خيلي مهم است که به طريقي فرزندانمان را تربيت کنيم که با دادنانگيزه دروني، بالا بردن اعتماد به نفسشان، و ايجاد حس دوست داشته شدن در آنها،مسئوليت پذيري را به آنها آموزش دهيم.
اگر فرزندانمان به طريق درست تربيت شوند، به هيچ وجه براي ايجاد حس قدرت و تعلقدر خودشان، به گروه هاي فاسد، موادمخدر و ... روي نمي آورند. در اين مقاله چندراهکار بيان مي شود که به والدين کمک مي کندکه حس سلامت و امنيت فرزندانشان راتضمين کنند.
زماني را خالص و کامل به فرزندتان اختصاص دهيد
اعتماد به نفس فرزند شما شديداً تحت تاثير کيفيت زماني است که با او مي گذرانيدنه مقدار آن زمان. با زندگي هاي پرمشغله امروز نمي توانيم 100% تمرکز و توجهمان رابه فرزندمان اختصاص دهيم. خيلي وقت ها وقتي فرزندمان سعي مي کند با ما ارتباطبرقرار کند، وانمود مي کنيم که به حرف هايشان گوش مي کنيم. اگر نتوانيم در طول روززماني را خالص و کامل با فرزندمان بگذرانيم، مطمئناً شروع به بدرفتاري مي کند. توجهمنفي در ذهن بچه ها خيلي بهتر از بي توجهي است.
همچنين خيلي مهم است که احساسات فرزندانتان درست يا غلط نيستند. مثلاً وقتيدخترتان به شما مي گويد که، "مامان تو با من وقت نمي گذراني" در حالي که تازه با اوبازي کرده ايد، بدانيد که او فقط احساسش را با شما در ميان گذاشته است. پس بهتر استکه در اين اوقات براي احساسات فرزندتان ارزش قائل شويد و به او پاسخ مثبت دهيد.
حرف نزنيد، عمل کنيد
در روز بيشتر از صدها خواسته از فرزندانمان داريم. پس عجيب نيست کهبيشتر بچه هايمان ديگر صداي پدر و مادرشان را نمي شوند. به جاي غر زدن و فريادکشيدن سر بچه ها، از خودتان بپرسيد، "چه کار بايد بکنم؟" مثلاً، اگر سر پسرتان غرزده ايد که چرا وقتي جوراب هاي کثيفش را درمي آورد آنها را توي هم گلوله نمي کند تابفهميد کدام ها کثيف هستند، از اين به بعد فقط جوراب هايي که در هم گلوله شده اندرا بشوييد. دو صدگفته چون نيم کردار نيست!
با روش هاي درست اجازه بدهيد فرزندتان احساس قدرت کند
اگر شما اين کار را نکنيد خودشان راه هاي نادرستي براي احساس قدرتکردن پيدا مي کنند. راه هايي که مي توانيد از طريق آن باعث شويد احساس ارزشمند بودنو قدرت داشتن کنند اين است که به آنها اجازه انتخاب بدهيد، اجازه بدهيد در حسابکتاب هايتان کمکتان کنند، در پختن غذا کمکتان کنند يا در خريد کردن. يک بچه دو سالهمي تواند ظرف هاي پلاستيکي يا سبزيجات را بشويد. بيشتر وقت ها ما کارهاي بچه ها راانجام مي دهيم در حالي که خودشان خيلي خوب از پس آن برمي آيند.
اگر با فرزندتان توافق کرده ايد که وقتي وارد مغازه شديد نمي تواندشکلات بخرد، به هيچ عنوان با گريه کردن و التماس هايش زير بار نرويد.. با اين روشفرزندتان ياد مي گيرد که به حرف شما احترام بگذارد
از عواقب طبيعي استفاده کنيد
از خودتان بپرسيد اگر در اين اتفاق دخالت نمي کرديد چه مي شد؟ وقتي بي خود درکاري دخالت مي کنيم، شانس درس گرفتن از عواقب کارشان را از بچه ها مي گيريم. وقتياجازه بدهيم که عواقب کارشان به طور طبيعي اتفاق بيفتد، رابطه مان با فرزندمان همبه خاطر غر زدن ها و سرزنش ها خراب نمي شود. بايد اجازه بدهيم بچه ها خودشان راهحلي براي مشکلشان پيدا کنند.
از دعوا و مشاجره دوري کنيد
اگر فرزندتان روي اعصابتان راه مي رود يا بي ادبانه با شما حرف مي زند به هيچوجه عصباني نشويد و از کوره در نرويد. فقط کافي است که اتاق را ترک کنيد يا تهديدشکنيد که اگر يک بار ديگر کارش را تکرار کند، اتاق را ترک مي کنيد.
فعل را از فاعل جدا کنيد
هيچ وقت به فرزندتان نگوييد که بد است. اين کار اعتماد به نفس او را خدشه دار مي کند.به فرزندتان کمککنيد تشخيص دهد که اين طور نيست که دوستش نداشته باشيد بلکه رفتار اوست که نميتوانيد تحمل کنيد. براي اينکه فرزندتان اعتماد به نفس سالمي داشته باشد، بايد بداندکه تحت هر شرايط او را دوست داريد. با گرفتن محبتتان از بچه نمي توانيد به اوانگيزه دهيد.
هم مهربان باشيد هم قاطع
تصور کنيد که به بچه تان گفته ايد که اگر سر وقت حاضر نشود همانطوري او را بغلکرده و سوار ماشين مي کنيد. به او گفته ايد که هم مي تواند در ماشين و هم در مهدکودک لباس بپوشد. دقت کنيد که موقع بغل کردنش، با محبت اين کار را بکنيد اما درستسر وقت بدون هيچ بحث اضافه اين کار را بکنيد.
تربيت کردن با هدفي در سر
اکثر ما با رويکرد در دست گرفتن کنترل اوضاع فرزندانمان را تربيت مي کنيم. مادنبال راه حل مناسب هستيم و اين معمولاً موجب تو سرخور شدن بچه ها مي شود. اما اگربه عنوان والدين طوري با فرزندمان برخورد کنيد که احساس کند يک فرد بزرگسال است،بسيار منطقي تر و باملاحظه تر رفتار کرده ايم. مثلاًاگر فرزندمان را تنبيه بدني کنيم، او خشونت را از ما ياد مي گيرد و وقتي بزرگ شودبراي رسيدن به خواسته هايش از زور و خشونت استفاده کند.
ثابت قدم باشيد و تا آخر راه را دنبال کنيد
اگر با فرزندتان توافق کرده ايد که وقتي وارد مغازه شديد نمي تواند شکلات بخرد،به هيچ عنوان با گريه کردن و التماس هايش زير بار نرويد.. با اين روش فرزندتان يادمي گيرد که به حرف شما احترام بگذارد.
بخش خانواده ايراني تبيان