به گزارش خبرگزاری فارس از مشهد و به نقل از روابط عمومی موسسه خدمات مشاورهای، جوانان و پژوهشهای اجتماعی آستان قدس رضوی، محسن اصغری نکاح در کارگاه تخصصی بازی درمانی ویژه کودکان بیش فعال در "کلینیک کودک آستان مهر"، اظهار داشت: بازی طبیعیترین شکل تمایل کودک برای تماس و برخورد با دنیای اطرافش است و با توجه به این نکته که در هر بازی هیجانی وجود دارد، استفاده از آن در مداخلات درمانی برای کودکان راهکار مناسب و قابل توجهی است.
وی بازی را هر فعالیتی که با انگیزههای درونی، آزادی عمل، هدفگذاری، تصویر و تخیل همراه باشد، تعریف کرد و با اشاره به کاربردهای قصه در مداخله برای کودکان ADHD یا کودکان بیش فعال، ادامه داد: همدلی و خود را به جای دیگران گذاشتن در کودکان به ویژه در سنین پیش دبستانی از راهبردهای کنترل هیجانی محسوب میشود و یکی از بهترین روشها و تمرینهای ایجاد همدلی در کودکان، گذاشتن خود به جای شخصیتهای قصههای کودکانه و کارتون است.
این بازی درمانگر و مشاور حوزه کودک با اشاره به اینکه بازی دارای ابعاد مختلفی است و تولید و طراحی بازی در اختیار بازی درمانگر است، افزود: انتخاب قصههایی که در آنها فکر کردن، تعامل کردن و حل مسئله وجود دارد از پرفایدهترین و قصههای کودکانه مناسبترین موضوع برای استفاده در بازی درمانی است.
او با اشاره به اهمیت جلب توجه کودک به بازی درمانی،گفت: برای جلب توجه بیشتر کودکان به گوش دادن به قصهها در جریان بازی درمانی، باید آنها را در داستان مشارکت داد که استفاده از تصاویر در این زمینه کمک زیادی میکند.
اصغری نکاح پرخاشگری در کودکان را به دو دسته پرخاشگری هیجانی و پرخاشگری شناختی تقسیم کرد و گفت: همدلی، خودارجاعی، شناخت چهرهای، تنظیم هیجان و تنظیم صدا از راهکارهای کنترل پرخاشگری هیجانی در کودکان محسوب میشود.
وی ادامه داد: کار کردن بر روی آستانه تحمل کودکان، مشکل بازداری، کنترل جسمانی و حل مسئله به وسیله تولید ایده و راه حل و همچنین توجه به پیامدها و پیشامدها نیز از راههای تنظیم پرخاشگری شناختی در کودکان است.
عضو هیئت علمی دانشکده علوم تربیتی دانشگاه فردوسی مشهد در ارتباط با دیگر راهبردهای تنظیم حرکت پرخاشگری در کودکان گفت: راهبردهای کلامی مختصر که کودکان با تکرار آن به کنترل جسمانی و بازداری برسند و همچنین مشغول کردن دستان کودکان در هنگام عصبانیت از راهکارهای تنظیم پرخاشگری در کودکان است.
وی با بیان اینکه یکی از راههای کنترل خشم در بزرگسالان سکوت است، ادامه داد: استفاده از این راهکار کاربردی و مؤثر به اشکال کودکانه مانند شمارش و تنفس عمیق و ترغیب آنها به سکوت میتواند به کنترل خشم کودکان کمک کند.