خانه
ورود
دسته بندی
تحقیق و پژوهش
تفریح و تربیت بدنی
نوجوانان
خانواده
مشاوره
حقوق کودک
فرزند خواندگی
کودکان کار
تعلیم و تربیت
رفتار با کودک
هنر
رسانه
مدرسه
بهداشت کودک
بهداشت روانی
دوران نوزادی
بیماری های شایع
سوء تغذیه
شیر مادر
غذای کودک
اقدامات پیشگیرانه
ناهنجاری های اجتماعی
قاچاق کودک
کودک آزاری
فرزندان طلاق
واژۀ کلیدی
عنوان
شرح و توضيحات
خانه
کافل
پژوهش
کتابخانه
تحقیق و پژوهش
تفریح و تربیت بدنی
نوجوانان
خانواده
مشاوره
حقوق کودک
فرزند خواندگی
کودکان کار
تعلیم و تربیت
رفتار با کودک
هنر
رسانه
مدرسه
بهداشت کودک
بهداشت روانی
دوران نوزادی
بیماری های شایع
سوء تغذیه
شیر مادر
غذای کودک
اقدامات پیشگیرانه
ناهنجاری های اجتماعی
قاچاق کودک
کودک آزاری
فرزندان طلاق
حقوق کودک
آیات و احادیث
علما و بزرگان
سایر ادیان
پایان نامه ها
کارشناسی
ارشد
دکترا
اشعار
فارسی
انگلیسی
عربی
دسته بندی
تحقیق و پژوهش
تفریح و تربیت بدنی
نوجوانان
خانواده
مشاوره
حقوق کودک
فرزند خواندگی
کودکان کار
تعلیم و تربیت
رفتار با کودک
هنر
رسانه
مدرسه
بهداشت کودک
بهداشت روانی
دوران نوزادی
بیماری های شایع
سوء تغذیه
شیر مادر
غذای کودک
اقدامات پیشگیرانه
ناهنجاری های اجتماعی
قاچاق کودک
کودک آزاری
فرزندان طلاق
کافل
تعداد بازديد: 3920 بار
ادب آموزی به جای تنبیه شیوه والدین مقتدر
[مریم بهریان]
نگاهي گذرا به پيشينه نقش تربيت در روند شكلگيري شخصيت كودكان و نقشپذيري آنها در آينده، محيط خانواده و والدين را به عنوان مهمترين و كليديترين عوامل مؤثر در اين فرآيند معرفي ميكند. به طوري كه با توجه به تغييراتي كه در روشهاي تربيتي از گذشته تاكنون اعمال شده و عواملي همچون صنعتي شدن جوامع، افزايش سطح آگاهي پدر و مادر از شيوه رفتار با كودك، تغيير نقش مادران در جامعه و افزايش شمار مادران شاغل، بدون هيچگونه ترديدي، روانشناسان و متخصصان حوزه علوم تربيتي، خانواده و والدين را نخستين و اصليترين ركن تأثيرگذار در شكلگيري شخصيت كودك و ايفاي نقش وي در آينده و اجتماع معرفي ميكنند.
روانشناسي حاضر بر اين نكته تأكيد دارد ريشه بسياري از اختلالات شخصيتي افراد در جوامع گوناگون، در كودكي آنها نهفته است. بطوري كه با بررسي دوران كودكي، تحليل روشهاي تربيتي و شيوه برخورد پدر و مادر با كودك، در كنار عواملي ديگر مانند ژنتيك، سطح اقتصادي، فرهنگي و اجتماعي والدين و... تشخيص بيماري و درمان نتيجهبخشتر خواهد بود.
نسلهاي پيشين، تنبيه يا محروم كردن كودك را يكي از روشهاي اثربخش در روند تربيتي كودك دانسته و شايد درصد زيادي از پدران و مادران جامعه امروز، خاطرات تلخ از اين شيوه تربيتي منسوخ شده را هيچگاه از ياد نبرند.
اين در حالي است كه باتوجه به كمرنگ شدن نقش تنبيه جسمي يا رواني كودك و آگاهي والدين از تبعات اين روش تربيتي غلط، درصد زيادي از پدران و مادران در روند تربيتي با مشكلات متعددي روبهرو بوده و مطابق با آمارهاي انجام گرفته، كمتر خانوادهاي شيوه صحيح فرزندپروري را بهكار برده يا براي كسب اين مهارت تلاش ميكند.
تأديب يا تنبيه
بسياري از متخصصان، كمبود سطح آگاهي و شناخت والدين را از فرزندان عامل بينتيجه ماندن اعمال روشهاي تربيتي مختلف در خانواده ميدانند. براي نمونه پدر و مادري كه يك روش تربيتي را براي فرزند خود در تمام سنين اعمال ميكند يا به فاكتورهايي همچون جنسيت، شرايط روحي، فكري و جسمي فرزندان توجه نكرده و آنها را با يكديگر مقايسه ميكند، هيچگاه در تربيت فرزندان خود موفق نخواهد بود.
در شيوههاي صحيح تربيتي، كودكان از همان سالهاي اوليه زندگي با مفاهيمي همچون، قانون، انضباط، احترام و نوع دوستي آشنا شده و پس از شناخت قوانين روشهاي اجراي آن را ميآموزند.
به عبارت ديگر، فرزندان در خانوادههاي موفق به جاي تنبيه، تأديب ميشوند، بدين معنا كه آنها از پدر و مادر ميآموزند كه در قبال اجراي قوانين، تعهد داشته و در صورت سهلانگاري مورد بازخواست قرار ميگيرند.
از ديدگاه روانشناسي تأديب، شامل مراحلي است كه در طي آن، كودك ميآموزد كه چه رفتارهايي مطلوب بوده و به دنبال آن پاداش نهفته است و انجام چه رفتارهايي مورد قبول اطرافيان واقع نبوده و پذيرفتني نيست. در فرآيند تأديب كودك، فاكتورهاي تشويقي يا خاموشسازي رفتار نقش كليدي خواهد داشت.
والدين و ناكاميها
بيشتر پدران و مادراني كه نتيجه مثبتي از اعمال شيوه رفتاريشان با كودك بهدست نياوردهاند، بيتوجهي و سركشي فرزند يا برخوردار نبودن كودك از استعداد كافي براي درك قوانين را از مهمترين عوامل شكست معرفي ميكنند. اين در حالي است كه همانطور كه گفته شد، والدين مسئوليت خطيري در پرورش فرزنداني موفق دارند. آنها با بكارگيري اصول تربيتي مناسب به فرزند خود كمك ميكنند تا باتوجه به تمام موانع، از ويژگيهاي مثبتي همچون متكي بودن به خود، احترام قائل شدن به خود و ديگران و وظيفهشناسي بهرهمند شوند.
از ديدگاه روانشناسان پدر و مادران سه نوع روش تربيتي را در خانواده اعمال ميكنند، كه از آنها با عنوان والدين با تدبير و مقتدر، پدر و مادران مستبد و والدين آسانگير ياد ميشود.
در خانوادههايي كه پدر و مادر از روشهاي مقتدرانه استفاده ميكنند، انتظارات و نتايجي كه اعضاي خانواده از اجرا يا سرپيچي از قوانين دريافت ميكنند روشن بوده و پدر و مادر توجه و محبت خود را از فرزند دريغ نميكنند.
در اين دسته از خانوادهها، فرصت براي جبران خطا وجود داشته و براي حل مسائل مختلف، روشهاي گوناگوني وجود دارد. نقش پدر و مادر در حمايت از فرزند و كمك به جبران اشتباهات كليدي است.
در خانوادههاي مستبد، انتظارات و نتايج اعمال مشخص است، اما نقش پدر و مادر و توجه آنها به كودك كمرنگ است.
در اين خانوادهها، تنها دو رنگ سفيد و سياه وجود دارد و كودك فقط ميداند كه مرتكب خطا شده است، اما راهحل يا علت ارتكاب جرم مشخص نيست.
والدين سهلگير توجه و محبت فراواني به فرزند داشته، اما نقش قوانين و اجراي آن كمرنگ است و كودك مهارت تفاوت قائل شدن ميان رفتارهاي خوب و رفتارهاي ناپسند را نميآموزد.
كارآمدترين نقش را والدين گروه اول ايفا ميكنند.
پدران و مادران مقتدر و با تدبير به استفاده از روشهايي مانند فرصت دادن به كودك براي دريافت نتايج طبيعي يا منطقي، خاموشسازي رفتار با محروم كردن كودك از آنچه به آن وابسته هستند، احترام متقابل به كودك، آگاهي از تواناييهاي ذهني، شرايط روحي و سن و تلاش براي يافتن دلايل ارتكاب خطا از سوي كودك، در شيوه رفتار با كودك موفق ميشوند.
رابطه سن و تأديب
رشد جسمي و ذهني كودك در سالهاي قبل از ورود او به دبستان بسيار سريع و غيرقابل پيشبيني است، به طوري كه براي بسياري از والدين درك تغييرات رفتاري و نتايج متفاوتي كه از روشهاي تربيتي خود دريافت ميكنند، مشكل است.
كودك در دو سال و نيمگي رفتارهاي متفاوتي پس از ورود به سومين سال از زندگي، بروز ميدهد و نتايجي كه والدين از اعمال روشهاي تربيتي كودك
سه سالهشان دريافت ميكنند، بسيار رضايتبخشتر از زماني است كه وي در نيمه دوم، دو سالگياش به سر ميبرد.
شيرخوارگي
در اين دوران، نوزاد رفتار متعادل و باثباتي را بويژه در چهار، 16، 28، 40 و 52 هفتگي از خود نشان ميدهد تغييرات رفتاري يا سرپيچي در هفتههاي هشت، 20، 32 و 44 زندگي نوزاد مشاهده ميشود.
در اين دوران محبت بيدريغ بدون اعمال هيچگونه روش تربيتي و تأديبي، توصيه روانشناسان است.
18 ماهگي
تحرك و پاسخ هيجاني به محركها از خصوصيات كودكان در اين سن است. آنها با احساسات خود كمتر درگير هستند ولي مشكلات زيادي با اطرافيان يا ارتباط با ديگران ايجاد ميكنند.
انتظارات بيجا و پافشاري براي انجام كارهاي مورد علاقه وجود دارد و به آساني تحتتأثير محركهاي وحشتزا قرار ميگيرند. گردش در محيط خارج از منزل و بغل كردن آنها، موجب رضايتمندي آنها خواهد شد.
توصيه روانشناسان در اين سن پرهيز از اطاعات كردن مستقيم و فوري به خواستههاي كودك است. توجه و شريك شدن در امور وابسته به علائق كودك و كمك به وظايفي كه كودك در انجام آنها ضعف دارد، از روشهاي تأديبي مؤثر محسوب ميشود.
21 ماهگي
در اين سن كودك زيادهخواه و رفتارهايش غيرقابل پيشبيني و متغير است.
علاقهمند به مستقل شدن است و نيازهاي او گاهي اوقات عجيب و غريب به نظر ميرسد.
از مورد توجه قرار گرفتن بيش از حد واهمه داشته و ممكن است در مقابل محبتهاي ديگران مقاومت نشان دهد. در اين سن كودك مفهوم برقراري ارتباط ميان خواستهها و نحوه بهدست آوردن آنها را نياموخته است.
توصيه روانشناسان، صبر و تحمل والدين و برآورد كردن استعدادها و پاسخ كودك به محركهاي بيروني است. بهكارگيري روشهاي تأديبي در اين سن كارآمد نخواهد بود.
صحبت كردن با كودك در اغلب مواقع بيفايده بوده و بهترين راه پيشگيري از وقوع تنشها، حذف محركهاي مشكلآفرين از زندگي روزمره كودك است.
2 سالگي
ميل به درآغوش گرفتن و مورد توجه واقع شدن در اين سن زياد است. از ميزان توقعات نابجاي كودك كاسته شده و آرامش بيشتري در رفتار او به چشم ميخورد. در اين سن وضع قوانين و پاداشها مؤثر است.
توصيه متخصصان صحبت درباره آئينهاي مذهبي و پرستش خداوند بويژه هنگام خواب با كودك است.
فراهم كردن محيطي امن يا استفاده از روشهايي كه منجر به حواسپرتي كودك و تغيير فضا مي شود، از راهكارهاي آرام كردن اوضاع، در مواقع تنشزا محسوب ميشود.
2/5 سالگی
در اين سن پدر و مادر با چالشهاي متعددي روبهرو ميشوند. هواي زندگي كودك غيرقابل پيشبيني است، در يك لحظه آفتابي و گرم و در لحظهاي ديگر، توفاني و ابري مي شود.
احساساتي همچوني خودخواه بودن، حس تملك بر هستي، حسادت، رياست و عدم انعطافپذيري در كودك دو سال و نيمه مشاهده ميشود. متقاعد كردن كودك براي اطاعت از فرمان والدين مشكل است.
توصيه روانشناسان پرهيز از طرح سؤالات يا درخواستهايي است كه پاسخ منفي از سوي كودك، قطعي است. حذف گزينههاي مختلف و سلب انتخاب از كودك يكي ديگر از راهكارهاي تأديبي است.
پيشبيني رفتارهاي احتمالي كودك و حذف شرايطي كه منجر به پرخاشگري و نافرماني او ميشود و مهلت ندادن به او براي طرح درخواستهاي غيرمعقول با برنامهريزي و پر كردن زمان از ديگر سفارشات متخصصان است.
3 سالگي
در اين سن، بهطور معمول والدين دوران مملو از آرامشي را پيشرو خواهند داشت و نشان دادن رفتارهاي مملو از هيجان و اشتياق و آموزش رفتارهاي مثبت توصيه ميشود.
5/3 سالگي
لجبازي، انتقال حس ناامني و برقرار نكردن ارتباط با ديگران در اين سن، بيشتر مشاهده ميشود. كودكان در سن 5/3 سالگي بيشتر اوقات را با غرولند، بيميلي، احساس ترس و غم سپري ميكنند.
اضطراب جدايي از مادر بيشترين مشكلي است كه كودكان را در اين سن دچار پرخاشگري يا گوشهگيري ميكند. برقراري محيطي آرام و امن و پرهيز از ايجاد تغييرات گوناگون در محل زندگي كودك مثل تغيير در چيدمان منزل يا اجبار كودك به تغيير اتاق خواب يا رشتهاي كه در آن فعاليت ميكند، به برقراري آرامش وي كمك ميكند.
پدر و مادر بايد با گفتن جملاتي نظير تو بهترين دختر يا پسر دنيا هستي، هميشه در كنارت خواهم بود به او آرامش بخشيده و سعي كنند از قرار دادن حيوانات ترسناك يا تاريك كردن اتاق خواب پرهيز كنند و به سؤالاتي كه او در خصوص مرگ يا جدايي ميكند، به درستي پاسخ دهند.
4 سالگي
در اين سن كودك بسيار با انرژي و فعال بوده و كمي كنترل او سخت ميشود. برخي از كودكان دائماً خود را با ديگر كودكان مقايسه ميكنند و برخي ديگر بسيار نامهربان و خودخواه بوده يا به ماجراجويي و كشف اطراف علاقهمند هستند.
ناديده گرفتن رفتار ناپسند يا استفاده از روش خاموشسازي رفتار در اين سن مناسب است. در اين سن بايد با كودك كمي جديتر رفتار كرده، بهطوري كه وي ملزم به اجراي برخي قوانين در منزل شود.
مرزها و محدوديتها بايد در اين زمان به خوبي براي كودك مشخص شود زیرا این سن زمان خوبي براي شرطي شدن كودك در برابر مفاهيمي همچون پاداشهاي مثبت و تقويتكنندههاي رفتاري است.
دارای امتیاز
از 29 رأی
(عدد بالاتر برای عنوان بهتر)
lexapro side effects timeline
lexapro side
effects
cheap sertraline
buy
sertraline uk
symbicort generico
symbicort inhaler
dosage
abortion pill over the counter in usa
order
abortion pill online usa
sertraline without prescription
buy
sertraline uk
lexapro side effects in women
lexapro side effects sweating
online
lexapro side effects in women
symbicort generic canada
symbicort inhaler generic
tourette-zentrum.de
symbicort inhaler dosage
buy sertraline canada
sertraline purchase
redirect
buy sertraline canada
naltrexone buy
buy
naltrexone
buy naltrexone online india
buy naltrexone without prescription
go
buy naltrexone from trusted pharmacy
buy
naltrexone
how to buy naltrexone
how to buy naltrexone
go
buy abortion pill espana
buy abortion pill espana
read here
purchase abortion pill online
name of abortion pill in u
fiorentina.info
buy abortion pill
buy cheap abortion pill
click here
buy cheap abortion pill
abortion pill
link
abortion pill online
abortion pill
online
zyrtec
zyrtec
onderdewatertoren.nl
deltasone
deltasone
read here
minoxidil
minoxidil
esasolutions.sk
protonix
protonix
go
risperdal
risperdal
beerotor.de
kamagra
kamagra
buy naltrexone 3mg
where
to buy naltrexone
augmentin
augmentin
vlcrespeto.com
prevacid
prevacid
blog.frenchmarketing.co.uk
prilosec
prilosec
positive-dogtraining.co.uk
nitrostat
nitrostat
go
elavil
elavil
aethelruna.co.uk
diclofenac
diclofenac
link
arimidex
arimidex
effexor
effexor
vervietoise.be
detrol
detrol
janumet
janumet
link
champix
champix
3xi.dk
tofranil
tofranil
open
cozaar
cozaar
artofcaring.co.uk
nolvadex
nolvadex
nolife.gr
questran
questran
link
zithromax
zithromax
redirect
abortion clinics downey ca
abortion
clinics
downey ca
abortion clinic bridgeton mo
abortion clinic bridgeton mo
redirect
benadryl and pregnancy nausea
benadryl pregnancy
rating
melatonin and pregnancy category
melatonin pregnancy third trimester
dollas.dk
free abortion pill
how much
is
an abortion pill
fluoxetine 20mg
fluoxetine 20mg
capsules
naltrexone buy online
buy naltrexone
online
benadryl and pregnancy third trimester
benadryl pregnancy nhs
blog.lppinsonneault.com
where to buy abortion pill in usa
abortion pill over
the
counter in usa
prozac online buy
where to buy prozac
poddracimkamenem.cz
cialis coupons free
prescription
discounts
cards
weed melatonin levels
melatonin and
weed
buy prozac without a prescription
prozac to buy
click here
buy naltrexone online india
buy naltrexone online usa
dadm.dk
where to buy low dose naltrexone
buy low dose naltrexone online
blogin.fulltimejobs.com
prozac buy online
buy prozac uk
blogs1.welch.jhmi.edu
symbicort asthma dose
symbicort generic equivalent
hgis.cartomatic.pl
mixing adderall and weed
mixing zoloft and weed
open
buscopan prezzo
buscopan ciclo
click here
history of abortion
when was abortion legalized
click
prednisolon
prednisolon 5 mg
francescocutolo.it
citalopram alcohol anxiety
citalopram and
alcohol
seroquel 50
seroquel
otc albuterol substitute
over the counter albuterol
news.bs.kg
viagra prodej cena
viagra
augmentin generico prezzo
augmentin
torrino
mixing xanax and weed
mixing lexapro and weed
mirkamali.ir
augmentin prezzo
augmentin sciroppo
mha.dk
mixing adderall and weed
mixing
adderall
and weed
is naltrexone and naloxone the same thing
morphine
with
naltrexone and naloxone
potency of naloxone and naltrexone
is naltrexone and naloxone the same thing
sharpfellows.com
mixing weed and adderall
mixing
ibuprofen
and weed
duloxetine and alcohol
duloxetine side effects
uk
cialis generico forum
tadalafil
prezzo
viagra na prodej
viagra prodej praha
read here
is naltrexone and naloxone the same thing
naltrexone vs naloxone mechanism of action
read here
claritin and early pregnancy
claritin and pregnancy test
read
methyl naltrexone vs naloxone
is naltrexone and naloxone
the
same thing
mixing lexapro and weed
mixing
adderall
and weed
mixing viagra and weed
mixing lexapro and weed
link
pillola cialis cosa serve
tadalafil sandoz
gerarprieto.com
domperidone vidal
domperidone
loette precio
loette precio chile
click
pillola cialis effetti
cialis
generico
pregabaline 50mg
pregabaline beker
maxhome.ca
mixing lexapro and weed
mixing zoloft and weed
westshoreprimarycare.com
gabapentin and pregnancy category
gabapentin
pregnancy
cialis 5 mg
cialis generikum
tracyawheeler.com
viagra prodej
viagra
cialis originale
generico cialis
click here
melatonin pregnancy safety
melatonin pregnancy first trimester
mablogs.azurewebsites.net
viagra prodej praha
viagra
zofran pregnancy safe
zofran pregnancy fda
click here
2015 cialis coupon
coupon for
free
cialis
naltrexone oral reviews
naltrexone reviews for weight loss
click
prednisolon
prednisolone
prednisolon bivirkninger hund
prednisolon bivirkninger forsvinder
xn--sorpendlerklub-sqb.dk
prozac and alcohol tolerance
prozac
alcohol
buy premarin online without prescription
premarin
tablets
for sale
price of benicar
benicar generic alternative
blog.nvcoin.com
ldm medicine
naltrexone
alcoholism
medication
imurel kemo
imurel
pris
amitriptyline use
amitriptyline davis pdf
eteam.ou.edu
otc asthma inhaler uk
over the counter asthma inhalers
canada
coupon cialis
cialis
coupon
ارتباط با ما
شرایط خدمات
حريم شخصی كاربران
تبليغات با ما
پاسخ به پرسشهای متداول
تمامی حقوق محفوظ است ©
توسعه یافته با
VAYA.Media
میزبانی با
MultiVira