بعضي بچهها از آب وحشت دارند و از حمام کردن يا آببازي فرارياند. مادران معمولا ميپرسند در چنين شرايطي چه بايد بکنند و چگونه به فرزندشان کمک کنند تا بر ترسش غلبه کند؟ آيا بايد کودک را به اجبار وارد آب کرد يا اجازه داد هرگاه تمايل دارد به سمت آب برود؟ کارشناسان به اين پرسشها پاسخ دادهاند...
بهطور طبيعي کودک نبايد از آب وحشت داشته باشد اما اگر چنين احساسي در کودکي وجود دارد، منشاء آن نگراني والدين است. درواقع والدين بدون آنکه خود متوجه باشند، با بيان جملههايي مانند «خفه ميشود»، «بايد مراقبش بود» و... پيام منفي به فرزندشان دادهاند و با جلوگيري بيش از حد از آزاد بودن کودک در آب اين حس را در او به وجود آوردهاند که آب خطرناک است و بايد از آن دوري کرد. تحقيقات نشان داده از هر 50 کودک، 48 کودک عاشق آب هستند اما 2 نفر به دلايل گوناگون از آب گريزانند. وقتي کودکان بزرگتر ميشوند، گاهي اين ترس از بين ميرود اما گاهي برعکس کودکي که ترسي از آب نداشته است، ممکناست به دليل بروز مشکلات خانوادگي يا تولد فرزندي جديد، ترس از آب پيدا کند.
کودک را مجبور به کاري نکنيد
هرگز کودک را مجبور نکنيد وارد آب شود. ميتوانيد به او پيشنهاد يا حتي نشان دهيد که حمام کردن يا شنا کردن در آب ترسي ندارد اما هرگز او را به زور داخل آب نکشيد و منتظر بمانيد تا خودش با نگاه يا حرکت يا کلمهاي از شما بخواهد. در اين شرايط به او کمک کنيد. اجازه بدهيد قدم اول را خود او بردارد. اگر کودک تمايلي به ورود به آب از خود نشان نميدهد، نااميد نشويد. عمل خود را هرچند وقت يکبار تکرار کنيد تا بالاخره به آب تمايل پيدا کند. برخي کودکان 6 ماه تمام دور استخر راه ميروند اما يک روز بدون آنکه متوجه باشيد، به آب نزديک ميشوند و به آن پا ميگذارند.
احتياط کنيد، اما نه بيش از حد
کاملا طبيعي است که نگران سلامت کودکتان باشيد اما بيش از حد احتياط نکنيد. حتي يک کودک 6 ماهه نيز ميتواند 6 تا 12 ثانيه زير آب بماند، بدون آنکه مشکلي برايش پيش آيد.
حرکتهاي شديد و ناگهاني انجام ندهيد
حتي اگر تعادل فرزندتان در آب به هم خورد، حرکتهاي ناگهاني انجام ندهيد و او را به شدت از آب بيرون نکشيد. اين کار فقط نگراني و اضطراب کودک را افزايش ميدهد. مراقب او باشيد و زير بغلش را بگيريد و حتي اگر تعادلش به هم خورد، خونسردي خود را حفظ کنيد و آرام او را به سطح آب برگردانيد. ميتوانيد از لاستيکهاي بادي مخصوص هم کمک بگيريد تا راحتتر روي آب بماند.
توجه کودک را به چيز ديگري جلب کنيد
براي آنکه ترس کودک از آب بريزد، سعي کنيد حواسش را به چيزي غير از آب جلب کنيد. يک اسباببازي مورد علاقه يا بازي دستهجمعي در آب ميتواند باعث شود کودک به چيزي غير از ترس از آب فکر کند.
از بازوبند نجات کمک بگيريد
بازوبند نهتنها يک وسيله امنيتي است بلکه اعتمادبهنفس کودک را بالا ميبرد و اگر حواس شما براي لحظهاي از کودک پرت و او وارد آب شود، بدون آنکه مشکلي به وجود آيد او را روي آب نگه ميدارد و همين موضوع ميتواند باعث کاهش ترس و افزايش اعتمادبهنفس او شود.
اگر کودک از دريا وحشت دارد...
شايد فرزند شما عاشق آببازي در حمام يا استخر باشد اما با ديدن امواج دريا وحشت کند. در اين شرايط ترس او را ناديده نگيريد و اگر تمايل داشت، ميتوانيد او را در آغوش بگيريد و آرامآرام وارد آب شويد اما هرگز کودکي را مجبور نکنيد.