به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، لکنت زبان نوعی اختلال مربوط به رشد تکلم است که با تکرارهای پیاپی و تطویل اصوات و سیلابها که به شکل قابل ملاحظهای سلاست کلام را مختل میسازد مشخص میشود، در رنگها و سکوتهای ایجاد شده جریان موزون تکلم را در هم میریزد.
با توجه به اینکه تکلم فرآیند پیچیدهای است که با استفاده از 37 عضله و هزاران عصب صورت میگیرد بروز اشکال در این فرآیند تعجب برانگیز نیست.
داوود نجفی توانا در گفتوگو با خبرنگار فارس در اصفهان در مورد اختلال در لکنت زبان اظهار کرد: اختلال موجود در هر فرد مبتلا به لکنت زبان با فرد دیگر متفاوت است و به نظر میرسد ترکیبی از عوامل مختلف سبب این مشکل میشود، عوامل ژنتیکی را از جمله عوامل مستعدکننده لکنت زبان دانستهاند.
وی ادامه داد: لکنت زبان در جنس مذکر شایعتر از جنس مونث است، استرسهای هیجانی دوران کودکی در بعضی افراد عامل مستعد کننده لکنت به شمار میآیند و غالبا لکنت زبان در اثر استرس، خستگی و یا در بعضی شرایط تشدید میشود.
روانشناس کودک در پاسخ به سوال دیگر مبنی بر اینکه پیداش لکنت زبان چند مرحله دارد، بیان کرد: در پیدایش لکنت زبان 4مرحله با سیر تدریجی مشخص شده است، مرحله اول در دوره پیش از مدرسه ظاهر میشود و درصد بهبود آن بسیار زیاد است، مرحله دوم معمولا در سالهای اول مدرسه روی میدهد و در آن اختلال، شکل مزمن پیدا میکند و کودک از وجود لکنت زبان خود آگاهی مییابد مرحله سوم پس از 8 سالگی آغاز میشود و تا بزرگسالی ادامه پیدا میکند در این مرحله لکنت بیشتر در ارتباط با موقعیتهای خاص مانند صحبت در کلاس درس یا مکالمه تلفنی ظاهر میشود و در مرحله چهارم در اواخر نوجوانی و بعد از آن ظاهر میشود و لکنت زبان در 50 تا 80 درصد کودکان خود به خود بهبود مییابد.
وی در مورد اینکه افراد خانواده و والدین میتوانند به بهبود کودکان خود کمک کنند، افزود: والدین و افراد خانواده با تشویق کودک به صحبت، توجه کردن به کودک، با گوش کردن دقیق به حرفهای کودک و نشان دادن واکنش مثبت، با اجازه دادن به کودک برای صحبت کردن، با برنامهریزی روزانه و گذراندن امور زندگی با خونسردی و با تحسین کردن کودک برای کارهای خوبی که انجام میدهد تا از این طریق اعتماد به نفس پیدا کند.
نجفی در پایان در مورد دوران درمان برای بهبود این بیماری بیان کرد: درمانهای بشر دوستانه، هیپنوتیزم، رفتار درمانی شناختی از مهمترین درمانهای این بیماری بشمار میرود.