ترس از دندانپزشكي شدت و ضعف دارد و از حالتهاي خفيف تا شديد و بيمارگونه را شامل ميشود...
عوامل مختلفي ممکن است باعث ترس از دندانپزشکي شود (از درد و تجربه بد در مطب دندانپزشکي تا برخورد سرد و آهنين بعضي دندانپزشکان) اما 10 توصيه زير به شما کمک ميکند که اگر با چنين ترسي دست به گريبانيد، بر آن غلبه کنيد:
1 با ترستان مقابله کنيد: احتمالا موثرترين راهکار براي غلبه بر ترس از دندانپزشکي اين است که با آن مقابله کنيم. پيشرفت تکنولوژي و روزآمد شدن علم دندانپزشکي باعث شده تا مراحل درمان يک دندان بسيار راحتتر از سالهاي گذشته باشد. پس خاطرات گذشته و ذهنيات قبلي خود را دور بريزيد و با ترس خودتان مقابله کنيد.
بدون شک دندانپزشکي به آن اندازه که ميپنداريد، مهيب و وحشتآور نيست.
2 به علاج واقعه پيش از وقوع بينديشيد: به طور منظم براي چکاپ به دندانپزشک مراجعه کنيد. اين کار به شما کمک ميکند رابطه خوبي با دندانپزشک برقرار کنيد، با مواد و تجهيزات دندانپزشکي و اقدامات معمول در مطب آشنا شويد، امکان تشخيص زودرس مشکلات دنداني براي شما فراهم و نياز به اعمال دنداني گستردهتر برطرف شود.
3 دندانپزشک خودتان را انتخاب کنيد: انتخاب يک محيط درماني آرام و دور از هياهو و دندانپزشکي که با آرامش و بدون شتاب کار درماني را انجام ميدهد، به شما براي غلبه بر ترستان کمک ميکند. رفتار گرم و دوستانه کادر درماني آرامش را در وجودتان تقويت خواهد کرد.
4 به دندانپزشکتان بگوييد ميترسيد: در مورد ترسهايتان با دندانپزشک صحبت کنيد. راهکارهاي زيادي براي کاستن از استرس در دندانپزشکي وجود دارد که دندانپزشک ميتواند آنها را به کار ببندد يا شما را براي انجام آنها راهنمايي کند. انتخاب نوع ماده بيحسي، دارودرماني پيش از شروع کار، توضيح مراحل درمان و معرفي وسايل دندانپزشکي نمونههايي از اين موارد هستند.
5 زمان مناسبي براي درمان انتخاب کنيد: اگر امکان دارد، ساعت و روز مناسبي را براي کار دندانپزشکي خود در نظر بگيريد تا تحت فشار نباشيد. مثلا صبحها يا روزهاي پنجشنبه. در صورت امکان قرار دندانپزشکي را در اول روز بگذاريد و شب قبل به اندازه کافي بخوابيد.
6 از کارهاي ساده شروع کنيد: اگر در شرايط اورژانس و همراه با درد به دندانپزشک مراجعه نکردهايد، ميتوانيد درمان دندانهايتان را از کارهاي سادهتر و کماسترستر شروع کنيد تا تحمل شما براي پذيرش درمانها به تدريج افزايش يابد.
7 حواستان را از محيط پرت کنيد: شما ميتوانيد با تصور کردن صحنههاي خوشايند و آرامبخش ذهنتان را از آنچه در دهانتان رخ ميدهد، جدا کنيد. به مکاني فکر کنيد که خاطراتي خوش از آن داريد و خودتان را تصور کنيد که به آنجا رفتهايد، بر جزييات حسي تمرکز کنيد. براي مثال گرماي شن، صداي ملايم آبي که به ساحل برخورد ميکند، آبي درخشان آسمان، يا نوازش باد روي صورتتان. خودتان را رها کنيد تا تصوراتي که خلق کردهايد شما را با خود ببرد. هنگامي که آن مکان خوشايند را به خيال درميآوريد آهسته و عميق نفس بکشيد. شنيدن صداي موسيقي آرامشبخش ميتواند به شما در جدا شدن از محيط کمک کند. ميتوانيد از پيش تدارک يک هدفون و يک پخشکننده موسيقي را براي خودتان ببينيد تا هنگام کار دندانپزشک صداي مته دندانپزشکي شما را آزار ندهد.
8 بخواهيد کسي شما را همراهي کند: گاهي حضور يک نفر از اعضاي خانواده يا دوستان در مطب دندانپزشکي ميتواند به آرامش بيشتر شما کمک کند. بهخصوص اگر براي کارهاي سنگين و پيچيده مانند جراحي دندان عقل يا عصبکشي به دندانپزشکي ميرويد.
9 خواب و خوراکتان را تنظيم کنيد: سعي کنيد شب پيش از مراجعه به دندانپزشکي خواب خوب و راحتي داشته باشيد. خوردن غذاي سبک با پروتئين بالا اثر آرامکنندهاي بر شما خواهد داشت. پيش از کار دندانپزشکي از خوردن نوشيدنيهاي حاوي کافئين بپرهيزيد زيرا ممکن است باعث تحريکپذيري و عصبي شدن شما شوند. هرگز با شکم خالي به دندانپزشکي نرويد تا کاهش قند خون باعث غش کردن شما پس از تزريق آمپول بيحسي نشود.
10 با نظارت دندانپزشک دارودرماني کنيد: اگر استرس زيادي داريد، از دندانپزشکتان بخواهيد براي شما داروي آرامبخش تجويز کند.