به گزارش خبرنگار قضایی فارس، اطلاعات دقیقی از تاریخ ورود اینترنت و رایانه به ایران در دست نیست اما برخی از منابع اعلام کردهاند که اینترنت بصورت عمومی از حدود سالهای 1993 معادل 1372 برای استفادههای دانشگاهی وارد ایران شد.
به موجب ورود اینترنت رفته رفته استفاده از فضای مجازی قوت گرفت تا اینکه سرانجام امروز اعلام میشود ضریب نفوذ ایتترنت در کشور به حدود 50 درصد میرسد.
با توجه به گسترش شبکه اینترنت عدهای زا مجرمان یقه سفید به سمت استفاده ابزاری از آن کرده و دست به وقوع برخی از جرائم زدند.
توسعه اینگونه جرائم و همچنین ضرورت وجود قانون برای برخورد با آن گروه قضایی و انتظامی خبرگزاری فارس را بران داشت تا میزگردی تحت این عنوان برگزار کند.
در زیر بخش دوم این میزگرد را میخوانید
برخورد با جرائم اینترنتی تنها مختص به پلیس فتا نیست
سرهنگ سید محسن میربهرسی معاون اجتماعی سابق پلیس فتا در میزگرد "جرائم رایانه ای؛ قوانین، برخورد و علل پیدایش" که عصر دیروز در خبرگزاری فارس برگزار شد اظهار داشت: جرایم اینترنتی تنها مختص به پلیس فتا نیست و دیگر حوزههای پلیس هم با آن در ارتباط هستند.
وی افزود: در کل هر جرمی که در فضای سایبری صورت گیرد و بستر آن محیط اینترنت باشد جزء گروه جرایم رایانه ای قرار میگیرد، البته در سالهای گذشته جرایم به صورت سنتی صورت میگرفت اما در حال حاضر شکل آن تغییر کرده و یک سری جرایم سنتی همچون جعل و تغییر تصاویر، امضا و جرایمی مانند fishing ( قبضی که به صورت مجازی صادر و پرداخت میشود) در بستر رایانهای صورت می گیرد که توسط پلیس فتا پپگیری میشود.
معاون اجتماعی سابق پلیس فتا همچنین به جرائمی که از سوی پلیسهای تخصصی به فتا ارجاع میشود اشاره کرد و اذعان داشت: گاهی کشف جرائمی به پلیس فتا از طریق پلیسهای تخصصی ارجاع میشود که تعقیب آن نیاز به تخصص پلیس فتا دارد.
وی گفت: برای مثال در موبایل و شبکههای اجتماعی افرادی اقدام به تبادل مواد مخدر میکردند که توسط پلیس فتا کشف و به اداره مواد مخدر تحویل داده شدند.
ضریب نفوذ اینترنت در کشور 43 تا 45 درصد است
میربهرسی در ادامه اظهار داشت: امکان ندارد که مجرم با کوچک جلوه دادن جرم خود و جهل بزه دیده بتواند از جرم خود فرار کند و گاها جلب رضایت مجرم از اهمیت ارتکاب به جرم کم نمیکند.
وی افزود: در این گونه مواقع به وجود آمدن جرم تهدیدی محسوب نمیشود بلکه تهدید اصلی جهل مردم در این فضاست، چرا که خانوادهها فرزندانشان را را در این فضا به دلیل عدم آگاهی رها میکنند.
معاون اجتماعی سابق پلیس فتا به ضریب نفوذ اینترنت در کشور اشاره کرد و گفت: در خوشبینانهترین حالت ضریب نفوذ اینترنت در روند اجتماعی در کشور ما 43 تا 45 درصد و در کشورهای پیشرفته 75 درصد است.
ما در فضای حقیقی اقدام به معرفی مکان و مجوزها برای ارائه خدمات میکنیم، وظایف و مسئولیت ها تعیین شده است اما در فضای مجازی این معرفیها و شناساییها خیلی کم رنگ است.
برای مثال بانکها میلیاردها تومان هزینه برای جذب مردم در حوزه بانکداری الکترونیکی از طریق تبلیغات میکنند اما میزان اطلاع رسانی درستی برای معرفی فضای اینترنتی خود نکردهاند.
وی افزود: بسیاری از جرایم نوین هستند و نمیتوان تا تبیین قوانین منتظر ماند و سپس برخورد کرد، به همین جهت باید وجه عمومی ارتکاب به جرم را در نظر گرفت که در این حوزه تهدید اصلی نااگاهی مردم است.
تفاوت های فرهنگی در کشورها قوانین مختلفی را طلب می کند
میربهرسی در ادامه به تفاوتهای فرهنگی در میان کشورها اشاره کرد و گفت: تفاوتهای فرهنگی در میان کشورها طلب میکند که هر کشوری تابع قوانین فرهنگی خود باشد و در کشور ما قوانینی که به واسطه فرهنگ و دین مبین اسلام است باید متفاوت از دیگر قوانین وضع شده در کشورهای مختلف در این حوزه باشد و باید به صورت کامل اطلاع رسانی و فرهنگ سازی صورت گیرد.
وی افزود: ما باید کودکانمان را از سنین کودکی وارد این مقوله کنیم که خوشبختانه در اموری مانند راهنمایی و رانندگی با به اجرا در آمدن طرح هایی همچون همیار پلیس نتایج خوبی کسب کرده ایم، بنابراین می توانیم این فرهنگ را از نهادهای آموزشی مانند آموزش و پرورش شروع کنیم.
کشف 49 درصد از جرائم اینترتی در سال گذشته
معاون اجتماعی سابق پلیس فتا در ادامه تصریح کرد: لازمه برخورد صحیح پلیس با جرایم رایانهای این است که افرادی که در این حوزه کار میکنند اول تخصص و اطلاع کامل در این رابطه کسب کنند و وقتی می خواهند وارد دستگاه شوند ابتدا حوزه IT را به درستی بشناسند.
وی افزود: از زمان تاسیس پلیس فتا کسانی وارد این سازمان شدند که با این حوزه آشنایی داشتند، در حال حاضر نیز در دانشگاه علوم انتظامی این رشته به صورت جداگانه تدریس میشود و تاکنون یک مرحله فارق التحصیل در این رشته نیز داشتهایم.
میربهرسی به جرائم کشف شده از سوی پلیس فتا طی سال گذشته اشاره کرد و گفت: با پیشرفت پلیس در این زمینه طی مطالعات وتحقیقات پلیس فتا در سال گذشته 49 درصد از جرائم در این حوزه و در 9 ماهه اول امسال 65 درصد از این نوع جرائم کشف شده است که در حوزه اقتصادی برداشتهای غیر مجاز از حساب بانکی، فروش کالاهای غیر مجاز و قاچاق، کلاهبرداری از طریق پست الکترونیک بیشترین الویت را داشتهاند.
وی افزود: همچنین در حوزه فرهنگی و اجتماعی جرائمی همچون هتک حرمت، انتشار فیلم و عکس خصوصی که در آتلیههای غیر مجاز، فروش فیلمهای غیر اخلاقی و عدم رعایت قانون کپی رایت، استفاده از عکس افراد بی حجاب که در پروفایل شخصی آنها در شبکههای اجتماعی است و سوء استفاده از این تصاویر به عنوان کلاهبرداری و در نهایت اخاذی و یا ارسال پیشنهاد سکس و دریافت کارت شارژ تلفن های اعتباری در الویت قرار دارند.
میربهرسی خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه پلیس خط اول مبارزه با جرایم است باید بندهای حقوقی را برای مبارزه با جرایم در دسترس داشته باشد، بنابراین اگر نواقص همچنان ادامه داشته باشد سبب فرار مجرمین از همین قوانین میشود.
معاون اجتماعی سابق پلیس فتا در پایان تاکید کرد: برخی مواقع سختگیری ها برای یک شغل ساده در فضای حقیقی زیاد است اما در فضای مجازی یک سایت بدون هیچ نظارتی به کسب در آمدهای کلان از طریق فریب مردم مشغول است که باید با تبیین قوانین جامع و بررسی های پلیسی با آنها برخورد شود.