وحشت شبانه نوعي اختلال خواب در کودکان است که براي والدين بيش از کودکان نگران کننده است
وحشت شبانه چيست؟
وحشت شبانه حالتي است که اغلب بين خواب و بيداري اتفاق ميافتد. نوعي از اختلالات خواب که parasomnias ناميده ميشود بيشتر در ساعات اوليه خواب اتفاق ميافتد و بين کودکان 2 تا 6 ساله بسيار شايع است. اين اختلال به بچههايي که درگير آن هستند آسيبي نميرساند اما به طرز وحشتناکي والديني را که شاهد آن هستند آزار ميدهد.
بيدار کردن کودکاني که درگير وحشت شبانه هستند، تقريبا غيرممکن است. نشانههاي اين اختلال عبارتند از: فرياد ، وحشت زدگي مفرط، عرق شديد، افزايش ضربان قلب، تنفس تند تند و خود را به اينطرف و آن طرف زدن.
کودک در اين شرايط حتي اجازه نميدهد کسي به او دست بزند و در مقابل آن واکنش نشان ميدهد. شايد باورش سخت باشد اما اين بجهها با وجود اين اعتراضهاي روشن و پريشاني شديد، حتي خواب هم نميبينند و با وجود چشمهايشان باز، بيدار نيستند و به کساني که در اطراف هستند يا اتفاقات پيرامون خود پاسخ نميدهند.
اين شرايط براي والدين خيلي نگران کننده و غيرقابل تحمل است. کودک اغلب بعد از اين حالت به خواب ميرود و صبح که از خواب برميخيزد، هيچ چيز از اتفاقاتي که افتاده را به خاطر نميآورد. متاسفانه متخصصين خواب هم نمي توانند بگويند کودکي که تجربه وحشت شبانه را داشته، در آن شرايط از چه چيزي رنج ميبرده چون فرداي آن اتفاق، کودک هيچ چيز به خاطر نميآورد.
در زمان وقوع وحشت شبانه چه بايد بکنيم؟
بر خلاف کودکي که شبها کابوس ميبيند و به راحتي ميتوان او را آرام کرد، کودکي که مشکل وحشت شبانه دارد را به هيچ عنوان نميتوان بيدار کرد. در حقيقت، بهتر است براي بيدار کردن وي تلاش نکنيد چون ممکن است باعث پريشاني و آشفتگي بيشتر وي بشويد.
بهترين کار اين است که در کنار کودک بمانيد تا در زمان وحشت زدگي آسيبي به وي نرسد. چون در شرايطي که بي اختيار خود را به اطراف ميزند ممکن است به خودش آسيب بزند پس مراقبت از وي در اين شرايط بسيار مهم است.
وحشت شبانه قابل پيشگيري نيست، اما اگر فرزند شما اغلب به آن مبتلا ميشود، ميتوانيد اقداماتي انجام دهيد که از ايمن بودن وي اطمينان حاصل کنيد.
کودکاني که در تختهاي ديواره دار ميخوابند، بيرون نخواهند افتاد فقط مراقبت کنيد که سر خود را به جايي نکوبند. اگر کودک در تختخواب معمولي ميخوابد، روي زمين در اطراف تختخواب بالش بگذاريد يا کنارههاي تختخواب کودک ديواره بگذاريد تا از سقوط آنها جلوگيري کند. اگر اتاق خواب کودک نزديک پلکان است، بالاي پلهها در بگذاريدو و اگر شبي پيش ميآيد که شما منزل نباشيد، حتما يکي از اقوام يا پرستاري را مسئول مراقبت از کودک کنيد.
اگر وحشتهاي شبانه بيشتر و جديتر شد حتما با متخصص اطفال يا متخصص اختلالات خواب کودکان مشورت کنيد.