اثرات منفی و زیان آور تلویزیون بر روی کودکان را شناسایی کنید و محدودیت های معقولی برای آنها بگذارید.
آیا نگران هستید که فرزندتان زمان زیادی را جلو تلویزیون یا به بازی های ویدئویی می گذراند؟ با آنکه کمی تلویزیون تماشا کردن می تواند جنبه آموزشی هم داشته باشد، ولی اغلب بچه ها زیاده روی می کنند. در اینجا راهنمایی در مورد بچه ها و تلویزیون می دهیم تا زمان تماشای تلویزیون فرزندتان را کنترل کنید.
اثرات زیاد تلویزیون تماشا کردن
آکادمی طب اطفال آمریکا توصیه می کند که استفاده کودکان از تلویزیون، فیلم های سینمایی، بازی ویدئویی و کامپیوتری را به یک تا دو ساعت در روز محدود کنید. زیاده روی در این فعالیت منجر به موارد زیر می شود:
اضافه وزن: بچه هایی که بیش از دو ساعت در روز تلویزیون تماشا می کنند بیشتر در معرض اضافه وزن هستند.
بی نظمی در خواب: هرچه بچه ها بیشتر تلویزیون تماشا می کنند، نسبت به رفتن به رختخواب و خوابیدن بیشتر مقاومت می کنند.
مشکلات رفتاری: دانش آموزان ابتدائی که بیش از دو ساعت در روز تلویزیون تماشا می کنند یا از کامپیوتر استفاده می کنند، مشکلات عاطفی و اجتماعی بیشتری دارند. بازی کردن با بازی های ویدئویی هم ریسک مشکلات مربوط به توجه را در میان بچه ها افزایش می دهد. بچه هایی که زیاد تلویزیون تماشا می کنند، بیشتر از بچه های دیگر اذیت می کنند.
لطمه خوردن به درس بچه: دانش آموزان ابتدائی که در اتاق خوابشان تلویزیون دارند امتحاناتشان را بدتر از دیگران می دهند.
خشونت: خشونت موجود در بعضی از برنامه های تلویزیونی، موزیک ویدئوها و بازی های کامپیوتری یا ویدئویی باعث می شود که حساسیت بچه ها نسبت به خشونت کمتر شود و به اصطلاح دلشان قسی تر شود. در نتیجه آنها یاد می گیرند که رفتار خشونت آمیز را به عنوان بخشی از زندگی خود و راهی برای حل مشکلات، بپذیرند.
زمان کمتری برای بازی: زمان زیاد که بچه جلوی تلویزیون می گذرانند دیگر فرصتی برای بازی های خلاقانه و فیزیکی برایشان نمی گذارد.
چطور زمان تلویزیون دیدن را محدود کنیم؟
کل زمان تلویزیون تماشا کردن فرزندتان در طول روز شاید بیشتر از آن باشد که فکرش را بکنید. شروع کنید به نظارت کردن بر آن. در زمان کوتاهی می توانید گام های ساده ای برای کاهش این زمان بردارید:
همیشه تلویزیون روشن نباشد: اگر تلویزیون همیشه برای خودش روشن باشد، همیشه و هر لحظه می تواند توجه بچه را جلب کند. اگر شما حواستان به برنامه تلویزیون نیست، آن را خاموش کنید.
تلویزیون و کامپیوتر را خارج از اتاق خواب بچه بگذارید: بچه هایی که در اتاقشان تلویزیون دارند بیشتر از بچه هایی که ندارند تلویزیون تماشا می کنند. زمان تماشای تلویزیونی و وبسایت هایی که بچه از طریق کامپیوتر می بیند را کنترل کنید.
جلوی تلویزیون غذا نخورید: غذا خوردن جلوی تلویزیون باعث می شود که زمان تماشای تلویزیون او افزایش یابد. این عادت باعث می شود که غذا خوردن با حواس پرتی بیشتر شود و در نتیجه بچه افزایش وزن یابد.
قوانینی برای روزهای مدرسه بگذارید: اغلب بچه ها در طول هفته زمان آزاد کمتری دارند. نگذارید بچه کل این زمان آزاد را جلوی تلویزیون بگذراند. از پاداش دادن تماشای تلویزیون یا بازی های کامپیوتری و ویدئویی در ازای انجام دادن تکلیف شب یا کارهای دیگر جداً خودداری کنید.
با کسانی که از فرزندتان مراقبت می کنند حرف بزنید: اگر ساعاتی در منزل نیستید و یا بچه را نزد کسی گذاشته اید تا از او مراقبت کند، با بزرگتر مراقب او حرف بزنید تا زمان تماشای تلویزیون او را محدود کند.
فعالیت های دیگری پیشنهاد کنید: بجای تکیه کردن بر تماشای تلویزیون برای سرگرم شدن، به او کمک کنید که کارهای دیگری برای انجام دادن پیدا کند. فعالیت های کلاسیکی همچون کتاب خواندن، انجام یک ورزش یا بازی های فکری یا بازی کردن با دوستان را پیشنهاد کنید.
الگوی خوبی باشید: با محدود کردن زمان تماشای تلویزیون خود، الگوی خوبی برای فرزندتان باشید.
دوشاخه تلویزیون را از برق بکشید: اگر زمان تماشای تلویزیون در منزلتان موضوع دعوا و تنش شده است، تلویزیون را از برق بکشید، کامپیوتر را خاموش کنید یا بازی های ویدئویی را برای مدتی کنار بگذارید. می توانید یک روز در هفته را به روز آزادی در تماشای تلویزیون اختصاص دهید. برای پیشگیری از تماشای غیرمجاز تلویزیون، روی دوشاخه تلویزیون قفل بگذارید.
شما هم در تماشای تلویزیون با او همراه شوید.
وقتی زمان تماشای تلویزیون بچه فرا می رسد، تا می توانید از این زمان استفاده کنید:
· تماشای تلویزیون را تبدیل به یک فرصت عالی کنید. بجای آنکه همیشه تلویزیون را روشن بگذارید، تلویزیون تماشا کردن را مانند رفتن به سینما تبدیل به یک فرصت جالب کنید. یک برنامه را انتخاب کنید و زمان خاصی را به آن اختصاص دهید.
· چیزهایی که فرزندتان می بیند را کنترل کنید. بجای عوض کردن کانال ها، برنامه های باکیفیت ببینید و از راهنمای برنامه ها برای انتخاب برنامه درست استفاده کنید. به راهنمای والدین هم توجه کنید، زیرا این سیستم برنامه ها را بر اساس مناسب بودن آنها برای بچه ها درجه بندی می کند. لیستی از برنامه هایی که فرزندتان می تواند تماشا کند تهیه کنید و آن را در جایی که مانند روی یخچال یا کنار تلویزیون قرار دهید. از تنظیمات کنترل والدین (parental control) بر روی کامپیوتر خانه استفاده کنید. بازی های ویدئویی را خودتان از قبل امتحان کنید و ببینید آیا برای فرزندتان مناسب است یا خیر.
· با فرزندتان به تماشای تلویزیون بنشینید. هر وقت مقدور بود، با هم تلویزیون تماشا کنید و در مورد آنچه می بینید حرف بزنید.
· برنامه ها را ضبط کنید و بعداً با هم تماشا کنید. این باعث می شود که وقتی فیلم ضبط شده را تماشا می کنید تبلیغات اسباب بازی، فست فود و چیزهای دیگر را سریع رد کنید و یا اگر خواستید در مورد چیزی که دیده اید بحث کنید (مانند ارزش های فامیلی، خشونت یا مواد مخدر)، فیلم را متوقف کنید. وقتی برنامه های زنده تماشا می کنید، موقعی که تبلیغات پخش می شود، صدای تلویزیون را قطع کنید.
· آن بازی های ویدئویی را انتخاب کنید که فعالیت فیزیکی را بیشتر تشویق می کنند. از آن بهتر اینکه این بازی ها را تبدیل به یک تجربه خانوادگی کنید.
شروع اقدام به محدود کردن زمان تماشای تلویزیون بچه سخت است، به خصوص اگر فرزندتان در اتاقش تلویزیون دارد یا شما همیشه جلوی تلویزیون غذا خورده اید. ولی بدانید که این کار ارزشش را دارد. با ایجاد قوانین خانگی جدید و تبعیت از آنها، تغییرات کوچکی در روتین فرزندتان ایجاد می کند که بعداً اثرات مثبت آن را شاهد خواهید بود.