نوجوانان می خواهند مایه شخصیت خود را از خانواده بگیرند، به طور حتم نصایح حکیمانه پدر، مادر و سایرین موجب شخصیت مثبت در آنها نمیشود بلکه این شخصیت واقعی، مثبت و سازنده آنهاست که میتواند چنین ارزشی را به نوجوان بدهد.
یک کارشناس علوم تربیتی در گفتو گو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) - منطقه کردستان، با اشاره به اینکه شیوههایی که برای کنترل یک کودک مفید هستند، در مورد یک نوجوان کارآیی نخواهد داشت، اضافه کرد: والدین باید توجه داشته باشند، که در روابط خود با فرزندانشان در حال برخورد با یک نوجوان هستند نه یک کودک؛ لذا تسامح، گوش دادن به حرفهای نوجوانشان و پاسخ مناسب دادن به احساسات او، احترام به حق آزادی او و همچنین همانند یک فرد بالغ با او رفتار کردن باید جایگزین روشهایی شود که در دوران کودکی او استفاده میکردهاند.
ثریا زارعی با بیان اینکه بعضی از والدین بر اساس برداشتهایی که از مسائل روانشناسی دارند که اغلب غلط هستند، تصور میکنند که لازمه عقدهای نشدن فرزندانشان رها کردن آنها به حال خود است، تصریح کرد: این دسته از والدین اغلب سبک تربیتی سهل انگارانهای را پیش گرفته و از امر و نهی به فرزندان و جدیت در برابر آنان غفلت میکنند و آزادی بی حدی را به فرزندانشان میدهند و در نهایت از مشخص کردن انتظارات تربیتی خود غافل میشوند.
وی افزود: نتیجه آشکار این سبک تربیتی، غفلت والدین از آموزش و انتقال ارزشهای حاکم بر جامعه فرزندانشان است.
این کارشناس با ذکر این نکته که والدین از مهمترین عواملی هستند که میتوانند به نوجوانان کمک کنند تا از عهده آنچه که لازمه مستقل شدنشان است برآیند و به بزرگسالی توانا و متکی به خود و دارای تصویر مثبت از خود تبدیل شود، گفت: گاهی مواقع دیده شده که علت مستقل نشدن نوجوان، در روش ارتباطی و شخصیت پدر و مادرش نهفته است، به این صورت که نوجوان دوست دارد که مستقل باشد، اما این پدر و مادر هستند که نمیتوانند از نوجوان جدا شوند و اجازه دهند که روی پای خود بایستد.
زارعی آینده یک نوجوان را بیش از هر چیز وابسته به دوران کودکیاش دانسته و ادامه داد: نوجوانی، نشانگر رشد، بلوغ و تشکیل عادات پایدار فردی است؛ دورهای است که در آن فرد با گذر از انواع هیجانها، آشوبها و آشفتگیهای روحی - روانی گوناگون به سوی رشد اجتماعی سالم در حال تحول است.
وی ادامه داد: عزت نفس، خویشتن داری و اعتماد به نفس باید در نوجوانان تقویت شود و همچنین فرصتها و موقعیتهایی برای آنها پیش آورد تا بتوانند احساس خوبی نسبت به خود پیدا کنند و اعتماد به نفس خود را تقویت کنند.
این کارشناس با اشاره به اینکه نوجوانان در این مرحله از زندگیشان، دارای ثبات عاطفی نیستند و نوسانات عاطفی عامل بروز رفتارهای متضاد و متناقض در او میشود، گفت: نوجوانان در بسیاری موارد زود خشمگین میشوند و خیلی سریع آرام میگیرند، زود میرنجند، زود هم میبخشند و دختران معمولاً رنجش خود را با گریه کردن و پسران با پرخاشگری بروز میدهند، والدین باید توجه داشته باشند که در دوران نوجوانی برخی از عواطف با شدت بیشتری ظاهر میشود، لذا باید نحوه برخورد صحیح با این رفتارها را بخوبی بیاموزند و بکار ببرند.
وی خاطرنشان کرد: نوجوانان و جوانانی که ارتباط صمیمانه و نزدیکی با اعضای خانوادهشان دارند و از بودن در جمع آنها احساس ر ضایت و شادی میکنند، کمتر به دنبال رفتارهای ناسالم میروند.