شما وقتي كوچولويي را با دماغ قرمز و لپهاي گلي رنگ از آفتاب سوختگي ميبينيد چه واكنشي نشان ميدهيد؟ لبخند ميزنيد و نوازشش ميكنيد؟ به مادرش ميگوييد آفتاب براي بچهها مفيد است و اشكالي ندارد اگر پوستشان بسوزد؟! اما ما اگر چنين تصويري ببينيم فورا به والدين آن كودك هشدار ميدهيم چون پزشكان ميگويند آفتاب سوختگي كودكان در آينده ميتواند منجر به سرطان پوست شود.
كودكان را نميشود در خانه محبوس كرد، نميشود قانعشان كرد كه دستكم وقتي گرماي هواي به 40 درجه سانتيگراد يا بالاتر ميرسد در خانه بمانند و بيرون نروند، به همين دليل است كه تابستان ميآيد و آثارشان را روي پوست كودكان بيشتر از ديگران ميبينيد.
پوست كودكان لطيف و آسيبپذير است و برخلاف باور برخي كه ميگويند اشكالي ندارد كودكان براي ساعات طولاني زير نور آفتاب بمانند متخصصان پوست به خانوادهها نهيب ميزنند كه گاهي تابش آفتاب براي كودكان نه تنها فايده ندارد بلكه ضرر هم دارد، بخصوص اگر فصل تابستان باشد چراكه در اين فصل اشعه ماوراي بنفش خورشيد بيشتر از فصلهاي ديگر است.
اين نكتهاي است كه دكتر علي اصيليان نيز بر آن تاكيد ميكند و هشدار ميدهد: تابش مستقيم نور آفتاب به پوست در فصل تابستان بويژه در كودكان و بزرگسالاني كه پوست و چشمهاي روشن دارند بيشتر از ساير افراد است.او با بيان اين كه بهترين شيوه محافظت از پوست در مقابل اثرات ناشي از اشعه فرابنفش خورشيد، استفاده از كرمهاي ضدآفتاب به شيوه صحيح است، ميافزايد: حداقل مقدار فاكتور محافظتي كرمهاي ضدآفتاب درجه 30 است كه براي تمامي مناطق توصيه ميشود.
بچهها هم بايد ضد آفتاب بزنند
دكتر اصيليان با بيان اينكه علاوه بر پوست صورت، لب، چشم و دستها نيز از نقاطي است كه بايد از آنها در مقابل اشعه فرابنفش محافظت شود، ميگويد: استفاده از عينكهاي آفتابي مناسب، كرمهاي مخصوص لب كه حاوي فاكتورهاي محافظتي است به سلامت ساير قسمتهاي پوست كه در معرض نور خورشيد قرار دارند، كمك ميكند.
او درخصوص نحوه صحيح استفاده از كرمهاي ضد آفتاب بيان ميكند: اين كرمها بايد نيم ساعت قبل از قرار گرفتن در معرض آفتاب و به مقدار كافي استفاده شوند تا جذب پوست شده و موثر واقع شوند.
اين عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي اصفهان با اشاره به اينكه ماندگاري اين كرمها روي پوست محدود است، ادامه ميدهد: افرادي كه به طور مداوم در معرض آفتاب هستند بهتر است كه هر 2 ساعت يكبار اين كرمها را تجديد كنند و هر بار قبل از استفاده مجدد، پوست خود را شسته و خشك كنند.
اين متخصص پوست با اشاره به اينكه كرمهاي ضدآفتاب بايد مناسب با پوست هر فرد انتخاب شوند، ميافزايد: افرادي كه پوستهاي چرب دارند بايد از كرمهاي فاقد چربي و حاوي مواد مرطوبكننده استفاده كنند و كرمهاي چرب و حاوي مواد نرمكننده براي پوستهاي خشك مناسبتر است.او با اشاره به اينكه ميزان مناسب استعمال اين كرمها در هر بار استفاده بين 2 تا 4 گرم است، اذعان ميكند: كرمهاي ضد آفتاب بايد ضد تعريق و قابل شستشو باشد.
اين متخصص پوست با بيان اينكه كرمهاي حاوي SPF بالاتر از 30 درصد تنها 2 تا 3 درصد با هم تفاوت دارند، گفت: SPFهاي بالاتر از 30 اختلاف چنداني از نظر قدرت محافظتي با هم ندارند و يك كرم ضد آفتاب با فاكتور محافظتي30، 93 درصد نور خورشيد را جذب ميكند و كرم ضد آفتاب با فاكتور محافظتي 50 حدود 97 درصد از اشعه خورشيد را جذب ميكند.
چرا نبايد زير چشم ضد آفتاب زد؟
اصيليان با اشاره به اين كه كرمهاي دور چشم حاوي فاكتورهاي محافظتي در مقابل اشعه خورشيد هستند، ميگويد: مانعي براي استفاده از كرمهاي ضد آفتاب در نواحي زير چشم وجود ندارد، اما اسانسهاي موجود در كرمهاي ضدآفتاب در اثر گرما تبخير ميشوند و در برخي از افراد موجب آبريزش چشم ميشود.
وي با بيان اينكه اشعه خورشيد باعث افزايش كك و مك ميشود، ميگويد: ميزان مناسب نور آفتاب براي درمان آكنه مفيد است و موجب بهبود آن ميشود.
آستين بلند از آستين كوتاه بهتر است
حتما ديدهايد كه برخي پدر و مادرها، براي آن كه بچهها در تابستان احساس گرما نكنند لباسهايي با آستينهاي حلقهاي به آنها ميپوشانند در حالي كه اين روش مورد تاييد متخصصان پوست نيست.
مدير گروه پوست دانشگاه علوم پزشكي اصفهان بيان ميكند: استفاده از لباسهاي آستيندار، كلاههاي نقابدار، دستكش، استفاده از عينك آفتابي و همچنين كرم ضدآفتاب براي حفاظت از پوست و مو به تمام افراد توصيه ميشود.
اصيليان با اشاره به اينكه در ساعات مياني روز ميزان اشعه فرابنفش بيش از ساعات ديگر است، ميگويد: افراد بايد در صورت امكان از مواجه با نور مستقيم خورشيد بپرهيزند و افرادي كه به نور آفتاب حساسيت بيشتري دارند بهتر است كمتر در معرض نور آفتاب قرار گيرند.
وي مهمترين زمان براي مراقبت از پوست در برابر اشعه خورشيد و پيشگيري از سرطانهاي پوستي را سنين كودكي دانست و خاطرنشان كرد: بيشترين سرطانهاي پوستي در بزرگسالي ناشي از اثرات تجمعي اشعه خورشيد است.
اين متخصص پوست از بين رفتن لايه خارجي پوست را از اثرات تابش فرابنفش خورشيد بر پوست دانست و ادامه داد: نازك شدن لايههاي پوست، پيري زودرس، تشديد چروكهاي پوستي، آب مرواريد و سفيدي مو از اثرات مخرب اشعه فرابنفش خورشيد است كه ميتوان با استفاده از وسايل فيزيكي از بروز آنها جلوگيري كرد.