باختن آبرومندانه، اختلاف ظریفی با ضعیف بودن دارد.تغییر عقیده مداوم و عذرخواهی مکرر ممکن است نشانه ضعف باشد. اگر با وجود عذرخواهی باز هم همان رفتارنادرست را ادامه دادید، باید با ایجاد یک دگرگونی در روش تربیتی، رفتار نادرست خودرا اصلاح کنید.
گاهی اوقات، والدین متوجه می شوند که برخوردی نادرست با فرزندشان داشته اند. عذرخواهی کردن از کودکان باعث می شود که آنها احساس کنند مورد احترام هستند. هر کسیممکن است اشتباه کند، بنابراین پس از عذر خواهی، رفتار نادرست خود را اصلاح کنید.
عذر خواهی کردن بسیار راحت تر از این استکه اشتباه خود را قبول نکنیم و موضع دفاعی به خود بگیریم و مشکل را پیچیده تر کنیم.
گاهی ممکن است کودکان بعد از عذر خواهی کینه به دل بگیرند. وقتی از بزرگسالانعذر خواهی شود، آنها به سرعت خشم خود را فرو می خورند. اما کودکان به زمان بیشترینیاز دارند تا آتش خشم خود را فرو نشانند. وقتی از فرزندتان عذر خواهی کردید، به اوفرصت بدهید کمی بیندیشد، بعد به سراغ او بروید. اگر شما را نپذیرفت، باز هم صبرکنید، به زودی پوزش شما را می پذیرد.
عذر خواهی موجب می شود تا احساس فرزندتان را درک کنید. این برخورد، بهترین هدیهبه کودکان است و مجبور نیستید، هزینه ای برای آنان بپردازید.
والدین بسیار راحت تر از کودکان عذر خواهی می کنند زیرا کودکان اغلب نمی دانندکه چرا باید پوزش بخواهند. آنها را تشویق کنید که به رفتار خود بیندیشند و در صورتیکه اشتباه کرده بودند، به خطای خود پی ببرند ولی مجبورشان نکنید که از شما عذرخواهی کنند. عذر خواهی بر اثر فشار بی ارزش است زیرا از پشیمان شدن کودک ناشی نشدهاست. پشیمان شدن از یک رفتار نادرست، بر عذرخواهی برتری دارد.
پدری می گوید: وقتی از پسر دوساله ام می خواهم که عذر خواهی کند، او سرپیچی میکند و به جای اینکه بگوید معذرت می خواهم، به گوشه ای می رود و پنهان می شود. کودکدو ساله باید چیزهای زیادی درباره عذرخواهی یاد بگیرد. کودکان سه ساله می توانندعذر خواهی کنند ولی باز هم باید بیاموزند که چگونه رفتار خود را تغییر دهند. کودکانچهار ساله نیز می توانند عذر خواهی کنند و می دانند که پس از عذرخواهی کردن بایدرفتار خود را نیز اصلاح کنند.
عذر خواهیکنند. عذر خواهی بر اثر فشار بی ارزش است زیرا از پشیمان شدن کودک ناشی نشده است. پشیمان شدن از یک رفتار نادرست، بر عذرخواهی برتری دارد
نکات کلیدی در مورد عذرخواهی
** کودکان باید بیاموزند کهتنها عذرخواهی کردن به خاطر رفتار ناشایست کافی نیست . بلکه باید رفتار ناشایست خودرا نیز اصلاح کنند.
** کودکان باید بیاموزند کهعذر خواهی معمولی ، مثلا هنگامی که بطور نا خواسته به کسی برخورد می کنند با آن نوععذر خواهی که نشانه تصمیم آنها در تغییر رفتاری ناپسند است، تفاوت دارد. درک کردناین تفاوت به زمان نیاز دارد.
** عذر خواهی کردن کافی نیست. والدین باید درباره این که چه اتفاقی افتاده است با فرزندشان حرف بزنند. صحبتکردن،از تنش های احتمالی در آینده جلوگیری می کند و نتایجی سودمند به ارمغان میآورد.
** عذرخواهی فرزندتان را که نشانه حسن نیت اوست بپذیرید. وبا خشونت از او نپرسید چرا این کار را کردی؟ یا چطور توانستی این کار را بکنی؟ اغلب کودکان نمی توانند علت رفتار خود را بیان کنند .ولی توانایی خودداری از آن را دارند.