي موجب بيعلاقه شدن کودک به غذاهاي جديد شده و در اين صورت کودک تمايل به استفاده از غذاهاي جامد نشان نميدهد.
وي با بيان اينکه در برخي موارد ميتوان غذاي کمکي کودک را تحت نظر پزشک يا رژيم شناس کمي زودتر يعني پس از پايان 4 ماهگي آغاز کرد، گفت: در مواردي که وضعيت رشد کودک با استفاده از منحني رشد کودک مطلوب نباشد يا اگر مادر به بيماري صعبالعلاج دچار شده و دادن شير برايش ممکن نباشد يا موارد منع شيردهي پيش آيد و يا دوقلوهايي که رشدشان مطلوب نباشد و يا ميزان شرايط مادر بسيار کم و ناکافي باشد ميتوان غذاي کمکي کودک را زودتر شروع کرد.
وي يادآور شد: از آنجايي که حجم معده کودک بسيار کوچک است بايد از غذاهايي استفاده شود که در حجم کم، انرژي مورد نياز او را برآورده نمايد در غيراين صورت با وجود پر شدن معده و سيري کودک، رشد او دچار افت خواهد شد بنابراين نوع ماده غذايي بايد متناسب با سن کودک باشد.