یک روانشناس با بیان اینکه داستانها و قصهها نقش مهمی در تکوین شخصیتکودکان دارند، گفت: کودکان به کمک قصهها میتوانند بر ناکامیهای خود فایقآیند.
«آبس نعمتی» در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقهی زنجان،اظهار کرد: قصهها تاثیرهای زیاد و مختلفی میتوانند برای کودکان داشتهباشند، از جمله این تاثیرات، افزایش توجه و تمرکز کودکان است، بهطوریکهبا قصهگویی میتوان میزان تمرکز و توجه کودکان را ارزیابی کرد.
وی با بیان اینکه انتظار میرود کودکان از سنین یک یا 1.5 سالگی به بعدبتوانند به قصههای کودکانه گوش دهند، ادامه داد: اگر چه لالایی مادران باآهنگ خاص خود نوعی قصهگویی است و میتوان گفت که قصهگویی و تاثیر آن برکودکان از همان بدو تولد آغاز میشود، اما با رشد و تقویت بینایی کودکان،میتوان قصههایی همراه با کتب حاوی تصاویر زیبای حیوانات و کودکان انتخابکرد.
این روانشناس افزود: کودکان این قبیل قصهها را دوست دارند و مشتاقانه گوشمیدهند. نکته مهم آن است که شخص قصهگو(مربی کودک) یا پدر و مادر بایدابتدا کتاب قصه را بخوانند و سپس با لحن آرام و در مواقعی با لحن شخصیتهایقصه، قصهگویی کنند. اگر قصهگو با لحن کتابی و روخوانی خط به خط،قصهگویی کند، سبب خستگی و دلزدگی کودکان میشود و کودکان تمایلی به گوشدادن ندارند.
نعمتی با بیان اینکه به کمک همین ویژگی توجه و تمرکز (اساس یادگیریکودکان) سنجیده میشود، خاطرنشان کرد: بدین ترتیب میتوانیم کودکانبیشفعال را شناسایی کنیم، چون مشکل در توجه و تمرکز به هنگام فعالیتهاییادگیری از مشکلات این کودکان است.
وی اظهار کرد: از دیگر تاثیرات قصهها بر کودکان، تقویت حافظه آنهاست، چونقصهها سبب تحریک و تکامل مغز نوزادان و کودکان میشود و علاوه برشناساندن صدای والدین، صحبت کردن را برای آنها راحتتر میکند و باعثمیشود که آنها کلمات را صحیح و کامل ادا کنند.
این روانشناس تصریح کرد: همچنین کودکان به کمک قصه میتوانند برناکامیهای خود فایق آیند، چون زمانی که کودکان به قصهها گوش میدهند و یایک قصهی نیمهتمام را تکمیل میکنند، خود را در نقش قهرمان قصه قرارمیدهند و با ناکامیهایی که دچار شدهاند به آنها تحقق میبخشند. آنهامهارتها و راهحلهایی را که شخصیتهای قصه به کار میبرند را در پیش خودخیالپردازی میکنند تا از این طریق بتوانند بر گذشته و ناکامیهای پیشینخود فایق آیند.
نعمتی یادآور شد: امروزه از قصهها برای درمان مشکلات روانشناختی کودکان،از جمله مشکلات رفتاری، عاطفی و پرخاشگری، اختلالهای یادگیری، کمک فراوانیگرفته میشود، چون به کمک قصهها کودکان از احساسات و افکار خود آگاهمیشوند و نسبت به شیوههای رویارویی خودشان با مشکلاتی که با آن درگیرشدهاند، شناخت مییابند.
این مدرس دانشگاه گفت: همچنین قصهها تاثیر زیادی بر فرآیند اجتماعی شدنکودکان دارند. ما به کمک قصهها میتوانیم پیامها و ارزشهایی را بهکودکان منتقل کنیم. کودک بر اثر شنیدن، تکرار شنیدن و حتی فکر کردن بهقصهها میتواند این پیامها را جذب کند و ارزشهای خانوادگی، اجتماعی وانسانی را بگیرند. چون این پیامها غیرمستقیم ارایه میشود، برای کودکاندلنشینتر، جذابتر و دوستداشتنیتر هستند.
وی افزود: از طریق قصهها و داستانهای خوب، کودکان به بسیاری از ارزشهایاخلاقی از قبیل طرفداری از حق و حقیقت، استقامت، پایداری، شجاعت، آزادگی،نوعدوستی، امیدواری، جوانمردی در مقابل زور و ستم پی میبرند.
این روانشناس یادآور شد: پرورش حس زیباییشناسی، تشویق حس استقلالطلبی وخلاقیت کودکانه، متوجه کردن کودکان به دنیای اطرافشان و پرورش عادات مفید،از اهداف اصلی انتخاب و طرح قصههای خوب برای کودکان است.