شما میتوانید ساعتها در مورد اهمیت پول و اینکه بچهها باید با دقت پول خود راخرج کنند، برای آنها صحبت کنید.
همانطور که میدانید بهترین معلم انسانهاتجربیات آنها میباشد. این نکته کلیدی در راه آموزش مباحث مالی و پولی برای کودکانشما است، اجازه دهید آنها تجربه کنند.
در اینجا ما بعضی از راههای تشویق کودکان برای داشتن پسانداز و مدیریت پول رامعرفی کردهایم. یکی از مهمترین اهداف مقاله، فهماندن این مساله به کودکان میباشدکه پول روی هیچ درختی به وجود نمیآید، علاوه بر این آموزش مباحث مالی به کودکان،در بلندمدت باعث میشود که آنها مسوولیتهای مالی را به طور منطقی پذیرفته و ازمشکلات بر سر راه خود، به راحتی عبور کنند.
کودکان را از همان ابتدا با پول آشناکنید
برای شروع بهتر است زمانی که کودکان شما هنوز خیلی کوچک هستند (بین 3 یا 4 سال)،به آنها تفاوت بین سکههای پول رایج کشور را آموزش دهید. سپس برای آنها یک قلک تهیهکنید تا او شروع به جمع کردن پول خرد یا سکهها و حتی پولهای کاغذی در آن کند. یکقلک پول در واقع محلی برای نگهداری امن پولها میباشد و همینطور باعث ایجاد حسپول داشتن در کودکان میشود و این شروع بسیار خوبی است. اگر بتوانید از یک قلک شیشهای یا شفاف که داخل آنمشخص باشد، استفاده نمایید، خیلی بهتر است. اینگونه قلکها باعث میشوند کودکانبهتر پول را حس کنند و صدای آن را بشنوند و خیلی راحت انباشته شدن آن را مشاهدهنمایند.
اکنون که کودک شروع به پس انداز پول کرده است، بهتر است به اواجازه دهید که با این پول هر کاری که دلش میخواهد انجام دهد، البته در دو حالتاینکار باید انجام شود، اول زمانی که قلک کاملا پر نشده است و دوم زمانی که قلک اوپر از پول میباشد. این مساله به آنها این درس را میدهد که با مقدار پسانداز کمترفقط میتواند چیزهای کوچکتر و کمارزشتری را خریداری نمایند،در صورتی که با یک قلک پر از پول میتواند چیزهای خاصی رابخرند، درنتیجه ارزش پسانداز کردن به طور پیوسته را درک خواهندکرد.وقتی که بچههای شما کمی بزرگتر شدند، میتوانید برای آنهاتفاوت بین نیاز و خواسته را توضیح دهید. مثلا زمانی که شما یک تابلوی تبلیغاتی رادر خیابان میبینید یا در حال تماشای تلویزیون هستید، در مورد محصولات و خدماتمختلف میتوانید تفاوت بین خواسته و نیاز را برای آنها توضیح دهید. سپس از آنهابخواهید که در مورد محصولات دیگر، آنها مشخص کنند که آیا یک نیاز است یا اینکه یکخواسته است. اگر او توانست 10 جواب صحیح به شما بدهد، بهتر است برای او پاداشی درنظر گرفته شود.
شما باید کودکان را طوری به پس انداز کردن تشویق نمایید که آنها بهاهداف بزرگ خود زودتر و قبل از اینکه خیلی بزرگ شوند و دیگر آن هدف برای آنهاجذابیت نداشته باشد، برسند
آنها را به پسانداز کردن عادت دهید
درخانه یک قانونی بگذارید که بر طبق آن کودکان موظف به پسانداز کردن حداقل 10درصد یا بیشتر از پول خود باشند. این پول میتواند از انجام دادن کاری در بیرونخانه بدست آمده باشد یا از محل پول توجیبی و ماهانه کنار گذاشته شود.اگر برنامهآموزشی خود را در مورد پسانداز به موقع شروع کنید و در ابتدا خیلی شرایط را برایکودکان دشوار و سخت نکنید، موفق خواهید شد. اگر برای کودکان شرایطی متعادل را درهمه زمینهها فراهم نماییم، آنها نه تنها واکنش منفی نشان نخواهند داد، بلکهاستقبال نیز خواهند کرد، در مورد پسانداز کردن نیز این مساله صادق میباشد. برایدرک این مساله بهترین کار این است که به گذشته خود فکر کنید، زمانی که شما نیز کودکبودهاید، صادقانه بگویید که آیا پولی که در جشن تولد 8 سالگی بهعنوان هدیه دریافتکردهاید، با مشورت پدر و مادر آن را خرج کردهاید یا خیر؟ پسانداز کردن پولمهارتی است که باید به کودکان آموزش داد.
یک حساب پسانداز به نام کودک بازکنید
همانند یک قلک، حساب بانکی میتواند به بچهها نحوه انباشته شدن پول را نشاندهد. تفاوت حساب بانکی با قلک در این است کهدر حسابهای بانکی کودکان طریقه پولسازی را نیز فرا خواهند گرفت. اینکه پولمیتواند پول بسازد.برای انتخاب نوع حساب بانکی میتوانید جدولنرخ سود بانک را به آنها نشان دهید و با مشورت خود آنها یکی از حسابها را انتخابکنید.
این جداول در شعب کلیه بانکهای کشور وجود دارد. در واقع کودک با اینکارمیتواند یک برنامه ریزی زمانی برای پول خود داشته باشد، اینکه او باید تصمیم بگیردچه مدت میخواهد پولش را در حسابی در بانک نگهداری کند و چقدر از بابت این پس اندازسود خواهد گرفت. بنابراین انجام دادن این کارها به همراه کودکان به آنها حس مستقلبودن و بزرگ شدن را خواهد داد و این برای رشد فکری و در نتیجه مسوولیتپذیری آنهادر آینده حائز اهمیت میباشد.
تشویق کودکان به داشتن اهداف مالی
همیشه کودکتان را ترغیب کنید تا لیستی از آن چیزهایی را که میخواهند و همینطورزمانی که برای بدست آوردن آن چیزها لازم است را، بنویسند.
برای مثال؛ کودک شما ممکن است برای سال آینده یک جفت کفش اسکیت یا اینکه دوچرخهمخصوص کوهنوردی بخواهد، تجسم کردن و داشتن اهداف میتواند انگیزه او را جهت پسانداز کردن پولش بیشتر کند. شما میتوانید برای آنها مقدار مشخصی از پس انداز را درنظر بگیرید که در صورت رسیدن به آن عدد پاداشی به آنها بدهید. یا اینکه به آنهابگویید اگر مثلا پسانداز آنها از 000/500/1 تومان بیشتر شود به ازای هر 1000تومان، شما نیز مبلغی به آنها پرداخت خواهید کرد. شما باید کودکان را طوری به پسانداز کردن تشویق نمایید که آنها به اهداف بزرگ خود زودتر و قبل از اینکه خیلی بزرگشوند و دیگر آن هدف برای آنها جذابیت نداشته باشد، برسند.
به کودکان به صورت منظم پول توجیبیبدهید
بعضی از والدین فکر میکنند که نباید مبلغی را به عنوان پول توجیبی به کودکانپرداخت کنند، زیرا آنها میگویند ما هر موقع که کودکمان به پول نیاز داشته باشد، بهاو پرداخت خواهیم کرد. اما مطالعات نشان میدهد که کودکانی که به طور منظم پولتوجیبی دریافت میکنند، تمایل بیشتری برای پس انداز کردن دارند تا اینکه در مواقعخاصی از والدین پول دریافت کنند، حتی اگر این مبالغ، در مجموع با هم برابر باشند. البته در مورد اینکه چه زمانی پول توجیبی را باید شروع کرد و چقدر باید پرداختکنید، تصمیمی است که شما باید متناسب با شرایط خانوادگی خودتان بگیرید، ما نیز دراینجا به مواردی اشاره خواهیم کرد.
زمانی که احساس میکنید دلایلی منطقی برای افزایش پول توجیبی وجود ندارد، درمورد وضعیت مالی خود با کودکان صحبت کنید. خیلی شفاف و ساده به کودکان بگویید کهوضعیت مالی شما این اجازه را نمیدهد که بدون محدودیت بتوانید پول توجیبی آنها راافزایش دهید
پول توجیبی نباید آنقدر زیاد باشد کهکودکان احساس کنند به طور کامل از شما مستقل شدهاند و هر آنچه را میخواهندمیتوانند خودشان تهیه کنند.در مورد مبلغ درخواستی پول توجیبیباید به طور مداوم و پیوسته با کودک خود گفتگو کنید و هر مبلغی را که مد نظر اومیباشد به راحتی قبول نکنید، بلکه خود شما نیز باید در مورد خواستهها و نیازهایاو تحقیق و بررسی کنید، ولی این امکان باید در قانون پول توجیبی خانواده وجود داشتهباشد که حتی در یک سال مبلغ آن چندین بار تغییر کند.
زمانی که احساس میکنید دلایلی منطقی برای افزایش پول توجیبی وجود ندارد، درمورد وضعیت مالی خود با کودکان صحبت کنید. خیلی شفاف و ساده به کودکان بگویید کهوضعیت مالی شما این اجازه را نمیدهد که بدون محدودیت بتوانید پول توجیبی آنها راافزایش دهید و باید این مساله را با ذکر دلایل خود برای آنها توضیح داده و هرگونهسوءتفاهم را بین خود و فرزندانتان برطرف كنید.