اگر كودك شما زود به زود شير ميخورد، به دليل ناکافي بودن شير شما نيست بلكه به اين دليل است كه شير مادر سريع هضم ميشود (اغلب 5/1 تا 2 ساعت) بنابراين كودكان شير مادرخوار زودتر از كودكاني كه شير خشك ميخورند، گرسنه ميشوند. بايد مطابق ميل شيرخوار به دفعات او را شير بدهيد...
شايد بارها درباره اين اما و اگرهاي شيردهي شنيده باشيد اما تا خودتان پدر و مادر نشويد، بيتوجه از کنار آنها ميگذريد ولي بلافاصله پس از تولد فرزندتان، با هزاران سوال بيپاسخ در مورد شيردهي مواجه ميشويد. نگران نباشيد، شما سوالهايتان را بپرسيد تا ما جواب دهيم.
1.اگر کودک بيبرنامه و مکرر تقاضاي شير خوردن کند، چه کار کنيم؟
وقتي نوزاد به شيرخوردن تمايل نشان دهد و براي مثال شروع کند به گريه و مکيدن انگشتان، هرگز نبايد او را منتظر نگهداريد و لازم نيست صبر کنيد تا ساعت مقرر فرا رسد. حتي اگر زمان کوتاهي از شيردادن قبلي گذشته باشد، به هيچوجه نگران نباشيد که شير در سينهها موجوداست يا خير. شير بهطور مکرر در سينهها توليد ميشود و هميشه به اندازه کافي براي سير شدن کودک در آنها شير وجود دارد. يعني شير مادر از توليد به مصرف است و با شروع مکيدن نوزاد، توليد و ترشح آن آغاز ميشود.
2.اگر دفعات شير خوردن كودك به طور ناگهاني افزايش يابد، چه کار کنيم؟
اين حالت به دليل جهش رشد كودك اتفاق ميافتد. ممكن است به مدت چند روز تا يك هفته، شيرخوردن كودك بيشتر شود و اين امر باعث افزايش ميزان شير مادر ميشود. در صورت بروز اين حالت به كودك مكمل غذايي ندهيد. دادن شير خشك، آب قند و... باعث ميشود روال عادي اين عرضه و تقاضا بر هم بخورد و در نتيجه با کاهش مکيدن موثر شيرخوار، شير مادر هم كاهش مييابد.
3.اگر کودک حتي وقتي گرسنه است گريه نكند، چه کار کنيم؟
کودک با در آوردن صداهايي چون قان و قون کردن، مکيدن انگشتهاي دست، حرکت دادن لبها، باز کردن دهان، توليد صداهاي خفيف يا گريه، شما را صدا ميزند. خيلي بهتر است که در همان مراحل اوليه و با مشاهده علايم ابتدايي، شير دادن را شروع کنيد و منتظر شروع گريه نباشيد. زماني که شروع به گريه کند، شير دادن سختتر ميشود، زيرا ابتدا بايد او را آرام و بعد شيردادن را شروع کنيد. لازم است اگر 3،4 ساعت است خوابيده و شير نخورده، با تماس نوک سينه به لبهايش او را براي تغذيه از خواب بيدار کنيد.
4.اگر هنگام دوشيدن شير مقدار كمي از پستان بيايد يا اصلا شيري بيرون نيايد، چه کار کنيم؟
شيري كه شما ميتوانيد از سينهتان بدوشيد، مقياس دقيقي براي فهميدن ميزان شيرتان نيست. اگر كودك، به طور صحيح سينه را بمكد، تاثير آن بر جاري شدن شير از هر شيردوشي بهتر خواهدبود. شير دوشيدن به مهارت خاصي نياز دارد و با شير دادن متفاوت است. برخي مادران با آنكه شير بسيار زيادي دارند، نميتوانند حتي اندكي شير بدوشند.
5.اگر از سينه شير تراوش نكند يا خيلي كم تراوش ميكند يا اينكه تراوش آن قطع شود، چه کار کنيم؟
تراوش شير، ربطي به مقدار شير ندارد. تراوش شير بيشتر اوقات قطع ميشود تا ميزان شير مادر با نياز كودك هماهنگ شود. حتي گاهي سينه ناگهان صاف و خالي ميشود که اين حالت نيز پس از آنكه ميزان شيرتان با نياز كودك هماهنگ شد، برطرف ميشود.
6.اگر كودك مانند قبل (طولانيمدت) شير نخورد، چه کار کنيم؟
با بزرگتر شدن كودكان و بهتر شدن شير خوردن، آنها بهتر ياد ميگيرند كه چگونه با سرعت شير را از سينه تخليه كنند حتي مهارت شما هم بالا ميرود و همه اينها باعث ميشود زمان شيردهي كوتاهتر شود.
7.اگر زمان شيردهي خيلي طولاني و خستهکننده باشد، چه کار کنيم؟
ميانگين زمان شيردهي بين 15 تا 40 دقيقه است. کودکان با هم تفاوت دارند بنابراين اجازه دهيد کودک خودش تصميم بگيرد که چقدر تمايل دارد شير بخورد. در طول شير دادن، کيفيت شير تغيير ميکند. ابتداي شير، رفع تشنگي مي?کند و قسمت بعدي آن، به کودک انرژي ميدهد و گرسنگياش را برطرف ميكند. در مراحل آخر، شير چربتر ميشود. اگر کودک را از مکيدن بازداريد، او نميتواند از شير پر چرب و خامهاي استفاده کند و وزن بگيرد.خوب است وقتي کودک از يک سينه تغذيه کرد، سينه ديگر را در دهانش بگذاريد. اگر در هر بار شيردهي، کودک فقط از يک سينه تغذيه ميکند، عادي است ولي بايد دفعات بعد بهطور متناوب از سينه ديگر به او شير بدهيد.
8.اگر کودک علاقه زيادي به شير خوردن در شب داشته باشد، چه کار کنيم؟
اين مساله کاملا طبيعي و فطري است. متاسفانه بسياري از خانوادهها درباره اين نوع رفتار نظر مساعدي ندارند و تصور ميکنند که اين امر به دليل مغذي نبودن شير مادر اتفاق ميافتد. شيردهي در شب روي ترشح شير در درازمدت اثر بسيار خوبي دارد. هرچه نوزادان شبها بيشتر شير بخورند، مادر مدت زمان بيشتري در آينده ميتواند شير بدهد.
9.اگر كودك ناآرام باشد، چه کار کنيم؟
بيشتر بچهها در شبانهروز زمان خاصي را براي ناآرامي و بيقراري دارند كه اغلب، هنگام شب است. برخي كودكان نيز بيشتر وقتها ناآرام هستند. اين ناآرامي دلايل بسياري ميتواند داشته باشد و برخي اوقات پيش از آنكه علت را پيدا كنيد، ناآرامي موقتي و طبيعي برطرف ميشود. با مراجعه به متخصص کودکان از او بخواهيد نگرانيتان را با يک بررسي ساده بکاهد.