این روزها تب خرید لوازم التحریر، کیف و کفش برای بچهها داغ است و بچهها با شور و اشتیاق زیاد با والدین به خرید می روند .
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه کویر، با نزدیک شدن به فصل مهر و آغاز سال تحصیلی جدید، بازار خرید دانش اموزان داغ است و در اغلب مراکز خرید خانوادهها سرگرم خرید پوشاک، کیف و کفش و لوازم التحریر دانش آموزان خود هستند، در این میان نگرانیهای والدین در خصوص انتخاب درست کیف و کفش مناسب برای دانش آموزان وجود دارد.
دکتر "مهدی مداحی" متخصص طب فیزیکی و توانبخشی و فیزیوتراپی به ایسنا می گوید: بسیاری از افراد از درد در ناحیه پشت و کمر رنج می برند که علت آن را در اغلب موارد باید در دوران کودکی جستجو کرد.
وی می افزاید: عدم تشخیص انحراف ستون مهرهها در دوران کودکی، زمینه بروز بیماریها مختلفی را در آینده به وجود می آورد.
دکتر مداحی می افزاید: از جمله وسایل دخیل در این امر انتخاب نامناسب کیف و کفش و میز تحریر و شیوه نشستن کودک است.
وی ادامه می دهد: در صورت غیراستاندارد بودن کیف یا کوله پشتی مشکلات جبران ناپذیری به ستون فقرات دانش آموزان وارد می اید که گردن درد، کمر درد، انحنای غیر طبیعی ستون فقرات، افزایش غیر طبیعی انحنای ستون فقرات و حتی آسیب به رشتههای عصبی از جمله این آسیبها به شمار می رود.
مداحی ادامه داد: دردهای ناحیه گردن، شانهها و کمر به دلیل حمل کیف و کوله پشتیهای نامناسب است، به طوریکه حمل کیف و کوله پشتیهای سنگین از علل اصلی مشکلات کودکان در طرز نشستن و ایستادن و دفورمیتی اندامهاست زیرا وقتی کوله پشتی سنگین باشد به قوس کمر فشار وارد میشود، خمیدگی غیرطبیعی و بیش از اندازه ستون مهره پشت به طرف عقب نیز از اختلالات شایع ستون مهرهها در دانشآموزان است که در صورت شدید بودن این حالت ریه تحت فشار قرار می گیرد و اختلال در تنفس را به وجود میآورد.
وی می افزاید: متاسفانه بعضی از والدین هنگام خرید تنها به ظاهر کیف یا قیمت آن توجه دارند، این در حالیست که مسئله مهم در انتخاب کوله پشتی مشخصات آن است و نباید فقط بر اساس زیبایی و مد تصمیم گیری کنیم و این چیزیست که متاسفانه معمولاً در نظر گرفته نمی شود.
دکتر مداحی می گوید: از نظر پزشکی مناسبترین کیف مدرسه ای، کیفی است که فشار و سنگینی آن متمرکز روی یک ناحیه بدن نباشد، به هر میزان که تعداد بندهای کیف بیشتر باشد،، مناسبتر است، کیفی که یک نقطه از بدن فشار آورد، به ویژه اینکه بند آن نازک باشد موجب ناراحتیهای موضعی و دردهای عضلانی میشود.
مداحی معتقد است کوله پشتی مناسب و خوب باید 2 بند شانهای پهن و نرم داشته باشد که بتوان آنها را به راحتی روی شانهها قرارداد.
این فیزیوتراپ می گوید: در شرایط یکسان و در مقایسه با کیفهای دستی می توان کولههای پشتی را سالمتر در نظر گرفت چراکه در صورت استفاده صحیح نیرو را به دو طرف منتقل میکند و به این دلیل اثرات منفی کمتری برای سلامتی بدن خواهد داشت.
مداحی با بیان اینکه کوله پشتی باید درست در وسط کمر و نیز پایینتر از دور کمر قرار گیرد، می افزاید: درصد بسیار زیادی از دردهای دست، شانه، پشت و کمر دانش آموزان، طریقه استفاده نادرست از کوله پشتی و کیفشان است، باید سعی شود کمترین میزان کتاب و لوازم تحریر با کیف یا کوله پشتی حمل شود، تحقیقات نشان داده است که وزن بالاتر از 10 تا 15 درصد وزن کودک برای او سنگین در نظر گرفته میشود و این درصد نمی تواند میزان دقیقی باشد چون بسیاری از کودکان تحمل این وزن را هم ندارند.
وی ادامه می دهد: تحمیل وزن زیاد به بدن دانشآموزان میتواند سبب آسیب به مفاصل شود. وزن نامناسب کیفها در بدن دانش آموزان در درازمدت، افتادگی شانه به یک طرف یا حتی انحراف ستون فقرات، افزایش قوس کمر و بدشکلی در ستون فقرات را به دنبال دارد.
دکتر مداحی می گوید: استفاده نامناسب از کوله پشتی میتواند باعث ایجاد وضعیت نامناسب در فرم بدن شود. دخترها و بچههای کوچکتر در خطر ناراحتیهای ناشی از سنگینی کوله پشتیها قرار دارند، چراکه حساسترند و حمل بارهای نامتناسب با وزن بدن برایشان زیانبارتر است. همچنین کوله پشتیها با بندهای نازک و سفت که در داخل شانهها جای میگیرند روی اعصاب و گردش خون تاثیر میگذارند. این نوع از بندها میتوانند باعث سوزش، بیحسی و ضعف در بازوها و دستها شوند.
این متخصص فیزیوتراپی و طب فیزیکی می افزاید: کیفهای سنگین تنها باعث دردهای ناحیه پشت بدن نمیشوند بلکه معایب دیگری هم دارند. بچههایی که کیفهای بزرگ حمل میکنند اغلب از مقدار فضایی که کیف اشغال میکند، آگاه نبوده و هنگام راه رفتن یا دور زدن یا حرکت در جاهای تنگ و باریک مرتب با کیف خود به دیگران ضربه وارد میکنند و باعث صدمه زدن به کودکان دیگر میشوند. حمل کیفهای سنگین طریقه راه رفتن یک فرد را تغییر داده و خطر افتادن به ویژه در پلهها را افزایش میدهد.
مداحی ادامه می دهد: بلند کردن کولهپشتی به روش صحیح نیز میتواند از صدمه به کودک جلوگیری کند. کودک باید یاد بگیرد که یک کیف را با هر وزنی، اینگونه از زمین بردارد؛ ابتدا زانوهایش را خم کند و سپس کیف را با هر دو دست برداشته و روی شانههایش قرار دهد، کودک نباید برای کشیدن کوله، بالا تنه را به جلو خم و پاهایش را به حالت کشیده نگه دارد. همچنین هنگام بلند کردن نیز کیف باید در نزدیک ترین فاصله با او باشد، اگر میبینید که کودکتان کیفش را درست حمل نمیکند به او آموزش داده و مضرات استفاده نادرست از کوله پشتی را به او توضیح دهید و اگر کودکتان دچار درد در نواحی کمر، پا و دست شده، بهترین کار مشورت با پزشک متخصص است.
مداحی در مورد میز تحریر هم هشدار می دهد و می گوید: میز تحریر باید متناسب با قد کودک انتخاب شود تا او مجبور نباشد برای انجام تکالیفش، خود را روی میز خم کند. بهتر است سطح میز حدود 10 درجه شیب داشته باشد. همچنین وجود وسیلهای زیر میز که کودک بتواند پاهایش را روی آن قرار دهد، حتما لازم است.
وی در ادامه از کفش به عنوان یکی دیگر از وسایلی که دانش آموزان حتماً باید به نکات بهداشتی در حین خرید آن توجه داشته باشند اشاره و می گوید: کفشهای دانشآموزان باید طوری باشد که در آن احساس راحتی کنند.
مداحی می گوید: پا، تکیه گاه بدن است که تمام نیروی وزن را به زمین منتقل میکند و با برخورد به زمین این نیرو به صورت عکس العمل از طریق پا به زانو، ستون فقرات و مفاصل منتقل می شود به همین دلیل مراقبت های بهداشتی از پا و کنترل نیروهایی که از بدن و زمین به آنها وارد می شود حایز اهمیت است.
وی گفت: بیشتر مراجعه کنندگان به من، دانش آموزانی هستند که دچار پیچ خوردگی پا میشوند، باید به این عزیزان بگویم به کفشی که تهیه میکنند و به خصوص کف کفش دقت کنند چرا که کف کفش باید ضمن انعطاف پذیری دارای استحکام باشد تا از بخشی از ضربات به صورت مکانیزمی جلوگیری کند و به عنوان ضربه گیر عمل کند زیرا کف خشک کفش ضربه را مستقیماً به مفاصل و ستون فقرات وارد میکند و انعطاف پذیری بیش از حد کف کفش منجر به انتقال نیرو و پیچ خوردگی پا می شود ضمن آنکه، پاشنه های باریک نیزمناسب نیست و کم بودن سطح اتکای پاشنه از عوامل تشدید کننده خطر پیچ خوردگی پا است و نباید از آنها در محیط هایی جمعی نظیر مدرسه برای دویدن و بالارفتن از پله استفاده شود.
این فیزیوتراپ با بیان اینکه دانش آموزان باید از پوشیدن کفشهای نوک تیز و پاشنه دار اجتناب کنند، می گوید: انتخاب کفش مناسب برای مدرسه بچهها اهمیت زیادی دارد، زیرا قرار است پای آنها ساعتها در آن بماند. اگر کفش کیفیت لازم و مناسبی نداشته باشد، ممکن است باعث اذیت شدن پای بچهها شود.
مداحی می گوید: با توجه به این که هدف از استفاده از کفشهای معمول در مدرسه دویدن و ورزش کردن نیست، توصیه می شود در زنگ ورزش از کفش مخصوص استفاده شود.