به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، جوانه زدن دندانهای اولیه یعنی خروج آنها از لثه ممکن است همراه با ناراحتی باشد و سبب گریه، بی قراری، غذا نخوردن و نخوابیدن کودک در هنگام شب شود.
معمولا نخستین دندان کودک در حدود شش ماهگی و بقیه دندانهای شیری او تا 3سالگی در میآیند این روند تا اواسط سالهای نوجوانی که دندانهای ثانویه(دایمی) جایگزین دندانهای اولیه(شیری) میشوند، ادامه مییابد.
در این زمینه نیز متخصص کودکان که سابقه فعالیت نیز در این عرصه دارد در گفتوگو با خبرنگار فارس در اصفهان با اشاره به اینکه بسیاری از کودکان به سرعت و بدون درد دندان در میآورند، تصریح کرد: بسیاری از کودکان به سرعت دندان در میآورند که هیچ یک از علایم دندان در آوردن را ندارند که این امر وابسته به ارث است، اما باید توجه داشت که طی تحقیقات به عمل آمده دندانهای این کودکانی که به سرعت دندان در میآورند و هیچگونه ناراحتی ندارند زودتر از نوزادانی که دچار علایم دندان در آوردن میشوند خراب میشود زیرا اغلب جنس دندانهای این کودکان گچی است.
احمد بزرگی در ادامه تاکید کرد: کودکانی که موقع دندان در آوردن آبریزش از دهان دارند باید صورت کودک خود را خشک نگه دارند زیرا آبریزش از دهان سبب ایجاد بثورات در پوست میشود و در این مواقع باید مایعات زیادی به کودک داده شود.
*نخستین دندان شیری در دندانهای پیشین است
در ادامه و به منظور تبیین بیشتر این موضوع متخصص کودکان در پاسخ به این سوال که علایم در آمدن دندان چیست اظهار کرد: علایم در آوردن دندان عبارت است از آبریزش از دهان، گریه کردن، قرمز شدن گونهها، قرمزی و تورم لثه در ناحیه خروج دندان و بی میلی به غذا از عوامل مهم در آوردن دندان است.
مینو شرافت در ادامه در مورد منظم در آمدن دندانها افزود: دندانهای شیری در زمان تولد، ساخته شدهاند، معمولا نخستین دندانی که از لثه خارج میشود یکی از دندانهای پیشین فک بالا یا پایین است که غالبا با درد همراه نیست، در آمدن بقیه دندانها با ترتیب مشخصی صورت نمیگیرد، اما اغلب جوانه زدن دندانهای نیش و آسیا با بیشترین درد همراه است.
وی در ادامه بیان کرد: تب، اسهال و استفراغ اگر چه ممکن است در هنگام در آوردن دندان در کودکان وجود داشته باشد، اما علامت آن محسوب نمیشود و باید در صورت بروز این علایم کودک به وسیله پزشک معاینه شود زیرا ممکن است عفونت گوارشی ایجاد شده باشد.
متخصص کودک در پاسخ به سوال دیگر مبنی بر اینکه چگونه می توان به تسکین درد و ناراحتی ناشی از در آمدن دندان کودک کمک کرد، تصریح کرد: با دادن یک شی غیر نوک تیز سخت و سرد مانند حلقههای دندان گیر لاستیکی مخصوص به کودک تا با جویدن آن خارش و تحریک لثه را کاهش دهد، اما این شی نباید در فریزر گذاشته شود و برای این کار میتوان از قطعات کرفس یا ختمی نیز استفاده کرد.
وی در پایان در مورد تسکین درد تاکید کرد: مالیدن ژل مخصوص حاوی ماده بی حس کننده بر روی لثه کودک (این ژلها را میتوان بدون نسخه پزشک از داروخانهها تهیه کرد) و مالش دادن لثه بدون ژل و همچنین دادن استامینوفن به کودکان بالای چهار ماه از مواردی است که برای تسکین درد کودکان در این زمینه بلامانع است.